Utviklingsplan for Rogaland - regional planstrategi 2021–2024

2 Innledning

Utviklingsplan for Rogaland

I begynnelsen av valgperioden skal fylkeskommunen utarbeide en regional planstrategi i samarbeid med kommuner, statlige organer, organisasjoner og institusjoner som blir berørt av planarbeidet. Regional planstrategi skal beskrive status i samfunnsutviklingen, sette mål og retning for framtidig utvikling, og angi hvordan oppgavene skal løses, på et overordnet nivå. Oppgaven er lovpålagt i plan- og bygningsloven § 7. I tillegg er dette en verdifull anledning til å løfte blikket og vurdere hvordan vi vil at Rogaland skal utvikle seg videre.

Fylkeskommunen foreslår å kalle planstrategien for Utviklingsplan for Rogaland. Dette vil være et mer forklarende navn på dokumentet – en plan for hvordan Rogaland skal utvikle seg. Fylkeskommunens rolle er å lede an i den regionale samfunnsutviklingen.

Kunnskapsgrunnlaget og utviklingsplanen er i stor grad utarbeidet i 2019 og fram til utbruddet av pandemien covid-19. Utfordringsbildet er i rask endring, men målene i utviklingsplanen er overordnede og langsiktige. De kan gi verdifull veiledning, både under og etter krisen.

FNs bærekraftsmål legges til grunn

Langtidsplanlegging er utfordrende når premissene for samfunnsutviklingen endres så raskt som de gjør nå. I en uoversiktlig situasjon må vi likevel være bevisst på hvilken utvikling vi ønsker å se i Rogaland. Selv i krisetider må vi huske hele vårt mangfoldige ansvar i samfunnsutviklingen. FNs bærekraftsmål er et nyttig hjelpemiddel i så måte. Tenkningen bak bærekraftsmålene er lagt til grunn i arbeidet med utviklingsplanen.

Bærekraftig utvikling handler om å ta vare på behovene til mennesker som lever i dag, uten å ødelegge framtidige generasjoners muligheter til å dekke sine. De første tre langsiktige utviklingsmålene er organisert etter de tre bærekraftsdimensjonene, miljømessig, sosial og økonomisk bærekraft. Det fjerde utviklingsmålet handler om attraktiv tettstedsutvikling. Det er i tettstedene, hvor mange bor og jobber tett, at det er størst og hyppigst behov for avveiing mellom ulike hensyn.

FNs bærekraftsmål er en helhet. Det er viktig at vi oppnår bærekraftig utvikling på alle plan. Ser vi på statistikken, ligger Norge godt an på mange felt. Mange av målene er allerede oppfylt i Norge, men ikke alle. De største unntakene er innen klima og miljø. Rogaland, sammen med resten av Norge, trenger en større innsats for å oppnå miljømessig bærekraft.