Veileder hjelper deg med å finne opplæring som er tilpasset deg og det du trenger for å få studiekompetanse eller fag- og svennebrev. Sammen med veileder skreddersyr dere en tilpasset opplæringsplan. Det kan for eksempel være at du mangler kun ett fag, eller at vi ser på hva du trenger for å kunne ta fag- og svennebrev på en enkel måte.
Undervisning og klasser
Undervisning for voksne er fleksibel. Vi har tilbud på dagtid, kveldstid og på nettskole slik at du kan kombinere skolegang med jobb og familie. Du får låne bøker på skolen.
Hvert enkelt fag har vanligvis undervisning i en til to dager i uken, og du kan ta flere fag samtidig. Varigheten er normalt mellom et halvt og ett år. Sammen med veileder legger du en plan for hvilke fag du trenger og når du skal ta dem.
Vi har egne opplæringssentre for voksne. Disse er fordelt på videregående skoler i Rogaland – i Stavanger, Bryne, Karmsund, Sauda, Dalane og Strand. Det er egne klasser for voksne, med 15 eller 30 deltakere i hver klasse. Etter fullført opplæring kan du være klar til å søke læreplass eller studier.
Undervisningsstart
Undervisningen starter normalt sett i august/september og januar/februar. Det er etterspørselen som avgjør hvilke fag som starter. Du får tilbud om å starte opplæring når du har fått svar på din søknad og har hatt samtale med din veileder.
PC-ordningen
Voksne elever i voksenopplæringen kan kjøpe bærbar datamaskin til bruk i opplæringen.
Les mer om PC-ordningen.
Du må kunne norsk og engelsk
Vi anbefaler at du har norskkunnskaper på B1-nivå i alle fire deler når du starter med opplæring. Har du tilbud om norskopplæring gjennom kommunen, anbefaler vi deg å bruke det tilbudet før du søker videregående opplæring for voksne.
Du må ha engelskkunnskaper som tilsvarer fullført norsk grunnskole. Mangler du grunnleggende kunnskaper i engelsk, kan du be om å få opplæring i kommunen du bor i.
Tilpasning og tilrettelegging i opplæringen
I videregående opplæring for voksne har ikke den enkelte elev krav på spesialundervisning eller mulighet for reduserte kompetansemål. Innen yrkesfag er at alternativ å bli lærekandidat med tilpasset læreplan, hvor en oppnår grunnkompetanse, men ikke fagbrev. Les mer om å bli lærekandidat.
Ved fysisk eller psykisk sykdom, skade eller funksjonsnedsettelse så kan man søke om særskilt tilrettelegging av eksamen. Ta kontakt med skolen din for mer informasjon.
Undervisningen er i lokaler som er universelt utformet. Døve og blinde vil kunne få tilrettelagt undervisning og eksamen.