Undervisningen start normalt i august/september og januar/februar. Veileder må melde deg på før du kan starte. Det er ditt ansvar å bestille veiledning med din tildelte veileder.
Vi har voksenopplæringssentre på seks skoler i Rogaland: Stavanger, Bryne, Haugesund, Dalane, Strand og Sauda. For noen kan også nettskole være aktuelt. Fagtilbud varierer de ulike stedene.
Hvem er min veileder?
Hvis du får rett til videregående opplæring som voksen, får du tildelt en veileder som hjelper deg med veien mot din sluttkompetanse. Se navn på veileder og kontaktinformasjon i vedtaksbrevet du har mottatt og bestill tid til veiledning eller send e-post.
På grunn av veiledninger er det ofte opptatt om du prøver å ringe din veileder uten avtalt tid. Dersom du ikke lenger har veileder, kontakt oss på e-post: voksen@rogfk.no.
Vi gir opplæring til generell studiekompetanse. Som voksen kan du får generell studiekompetanse ved å ta bestå de seks fagene som er kravet i 23/5-regelen; norsk, engelsk, historie, samfunnsfag, matematikk og naturfag. Noen studier på universitet og høyskole krever andre fag i tillegg, disse må du eventuelt ta på egenhånd.
Les mer om 23/5-regelen på utdanning.no.
Utdanningen regnes som fullført når du har fått opplæring som fører fram til studiekompetanse, fag- eller svennebrev, eller yrkeskompetanse. Uavhengig om du har bestått eller ikke. Du kan likevel få tilbud om å ta de fagene du mangler.
Velger du en yrkesfaglig utdanning, skal du vanligvis gå i lære etter at du er ferdig med programfagene og fellesfagene på Vg2.
Dersom du ikke får læreplass, skal vi tilby deg Vg3-fagopplæring i skole. Da får du ett år opplæring i skole i stedet for i bedrift. Etterpå kan du gå opp til fagprøve.
For å bli lærling må du registrere deg i Vigo og i tillegg selv søke til aktuelle bedrifter. Det er viktig å være aktiv og pågående for å få læreplass. Dersom du har fått rett på videregående opplæring for voksne, og ikke får læreplass etter fullført skole, skal vi tilby deg Vg3-fagopplæring i skole.
Da får du ett år opplæring, som foregår på en videregående skole, eller i en eller flere praksisbedrifter. Etterpå kan du gå opp til fagprøve. Krav
- Du må ha søkt læreplass i Vigo innen 1. mars.
- Du må ha folkeregistrert adresse i Rogaland per 1. mars.
- Du må ha bestått alle fag fra riktig Vg1 og Vg2 (samme krav som gjelder for å få lærekontrakt)
- Du har vært aktiv søker til læreplass i bedrifter.
Fylkeskommunen sender ut tilbud til alle søkere som ikke har fått læreplass.
Les mer om Vg3 i skole.
De som søker innen 1. mars, får normalt tilbud om opplæring som starter i august/september.
De som søker innen 1. september får normalt tilbud om opplæring som starter i januar/februar.
Voksenopplæringen kan gi tilbud om gratis opplæring til voksne som har:
- Fullført ordinær videregående opplæring, men ikke bestått. Tilbud om opplæring gjelder kun fag som ikke er bestått.
- Gjennomgått allmenn grunnopplæring i utlandet i minst ni år, men har mindre ennfem år opplæring i engelsk, og har norskkunnskaper på B1-nivå. Tilbud om opplæring gjelder alle fag unntatt engelsk. Opplæringstilbud i engelsk kan en få når faget er bestått i grunnskolen.
Du må søke elektronisk på vigo.no og velge alternativet «Søknad for voksne/realkompetanse» for å få tilbud om opplæring.
Hvis du får voksenrett, påbyggingsrett eller får tilbud om opplæring i enkeltfag, så er opplæringen gratis. Du får låne bøker på skolen, men annet skolemateriell må du betale selv.
Vi anbefaler at du har norskkunnskaper på B1-nivå i alle fire deler når du starter med opplæring.
Hvis du ikke har tatt opplæring etter grunnskolen og mangler vitnemål fra grunnskole, må du ta kontakt med den kommunen der du fullførte grunnskoleopplæringen.
Mangler du dokumentasjon på opplæring tatt etter grunnskolen, må du ta kontakt med den aktuelle skolen.
Dersom du har utdanning fra et annet land enn Norge, se mer under Utdanning fra et annet land.
Hvis du ikke klarer å skaffe dokumentasjon må du skrive det i søknaden, under «Andre opplysninger». Du vil da få tilsendt et skjema som du må fylle ut og sende tilbake til oss.
Hvis du har hatt mindre enn ni år grunnskoleopplæring og/eller mindre enn fem år engelskopplæring, kan du ha rett til grunnskoleopplæring.
Ta kontakt med din hjemkommune for å få mer informasjon om grunnskoletilbudet.
Sluttkompetanse i videregående opplæring er enten studiekompetanse, fag-/svennebrev eller yrkeskompetanse (tre år i skole), for eksempel helsesekretær. Innen fag-/svennebrev kan du for eksempel søke sluttkompetanse som tømrer, salgsmedarbeider, barne- og ungdomsarbeider.
I videregående opplæring for voksne har ikke den enkelte elev krav på spesialundervisning eller mulighet for reduserte kompetansemål. Innen yrkesfag er at alternativ å bli lærekandidat med tilpasset læreplan, hvor en oppnår grunnkompetanse, men ikke fagbrev. Les mer her: www.rogfk.no/lærekandidat
Ved fysisk eller psykisk sykdom, skade eller funksjonsnedsettelse så kan man søke om særskilt tilrettelegging av eksamen. Ta kontakt med skolen din for mer informasjon.
Undervisningen er i lokaler som er universelt utformet. Døve og blinde bil kunne få tilrettelagt undervisning og eksamen.
Voksenopplæringen gir tilbud om opplæring som fører frem til:
- Studiekompetanse (kompetanse for å søke høyskoler og universitet)
- Fag- eller svennebrev (eksempel logistikkoperatør, kokk eller helsefagarbeider)
- Yrkeskompetanse (fag med tre år i skole, for eksempel helsesekretær)
Du kan finne informasjon om ulike utdanninger på vilbli.no og utdanning.no eller bestille gratis veiledning hos Karrieresenteret.
Det er flere måter å ta fag-/svennebrev på. Får du tilbud om videregående opplæring for voksne, vil din veileder ved voksenopplæringen gi deg informasjon om de ulike veiene fram til fag-/svenneprøve. Du vil også få informasjon om hvilke fag du trenger opplæring i. Du må også ha arbeidspraksis og/eller læretid i faget for å kunne avlegge fag-/svenneprøve.
Du bestemmer selv hvordan og når du ønsker å ta fagene du trenger for å oppnå den sluttkompetansen du har valgt.
Ja, det er mulig å kombinere utdanning med arbeid eller omsorgsoppgaver i familien. Du kan i stor grad velge om du ønsker opplæring på dagtid, kveldstid eller på nettskole. Undervisningen i hvert fag foregår en til to dager i uken, på dag- eller kveldstid.
Det er mulig å ta enkelte fag gjennom nettskolen. Vi tilbyr ikke full opplæring på nett, og det er i utgangspunktet kun fellesfag man kan ta her.
Les mer om Nettskolen Rogaland.
Veileder syr sammen en opplæringsplan for deg, og du må kanskje ta fag på flere ulike skoler.
Timeplaner for de ulike opplæringstilbudene finner du her:
Har du lese- og skrivevansker kan du få tilrettelagt undervisning og tilrettelegging ved prøver og eksamener. Eksempel på tilrettelegging er lydbøker, digitale hjelpeprogrammer samt utvidet tid på prøver og eksamener.
Har du dokumentasjon på at du har lese- og skrivevansker, leverer du denne til skolen du går på.
Har du mistanke om at du har lese- og skrivevansker må du gi beskjed til skolen eller din veileder ved voksenopplæringen.
Gjennom realkompetansevurdering kan du få godkjent fag du ikke har hatt opplæring i.
Din veileder ved voksenopplæringen vil sammen med deg vurdere om det er hensiktsmessig å gjennomføre en realkompetansevurdering. Har du voksenrett, er realkompetansevurderingen gratis.
En praksiskandidat er en som tar fag-/svennebrev ved å dokumentere nok allsidig praksis fra yrket, og har bestått kravet til teori.
Har du erfaring fra et yrke, men er ufaglært kan denne ordningen være aktuell for deg.
Les mer om praksiskandidatordningen.
Rett kopi betyr at dokumentet er stemplet og signert av en offentlig myndighet eller etat, for eksempel fra kommunen din, skolen din, NAV eller på biblioteket.