Regionalplan for klimaomstilling i Rogaland - planprogram

6 Hvordan skal planprosessen gjennomføres?

Å lage en regionalplan er et samarbeidsprosjekt mellom fylkeskommunen, kommunene i Rogaland, staten, næringslivet i regionen og andre berørte aktører. For å lykkes med regionalplanen, er det helt avgjørende at vi klarer å få til god og bred medvirkning og et godt samarbeid.

Fylkeskommunen har ansvar for å legge til rette for en god medvirkningsprosess, og skal sikre størst mulig offentlig og reell medvirkning i planprosessen. Dette innebærer blant annet at det gis god informasjon, at det tilrettelegges for dialog og mulighet til å påvirke, og at det legges en realistisk fremdriftsplan som gir tid til medvirkning.  

6.1 Medvirkning og organisering

Mulighet for medvirkning i planleggingen bidrar til demokratisk innflytelse i samfunnsutviklingen, og er forankret i formålsparagrafen § 1-1 i Plan- og bygningsloven. I tillegg følger det av § 8-3 i samme lov at statlige organer og kommuner har rett og plikt til å delta i planleggingen når den berører deres virkeområde eller egne planer og vedtak. Arbeidet innrettes slik at det blir en bred involvering underveis og tilstrekkelig tid for tillitsbyggende samarbeid og dialog.  

Klimaomstilling innebærer omfattende endringer av dagens samfunnsstrukturer for å få til overgangen til et klimatilpasset lavutslippssamfunn. Denne omstillingen angår alle rogalendinger, og krever samarbeid og handling på tvers av samfunnssektorer og kommunegrenser. Klimaomstilling krever også innsats fra næringslivet og en holdningsendring i befolkningen. Målgruppen for regionalplanen er bred, og inkluderer kommunene, statlige organer, undervisnings- og forskningsmiljøer, privat næringsliv, (eks; petroleum, industri, landbruk, havbruk, transport, konsulentbransjen), interesseorganisasjoner og innbyggerne. I konteksten av en regionalplan, er det gjerne kommuner, folkevalgte og interesseorganisasjoner som vil måtte representere innbyggerne gjennom ulike vinklinger.  

God forankring hos målgruppen i planprosessen vil være helt avgjørende for planens legitimitet. Det er en forutsetning for planens gjennomførbarhet at flest mulig av partene som skal bruke planen også får mulighet til å bidra i planprosessen. Deltakelse i planprosessen og god forankring kan styrke partenes eierskap og gi grunnlag for å komme fram til mest mulig omforente plangrep. Medvirkningsopplegget tilpasses aktuelle målgrupper, tidsperspektiv og tilgjengelige ressurser.  

Prosjektorganiseringen, vist i figur 5, er utformet med tanke på å sikre bred forankring hos de offentlige myndighetene og organer som forpliktes til å følge opp og gjennomføre planen. Videre er det vektlagt å gi mulighet for innflytelse for andre aktører som både skal gjennomføre og leve med resultatene av planen.  

For å nå ut til hele målgruppen, vil det bli arrangert høringskonferanser i forbindelse med de formelle høringene, samt temamøter og samlinger for å bidra til dialog og avklaringer underveis. Dialog på tvers (eksempelvis mellom offentlig sektor og privat sektor, eller på tvers av fagområder) er særlig viktig for å skape felles forståelse for hva klimaomstilling betyr for Rogaland, og hvilke tiltak som bør prioriteres.  

Vi ønsker å nå ut til flest mulig. Målgruppen er både bred og er geografisk spredt over hele fylket. Vi vil arrangere både fysiske og digitale arrangementer. Fysiske arrangementer gir større muligheter for nettverksbygging, mens digitale arrangementer kan bidra til at flere får muligheten til å delta på arrangementene.

I 2023 vil vi arrangere flere regionale samlinger på ulike lokaliteter i fylket. I tillegg planlegges det webinarer, som er åpne for alle. Fremdriftsplanen i figur 6 angir når medvirkningsaktivitetene er planlagt gjennomført.

For å sikre at barn og unge er representert i planprosessen, inkluderes Ungdommens fylkesråd i planarbeidet. En representant for Ungdommens fylkesråd er fast medlem av Klimarådet.

 Figur 5: Prosjektorganisering

Skjematisk oversikt av prosjektorganisering. Figur - Klikk for stort bildeFigur 5: Prosjektorganisasjon for Regionalplan for klimaomstilling.

Fylkestinget

Det er fylkestinget som er regional planmyndighet i samsvar med Plan- og bygningsloven. Det er fylkestinget som vedtar endelig planprogram og som til slutt skal vedta den endelige planen. Som planeier har Rogaland fylkeskommune ansvaret for, og ledelsen av, planprosessen. 

Klimaråd Rogaland 

Klimarådet skal gi råd og innspill til planen, og følge opp vedtatte klimamål og prioriteringer. Klimarådet består av politisk valgte representanter fra fylkeskommunen og utvalgte kommuner. Statsforvalteren inviteres også til
å delta i rådet. Haugalandet og Nord-Jæren representeres med to medlemmer hver, mens Ryfylke, Jæren og Dalane representeres med ett medlem hver. I tillegg deltar en representant fra Ungdommens fylkesråd. Fylkestinget har vedtatt et mandat for Klimarådet. Utover dette, skal rådet bidra til å påvirke, engasjere og mobilisere til konkret handling i aktuelle klimasaker for fylket.  

Administrativ prosjektgruppe  

Det er satt ned en administrativ prosjektgruppe med faglig representasjon fra fylkeskommunen, fem kommuner (som representerer hver sin region), og alle statlige etater er invitert med.   

Sekretariat  

Sekretariatet for planen vil bli ledet av Plan-, miljø- og samfunnsavdelingen. Bidrag fra andre avdelinger og fagfelt sikres gjennom en intern klimagruppe i fylkeskommunen. Sekretariatet vil være pådriver for gjennomføring, sørge for nødvendig kunnskapsinnhenting og forberedelse av saker. 

Referansegruppe/temagrupper 

Det skal opprettes en referansegruppe for planarbeidet. Gruppen er åpen for alle interesserte og berørte. Ved behov vil det opprettes temagrupper, eller gjennomføres temamøter og samlinger, med utgangspunkt i deltakere fra referansegruppen og prosjektgruppen.

Fremdriftsplan

Regionalplan for klimaomstilling vil legges fram for sluttbehandling i fylkestinget februar 2025. Figur 6 viser planlagt fremdrift for de ulike fasene i planprosessen. Figuren er utdatert, men oppdateres i løpet av juni 2023. 

 Figur 6: Fremdriftsplan

Skjematisk framstilling av fremdriftsplan. Figur - Klikk for stort bildeFigur 6: Fremdriftsplan for regionalplanprosessen.

Utarbeide planprogram: 1. kvartal 2021 til 2. kvartal 2023

  • Kunnskapsgrunnlag: 4. kvartal 2021 til 3. kvartal 2022
  • Politisk oppstartssak: 22. februar 2022
  • Møter og medvirkning: 1.–3. kvartal 2023
  • Politisk vedtak fylkesutvalget: 29. november 2022
  • Høring: 4. kvartal 2022 til 1. kvartal 2023
  • Vedtak planprogram i fylkestinget: juni 2023

Utarbeide regionalplan: 4. kvartal 2022 til 1. kvartal 2025

  • Kunnskapsgrunnlag: 4. kvartal 2022 til 1. kvartal 2024
  • Møter og medvirkning: 4. kvartal 2022 til 2. kvartal 2024
  • Skriving av plandokument: 4. kvartal 2023 til 4. kvartal 2024
  • Politisk vedtak i fylkestinget: juni 2024
  • Planhøring: 2. kvartal til 3. kvartal 2024
  • Vedtak av plan i fylkestinget: februar 2025

 

6.2 Hold deg oppdatert og gi innspill!

Vi vil prioritere god kommunikasjon og dialog rundt planarbeidet gjennom alle faser av prosessen. De folkevalgte i fylkeskommunen og i kommunene vil bli involvert i arbeidet gjennom den formelle prosessen, ved at forslag til planprogram og alle forslag til planvedtak skal legges ut på høring og behandling lokalt, samt til endelig vedtak i fylkestinget. 

Se oppdatert informasjon om planarbeidet på plansiden til Regionalplan for klimaomstilling i Rogaland

Her vil det være kontaktinformasjon for de som ønsker å gi tilbakemeldinger på planprogrammet eller ønsker å stille spørsmål i forbindelse med planarbeidet. Her vil også aktuelle arrangement bli lagt ut med informasjon om innhold og påmelding.  

Følg gjerne også fylkeskommunen på sosiale medier, for å få med deg siste nytt fra planarbeidet.