Planprogram - Regionalplan for Preikestolen og Lysefjordområdet

  1. 1 Innledning
  2. 2 Regionalplan for Preikestolen og Lysefjordområdet
    1. 2.1 Bakgrunn for planarbeidet
    2. 2.2 Planarbeidet
  3. 3 Preikestolen og Lysefjordområdet
    1. 3.1 Beskrivelse av Lysefjordområdet
      1. 3.1.1 Natur og landskap
      2. 3.1.2 Områdets attraktivitet som reisemål
      3. 3.1.3 Vannkraftproduksjon og energiknutepunkt
  4. 4 Rammer og føringer for planarbeidet
    1. 4.1 Nasjonale forventninger til regional planlegging
    2. 4.2 Nasjonale mål
    3. 4.3 Utviklingsplan for Rogaland - Regional Planstrategi 2021-2024
    4. 4.4 Regionale planer og strategier
      1. 4.4.1 Fylkesdelplan for Preikestolområdet
      2. 4.4.2 Regionalplan for friluftsliv og naturforvaltning
      3. 4.4.3 Regional plan for Setesdal Vesthei, Ryfylkeheiane og Setesdal Austhei (Heiplanen)
      4. 4.4.4 Regionalplan for Jæren og Søre Ryfylke
      5. 4.4.5 Regionalplan for klimaomstilling
      6. 4.4.6 Regionalplan for vannforvaltning for Rogaland vannregion 2022-2027
      7. 4.4.7 Regionalplan for kulturmiljø
      8. 4.4.8 Nærings- og innovasjonsstrategien for Rogaland
      9. 4.4.9 Matstrategien for Rogaland
    5. 4.5 Verneområder og områder av nasjonal interesse
      1. 4.5.1 Kulturhistoriske landskap av nasjonal interesse (KULA)
      2. 4.5.2 Setesdal Vesthei Ryfylkeheiane og Frafjordheiane landskapsvernområde
      3. 4.5.3 Naturreservater
      4. 4.5.4 Øvrige områder med nasjonale verneverdier
  5. 5 Planprosess, organisering og deltakelse
    1. 5.1 Politisk organisering
    2. 5.2 Administrativ organisering
    3. 5.3 Deltakelse og medvirkningsprosesser
    4. 5.4 Framdriftsplan
  6. 6 Aktuelle plantemaer
    1. 6.1 Kulturmiljø, natur- og landskap
      1. 6.1.1 Kulturmiljø
      2. 6.1.2 Natur- og landskap
    2. 6.2 Næringsvirksomhet
      1. 6.2.1 Reiselivsnæringen
      2. 6.2.2 Andre næringsinteresser
    3. 6.3 Friluftslivsinteresser
    4. 6.4 Tilkomstveier og trafikk til Lysefjordområdet
    5. 6.5 Innbyggere og lokalsamfunn
  7. 7 Planavgrensning
  8. 8 Planens konsekvenser - Konsekvensutredning

7 Planavgrensning

Planen skal ha en geografisk avgrensning i heiområdene omkring Lysefjorden, men skal også ha med vurdering av området utenfor planområdet som er relevant for reiseliv og regionalt friluftsliv. Det vil være viktig at planen gjør vurderinger av tilkomstveier med bil og båt til Lysefjorden, omkringliggende overnattingstilbud, omkringliggende naturattraksjoner og lokal næringsutvikling.

Lysefjorden og de nærliggende landarealene som danner fjordlandskapet, ligger i kommunene Strand og Sandnes. Disse områdene er en opplagt del av planområdet. I tillegg foreslås at tilliggende natur- og friluftsområder i Hjelmeland kommune inngår. Dette for å sikre en helhetlig vurdering av et sammenhengende område, hvor det er flere regionale interesser knyttet til natur og friluftsliv. 

I forslag til planavgrensning er det blant annet lagt vekt på: 

  • Regionale friluftsområder og turstier av regional interesse
  • Regionale interesser knyttet til kulturmiljø
  • Natur og landskapsverdier
  • Innfartsveier til planområdet
  • Reiselivspotensialer

 

Kartskiss med forslag til planaavgrensning - Klikk for stort bildeKartet viser foreslått planavgrensning for regionalplanen. Kilde: Temakart-Rogaland

Innenfor verneområder som naturreservater, landskapsvernområder og nasjonalt villreinområde er det vernebestemmelsene for det enkelte område som gjelder. Planen vil ikke innebære noen endringer i avgrensning og bestemmelser for disse områdene. Det er likevel hensiktsmessig å integrere deler av verneområdene i planområdet for å kunne se området omkring Lysefjorden under ett.

Regionale friluftsområder og turstier av regional interesse

Innenfor planavgrensningen er det mange store friluftsområder av regional verdi, og det er flere turstier som skaper et sammenhengende stinettverk i området og til omkringliggende områder. Ved avgrensning er det lagt vekt på å ta med parkeringsplasser til stinettverket som fører inn i til Lysefjorden, blant annet parkeringsplasser i Røssdalen, Vindalen, Liarvatnet og langs veien over Lyngsheia. Regionale friluftsområder (Fink 2004) og friluftsområder verdsatt av kommunene som «svært viktig» og «viktig» er vektlagt. Ved utvelgelse av planavgrensning er det lagt vekt på å ta med ett helhetlig natur- og landskapsområde i heiene omkring Lysefjorden, hvor det er viktige regionale friluftslivsinteresser.

Kulturmiljø

Det er kartlagt flere kulturmiljøer med svært stor verdi, og det finnes en rekke kulturmiljøer innenfor planavgrensningen. Selve Lysefjorden og dalsidene omkring fjorden har status som Kulturhistorisk landskap av nasjonal verdi (KULA). Ved utvelgelse av planavgrensning er det lagt vekt på kartlagte kulturmiljøverdiene.

Natur og landskap

Det ligger flere verneområder innenfor planavgrensningen, hvor Frafjordheiane landskapsvernområde er det største av disse. Området nord for Lysefjorden omkring Preikestolen har nasjonalt vern, men mye av området har svært store naturverdier og ble i 2021 vurdert av Miljødirektoratet til å oppfylle naturfaglige kriterier for nærmere vurdering til nasjonalpark. Preikestolen og Neverdalsfjellet har store natur- og landskapsverdier og er i kommuneplan og i en egen reguleringsplan regulert for å sikre natur- og landsverdiene. Ved utvelgelse av planavgrensning er det lagt på å ta med ett helhetlig natur- og landskapsområde i heiene omkring Lysefjorden.

Innfartsveier til planområdet

Eksisterende tilgjengeligheten til planområdet via veier og ferdsel på fjorden er av stor betydning når muligheter for utvikling av Lysefjordområdet skal vurderes. Fylkesvei 4224 går mellom Ådneram og Lysebotn, og er eneste vei til indre del av Lysefjorden. Fylkesvei 4668 mellom Årdal og Songesand er eneste vei i midtre del av Lysefjorden. I ytre del av Lysefjorden er den mest trafikkerte veien, og hvor det er tilkomst fra Jørpeland, både til Preikestolhytta og til Lysefjorden. Offentlig rutebåt/ferje går mellom Lauvik, Forsand og Lysebotn, med flere stopp underveis. Det er også flere private transporttilbud med båt. Ved utvelgelse av planavgrensning er det lagt vekt på å ta med tilkomstveier og kaiområder for rutetrafikk på Lysefjorden.

Reiselivsutvikling

God tilkomst via veier og med båt er viktig både for fastboende, næringsliv og for turister som ønsker å besøke området. Et helhetlig og sammenhengende transportsystem er viktig for besøkendes opplevelse av Lysefjordområdet og for å skape sammenheng mellom de ulike reiselivstilbudene i og rundt planområdet. Ved utvelgelse av planavgrensning er det lagt vekt på tilkomstveier og båtruter nært til Lysefjorden, og som kan være av betydning for fremtidige reiselivsutvikling.   

Om planavgrensningen

Planavgrensningen er foretatt for å vise planområdet som planprosessen skal ha fokus på. Det kan i planprosessen komme frem opplysninger og behov som innebærer at beskrevet planavgrensning bør justeres. Ved behov vil det være mulig å gjøre endringer innenfor rammene av plan- og bygningsloven.

I forhold til reiselivsutvikling kan det være aktuelt å se dette i sammenheng med potensiale for reiselivsutvikling i omkringliggende områdene til planavgrensningen, uten av dette innebærer behov for å definere disse områdene i planprogrammet.