Eier du et fredet eller verneverdig bygg?

Som eier av en fredet eller verneverdig bygning har du ansvar for å ta vare på en viktig del av landets verdifulle kulturarv.

Det er forskjell på fredete hus, verneverdige hus og SEFRAK-hus. Vedlikehold og istandsetting av eldre hus kan by på utfordringer. Husk at det finnes både eksperthjelp og tilskuddsordninger.

Fylkeskommunen har ansvar for forvaltningen av fredede bygg og anlegg.
Fylkeskommunen skal også se til at hensynet til verdifulle og verneverdige kulturminner fra nyere tid blir ivaretatt i forbindelse med arealplaner og tiltak som tenkes gjennomført i kommunene.

Vi har samlet ord og uttrykk som er vanlige ved et typisk verneverdig hus. Last ned pdf og skriv ut plakaten om våningshusets anatomi (PDF, 13 MB)

Eier du et fredet eller verneverdig bygg har du tilgang til å søke om tilskudd.

Nyttig informasjon

Fredede bygg og anlegg

 

Noen råd

Dersom du skal restaurere eller utføre arbeid på et verneverdig hus, skal du undersøke om kommunen har vedtatt retningslinjer for hvordan verneverdig bebyggelse og kulturminner skal ivaretas, og hvor store inngrep som tillates.

Flere bymiljøer er av Riksantikvaren definert som kulturmiljø av nasjonal interesse.  Bygninger kan også være regulert til bevaring fordi de har lokal eller regional verneverdi.

Som eier av verneverdig hus bør du sette deg inn i grunntanken bak antikvarisk restaurering av bygninger: bevar det originale, skift minst mulig. Det finnes flere tilskuddsordninger for eiere av verneverdige bygninger. For tips og råd, se mer hos

Aktuelle lenker

 

En illustrasjon som peker og forteller om de ulike delene på et våningshus - Klikk for stort bildeIllustrasjon av våningshusets anatomi Rogaland fylkeskommune