– Markerer starten på en ny tid

Fylkesordfører Marianne Chesak er gudmor for MS "Medstraum" - Klikk for stort bildeFylkesordfører Marianne Chesak er gudmor for verdens første helelektriske hurtigbåt i rutetrafikk. Marius Knutsen, Maritime CleanTech – «Medstraum» er et prakteksempel på hva vi kan få til med godt samarbeid og innovasjon. Det sa samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) under den høytidelige dåpen av MS «Medstraum» i Stavanger torsdag 22. september.

Ved Tollboden i Stavanger døpte fylkesordfører og gudmor Marianne Chesak verdens første helelektriske hurtigbåt i rutetrafikk. 

– Jeg er veldig stolt over å være gudmoren til «Medstraum». Jeg kommer til å huske denne dagen resten av livet. Med dette prosjektet går vi inn i en grønnere fremtid, sier Chesak.

Blomsterpike Ingeborg Haave Sønneland (9) sammen med fylkesordfører Marianne Chesak - Klikk for stort bildeIngeborg Haave Sønneland (9) var blomsterpike, her sammen med fylkesordfører Marianne Chesak. Marius Knutsen, Martime CleanTech

Stor internasjonal interesse

I et symposium før selve dåpen talte fylkesordføreren til et 30-talls tilreisende internasjonale gjester fra Den europeiske union (EU), Canada, USA og Skottland, samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap), lokale og regionale politikere, representanter fra Landsorganisasjonen i Norge (LO), Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), samarbeidspartnere og spente rogalendinger.

– Det har vært måneder med intens jobbing. «Medstraum» er et produkt bygd på erfaring og kunnskap fra Kolumbus, og alle de andre involverte partnerene i prosjektet, sier Chesak.

Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård legger ikke skjul på at han er imponert over den nye helelektriske hurtigbåten i Stavanger. Dato for første ordinære tur i rute er foreløpig ikke fastsatt. Dåp MS "Medstraum" i Stavanger 22. september 2022 - Klikk for stort bildeSamferdselsminister Jon-Ivar Nygård, fylkesordfører Marianne Chesak og Mikal Dahle, prosjektleder for TrAM-prosjektet. Marius Knutsen, Maritime CleanTech  

Rogaland viktig for energiomstillingen

– I dag markerer vi starten på en ny tid. Vi markerer at kystens transportårer åpnes for nullutslippseventyret. Og vi markerer starten på et grønt maritimt industrieventyr, sier samferdselsminister, Jon-Ivar Nygård (Ap).

Fjellstrand Verft i Hardanger har bygget båten, mens næringsklyngen NCE Maritime CleanTech gjennom initiativet til TrAM har fått i gang et grønt maritimt innovasjonsprosjekt med EU-støtte.

– MS «Medstraum» er et prakteksempel på hva vi kan få til med godt samarbeid og innovasjon. Jeg vil gi stor honnør til Maritime CleanTech som primus motor i et norsk kompetansemiljø, og som er ledende innenfor grønn maritim industri. Jeg vil også rette en stor takk til mobilitetsselskapet Kolumbus som har våget seg ut på ferden og satt kursen mot nullutslipp for hurtigbåter. Energifylket Rogaland er viktig for energiomstillingen av Norge. Det har Rogaland fylkeskommune forstått med sin støtte til dette prosjektet, sa ministeren i sin åpningstale. Dåp MS "Medstraum" i Stavanger 22. september 2022 - Klikk for stort bildeInternasjonale samarbeidspartnere i TrAM-prosjektet og interessenter fra både EU, Canada og USA deltok på dåpen av verdens første helelektriske hurtigbåt. Marius Knutsen, Maritime CleanTech  

– Klimakrisen tar ikke pause

Under dåpsfesten fikk publikum mulighet for å ta en prøvetur med Medstraum, som skal gå i rute mellom Stavanger, Byøyene og Hommersåk. På denne strekningen vil CO2-ustlippet kuttes med tilsvarende 30 busser hvert år, det er cirka 1500 tonn CO2.

– I en tid som er spekket med store utfordringer for verden og Europa, er det få ting som uroer mer enn klimakrisen. Klimakrisen tar dessverre ikke pause. I mai kom det igjen meldinger om rekordhøye målinger av CO2 i atmosfæren. Det eneste svaret på krisen er omstilling. Målet om å redusere klimautslippene fra innenriks sjøfart og fiske med 50 prosent innen 2030 kan kun nås gjennom omstilling. Vi må skape og ta i bruk nullutslippsløsninger i alle sektorer for å kunne svare på klimakrisen, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård.

 Dåpsfesten ble avsluttet med konsert på Skagenkaien med Stavanger-artisten Isah.

Artisten Isah på scenen i Stavanger - Klikk for stort bildeStavangerartisten Isah deltok på åpningsfesten for MS "Medstraum".  

Mer inforamsjon om MS "Medstraum":

  • MS «Medstraum» ble i begynnelsen av september tildelt prisen Ship of the Year på maritim- og innovasjonsmessa SMM i Hamburg.
  • Byggingen av MS «Medstraum» startet på Fjellstrand verft i Hardanger på forsommeren i 2021. Katamaranen har plass til ca. 150 passasjerer, og blir 31 meter lang og ni meter bred. Den vil være utstyrt med to elektriske motorer og et batteri med en kapasitet på 1,5MWh og en ladeeffekt på over 2MW. Fartøyet er designet for en servicehastighet på 23 knop og har fått det passende navnet "Medstraum". Les hele saken