Bli lærebedrift

Å bli godkjent som lærebedrift er en god måte å forme og rekruttere nye fagarbeidere til din bransje. 

Hvorfor bli lærebedrift?

Lærebedrifter tar et viktig samfunnsansvar, og sikrer rekruttering av nye, kompetente fagarbeidere til bransjen. Lærebedrifter får tilskudd fra fylkeskommunen for å gi videregående opplæring i bedrift for ungdom og voksne.

Lærlinger, lærekandidater og fagbrev på jobb kandidater blir midlertidig ansatte i lærebedriften ut kontraktstiden, og avslutter tiden med en avsluttende fag-/svenne- eller kompetanseprøve.

 

Hvem kan bli lærebedrift?

For å bli godkjent som lærebedrift, må bedriften:

  • kunne gi opplæring i hele vg3 læreplanen i lærefaget, enten selv eller i samarbeid med andre
  • ha en faglig kvalifisert person (faglig leder) som har det overordnede ansvaret for opplæring
  • utvikle en intern opplæringsplan som viser sammenhengen mellom arbeidsoppgavene i bedriften og læreplanen for faget
  • ha internkontroll som sikrer at opplæring blir gitt i samsvar med opplæringslov og forskrift


Samarbeid med opplæringskontor

Opplæringskontorene er viktige samarbeidspartnere for Rogalands små og store lærebedrifter.  De bistår lærebedriftene med opplæring, kvalitet, og administrasjon.  Opplæringskontoret kan inngå lærekontrakter og forvalte tilskudd på lærebedriftens vegne, gi råd og støtte til lærebedriften, og gjøre andre oppgaver etter avtale.  

Opplæringskontoret blir da ansvarlig overfor lærebedriften for de oppgaver som er avtalt, mens lærebedriften står ansvarlig overfor fylkeskommunen og de som har læretid i bedriften.

Listen over godkjente opplæringskontor i Rogaland finnes på vilbli.no. Ta gjerne kontakt med opplæringskontoret om dere ønsker et samarbeid!

 

Søk om å bli godkjent lærebedrift!

Lærebedrifter må godkjennes av fylkeskommunen. Jo mer fullstendig søknaden deres er, jo kortere blir saksbehandlingstiden. 

Her er en kort huskeliste før dere søker:

  • Dokumentasjon på faglig leders kvalifikasjoner (relevant fagbrev/utdanning eller arbeidsattester som viser minst 5 års praksis i lærefaget)
  • En intern opplæringsplan som viser hvordan bedriften skal gi opplæring i hele læreplanen (forslag til mal og eksempel på en utfylt intern opplæringsplan i IT-driftsfaget)
  • En samarbeidsavtale hvis det er avtalt et samarbeid med en annen lærebedrift

 

Søk om å bli godkjent lærebedrift

 

Spørsmål?

Ta gjerne kontakt med en saksbehandler i Seksjon opplæring i bedrift - under fanen “Bedriftsgodkjenning - bedriftsoppfølging.”