Oversiktsarbeidet
Oversikten skal inneholde opplysninger og vurderinger av de seks følgende områdene:
- befolkningssammensetning
- oppvekst- og levekårsforhold
- fysisk, biologisk, kjemisk og sosialt miljø
- skader og ulykker
- helserelatert atferd
- helsetilstand
Oversikten over folkehelsen i Rogaland
Oversikten over folkehelsen i Rogaland 2019 - kortversjon (PDF, 5 MB)
Oversikten over folkehelsen i Rogaland 2019 - fullversjon (PDF, 14 MB)
Her kan du se oversikten over helsetilstanden i din kommune
Utvidede helseprofiler for kommunene
Rogaland fylkeskommune utarbeider løpende utvidede helseprofiler for kommunene. Disse tar utgangspunkt i Folkehelseinstituttet sine profiler, men presenterer utvikling over tid der vi har tilgjengelige data. Det er også lagt til noe forklaringstekst til hver indikator, men siden profilene er automatisk generert er teksten felles for alle kommunene.
Se kommunenes egne oversiktsdokumenter (PDF, 65 kB).
Folkehelseundersøkelsen i Rogaland 2020
Høsten 2020 ble det gjennomført en stor folkehelseundersøkelse i Rogaland. Resultatene fra undersøkelsen blir en viktig del av kunnskapsgrunnlaget for folkehelsearbeidet fremover.
Se resultatene fra undersøkelsen
Vil du vite mer om oversiktsarbeidet?
Hva som er de viktigste folkehelseutfordringene handler i stor grad om prioriteringer og skjønn. Tallmateriale om ulike helseressurser og utfordringer kan bare ta oss et stykke på veien mot svar her. Dette handler om en rekke problemstillinger som spenner fra hva vi vil med samfunnet vårt, til om tallene faktisk gir informasjon om det fenomenet vi er interesserte i. Mange viktige faktorer er vanskelige å måle, enten det er snakk om hverdagslykke, opplevd helse, rusproblemer eller vanskelige oppvekstforhold. Å presentere et dokument som systematiserer tilgjengelig tallfestet informasjon om helseressurser og utfordringer i befolkningen i Rogaland innebærer en risiko for å overfokusere på det som er enkelt å kartlegge og de faktorene som dekkes av tilgjengelig tallmateriale. Dette er ofte konkrete ting som fødsel, utdanningsnivå, diagnoser, pensjoner og dødsfall. Hvordan vi faktisk lever livene våre kommer bare indirekte fram, og det er jo dette som til syvende og sist er det viktige. Selv om det i det følgende blir presentert en betydelig mengde tallmateriale som forsøker å gjengi befolkningens helsetilstand, er det viktig å til enhver tid å forsøke å se menneskene bak tallene, og vurdere kritisk hva resultatene egentlig betyr.
Oversikten over folkehelsen i fylket legger grunnlag for hvor innsatsen rettes i folkehelsearbeidet. Oversiktsarbeidet presenteres årlig til politikere.
I 2016 ble det etablert en ressursgruppe for folkehelse, kalt Rådgivende folkehelseforum. Gruppen består blant annet av aktører fra partnerskap for folkehelse, kommunelege 1 med samfunnsmedisinsk kompetanse, NAV, KS, Fylkesmannen i Rogaland, politiet og RBKU Vest. Gruppen skal gi innspill på oversiktsarbeidet basert på egne erfaringer, slik at vi kan jobbe mer kunnskapsbasert. Dette bidrar til å styrke veiledningen til kommunene når det gjelder lokalt og regionalt oversiktsarbeid. I tillegg rapporterer partnerne i partnerskapet for folkehelse årlig på spørsmål om utfordringer og kompetansebehov. Dette er et supplement til oversiktsarbeidet i Rogaland.
I forhold til FHI-profilene er sammenligningsgrunnlaget utvidet: det varierer litt fra indikator til indikator, men kommunene sammenlignes stort sett med regionen de ligger i, kommuner i samme Kostragruppe (dvs. kommuner med omtrent samme størrelse og økonomiske situasjon), kommuner med tilsvarende størrelse, samt fylkes- og landstotalen.
Det er til en viss grad mulig å tilpasse hvem enkeltkommuner sammenlignes med. Stavanger og Sandnes har for eksempel kommunene i ASSS-nettverket i stedet for kommuner av samme størrelse. Særlig i kjølvannet av kommunereformen er det behov for å revurdere regiongrensene. Om noen kommuner har ønsker om å endre på hvem de sammenlignes med, ta kontakt.
Å kunne studere utvikling over tid er viktig for å forstå mer av helheten rundt indikatorene. Vi mener også at det er gunstig med et bredere sammenligningsgrunnlag enn det er plass til i FHI-profilene. Informasjonen er nyttig, men det tar mye tid hvis hver kommune skal gjøre den samme innsamlingsjobben hver for seg. Derfor har vi valgt å samle inn og gjøre tilgjengelig dette for kommunene i Rogaland, i håp om at dette skal frigjøre tid til lokalt oversikts- og folkehelsearbeid. Profilene har ikke faste oppdateringstidspunkt - vi holder dem noenlunde løpende oppdatert, med nye versjoner omtrent hver tredje måned.
Ved kommentarer, spørsmål og endringsforslag, send en epost til rune.slettebak@rogfk.no.
Andre relevante lenker:
Ungdata
Oppvekstprofiler for kommuner
SSB- Statistikkbanken
FHI - kommunehelse statistikkbank
Helsedirektoratet - statistikk og analyse
Regionale utviklingstrekk 2020 (PDF, 8 MB)
Regionale utviklingstrekk 2021 (PDF, 8 MB)