Praktisk informasjon russetiden 2024

Her er informasjon til deg som skal være russ i 2024.

Fire russejenter - Klikk for stort bilde Landstreffet i Stavanger

Når starter russetiden?

Den offisielle russefeiringen 2024 i Rogaland er fra 21. april til 17. mai.

Hva er skolens regler i russetiden?

Skolens ordensreglement skal følges også under russetiden. Dette gjelder også fraværsregler og rus. Foresatte bør sette seg inn i reglene og hvilke rutiner skolen har for å følge opp at reglene overholdes.

Ordensreglement for elever ved videregående skoler i Rogaland

Hvor mye koster russetiden?

Det kommer helt an på hvor mye du ønsker å bruke. Dersom du velger å være med på russebil/russebuss vil kostnaden være betydelig høyere.

Regn ut hvor mye din russetid vil koste

Jeg er lærling, når skal jeg være russ?

Det bestemmer du selv. De aller fleste venter til tredje året (første år i praksis) siden de da er over 18. Du må være 18 år eller eldre for å komme inn på våre arrangementer og landstreffene i Norge.

Når kommer russeknutene for? Hvor kan jeg finne de?

Årets russeknuter blir laget av russestyret på din skole. De blir lagt ut før russetiden starter på den kommunikasjonskanalen som russestyret velger å bruke, men som oftest på sosiale medier.

Hvordan foregår en russedåp?

Det er ulik tradisjon fra skole til skole, men vanligvis foregår det slik: Du skal drikke en enhet (alkohol eller alkohol-fri) på under 10 sekunder. Klarer du ikke det må du helle resten av drikken over deg selv.

Hvilke arrangementer planlegges normalt av russen?

Antall arrangementer varierer fra skole til skole. Noen arrangerer flere russekroer i løpet av året. Det er også noen skoler som har temauker i skoletiden, der man for eksempel skal kle seg ut som man er på Afterski.

Vårt mål i Rogaland fylkeskommune er å lage en trygg og inkluderende avgangsgangsfeiring som alle kan være med på.

Hva betyr rød, blå og svart russedress?

Det er ingen regler for hvilken farge skal ha på russedressen sin, men opprinnelig representerer blårussen handel- og økonomifag, rødrussen representerer allmenn studiespesialisering, grønnrussen representerer landbruk og svartrussen representerer yrkesfag.

Men se gjerne hva din skole har gjort tidligere dersom du er usikker på hvilken farge du skal velge.