Vi ønsker en trygg og inkluderende russetid

Representanter fra russestyrer og elevråd fra de fylkeskommunale videregående skolene i Rogaland har to dager denne måneden vært samlet både i nord- og sørfylket for å planlegge en trygg og inkluderende russetid i 2024.

To elever som følger med i samtale. - Klikk for stort bildeDe unge som går ut av videregående skole til våren er opptatt av at avslutningen blir trygg og inkluderende for alle.

– Selv om vi bare er i november, er det helt nødvendig å starte tidlig med å sette rammene for hvordan vi kan bidra til at avgangsfeiringen blir en god opplevelse for elevene, sier fylkesopplæringssjef Eiliv Fougner Janssen.

I tillegg til russen, inviterte han både representanter fra seksjon skole, politiet, mobbeombudet i Rogaland, og SLT-koordinatorer til samlingene.

– Målet er å lage en plattform som utgangspunkt for skolens arbeid og dialog med elevråd og russestyre for å få til en avgangsfeiring som elevene kan oppleve som enda mer inkluderende og trygg. Vi ønsker å lytte til hvordan russen selv ønsker å ha det, og høre hvordan både de og vi kan bidra, sier Fougner Janssen.

En russetid for alle

Emma Ingebrigtsen deltok på begge samlingene. Hun fikk oppmerksomhet da hun i 2022 startet en russegruppe for alle som ikke tilhørte en annen gruppe, nettopp for å bekjempe utenforskap. Mange av de unge kjenner seg igjen i historiene til den tidligere russen, om hvordan det store fokuset på å tilhøre en russegruppe starter allerede første året på videregående, og hvordan nettopp gruppene fører til ekskludering og utenforskap i russetiden.

– Det er fint å se at de unge som møter på samlingene ønsker å gjøre en forskjell, sier opplæringssjefen. 

Viktig jobb i månedene framover

Det er enda noen måneder til russetiden. Opplæringssjefen forklarer at deltakerne på samlingene skal møtes igjen på nyåret. Da vil vi høre hva elevene har fått til. Hver skole noterer ned ideer til hva de ønsker å få til slik at russetiden føles trygg og inkluderende for alle. På nyåret vil fylkesopplæringssjefen invitere til samling der skolene kan fortsette å dele erfaringer og gi hverandre gode ideer til tiltak.

Ett tema er å utfordre russen til å ta klare valg, både når det gjelder rus og respekt og omsorg for andre.

– For oss er det viktig å vise at vi som skolenes ledelse bryr oss, forklarer Fougner Janssen. 

Les gjerne mer om Rogalandsrussen på denne lenken: Her finner du praktisk informasjon, viktig kontaktinformasjon, tips og råd og informasjon til foreldre.