Vågen videregående nest best i NM i klima

Elever hopper og jubler - Klikk for stort bilde For andre året på rad var skoler i Rogaland med i NM i klima. Vågen videregående skole ble den nest beste skolen i landet.

– Jeg er utrolig imponert over innsatsen alle elevene har lagt ned! Her har hele skolen bidratt, både elever og lærere, og virkelig brettet opp ermene og stått på for å spare så mye CO2 som mulig, sier rektor Bente Jelsa.

Denne uken kunne hun også avsløre hvilken klasse som ble den beste internt på skolen.

– For andre året på rad er dere den beste klassen på skolen, sier rektoren til klasse 2MUSA (musikk, dans og drama Vg2). Det er bare helt fantastisk bra levert!

Rektoren overrasket klassen med nyheten og overrakk et diplom som det synlige beviset. Hun var også noe hemmelighetsfull og sa at det vanker en kjekk premie på klassen også i år, men at den ikke var helt klar enda. I fjor fikk klassen en dagstur til en klatrepark i Sirdalen som premie (red.anm).

Fornøyd jente holder premiediplom i hånda - Klikk for stort bildeElev Selma Thu (t.h.) mottok diplomet fra rektor Bente Jelsa (t.v.) som det synlige beviset på at 2MUSA er den beste klassen ved Vågen videregående skole i årets NM i klima.

– NM i klima er utrolig kjekt å være med på! Det gjør at vi elever jobber for noe sammen med andre medelever og det skaper et veldig godt samhold i klassen. Dette har vært vinn-vinn for vår del, bra for miljøet og bra for klassemiljøet, sier Selma Thu som er elev i 2MUSA ved Vågen videregående skole.

Handlingskompetanse i praksis

NM i klima er en konkurranse hvor videregående elever i hele landet konkurrerer om å leve mest mulig bærekraftige liv!

I løpet av to uker skal elever kjempe om å redusere sine egne CO2-utslipp ved å loggføre 25 klimapositive aktiviteter.

Hver skole har satt opp klasselag der hver enkelt elev loggfører sine egne klimabesparelser digitalt. Klassens og skolens totale gjennomsnittlige besparelse avgjør hvilke lag og skole som vinner konkurransen.

Graf med vinnere NM i klima 2022 - Klikk for stort bildeTrondheim katedralskole vant NM i klima 2022. Vågen videregående skole i Sandnes stakk av med 2. plassen. Hadde St. Olav videregående skole i Stavanger klart kravet om 50 prosent deltakelse, hadde de stukket av med 3. plassen. Engasjere og motivere

Gjennom arbeid med temaet skal elevene utvikle kompetanse som gjør dem i stand til å ta ansvarlige valg og handle etisk og miljøbevisst. Elevene skal få forståelse for at handlingene og valgene til den enkelte har betydning.

- Udir.no

– Det digitale verktøyet der du logger aktiviteter og får se statistikken over hvor mye CO2 som er spart dag for dag under konkurransen er utrolig spennende å følge med på. Det både engasjerer og motiverer oss elever til å logge så mange aktiviteter som vi bare kan. Det er nesten som å ha en skrittklokke på armen, sier Aleksander Garvik, som også er elev i 2MUSA ved Vågen videregående skole.

Bevisste valg, stor innvirkning

Noe av hensikten med NM i klima er å vise at små endringer kan gi store innvirkninger når mange gjør endringene sammen.

En gutt og jente sitter og snakker sammen - Klikk for stort bildeAleksander Garvik (t.h.) og Selma Thu (t.v.) er begge elever i klassen 2MUSA, som ble den beste klassen internt ved Vågen videregående skole. – Det var veldig overraskende å se hvor mye enkle, men bevisste valg i forbruket vårt kan påvirke utslippene våre. Det at en kan spare så mye CO2 ved å kjøpe brukt elektronikk og brukte klær var en øyeåpner for meg. Og samtidig ganske skremmende, sier Selma Thu.

– Jeg kommer til å tenke mye mer igjennom hva jeg kjøper av klær og andre produkter framover. Er det virkelig nødvendig at jeg kjøper noe helt nytt og har jeg virkelig bruk for dette? I tillegg kommer jeg til å sjekke hvor og hvem som har produsert varene og om de tenker på miljøet i produksjonen. Jeg kommer helt klart til å være en mer kritisk forbruker som er bevisst på hvem jeg velger å handle fra framover, sier Aleksander Garvik.

– Jeg synes det er utrolig kjekt å se at det er blitt mer «in» blant ungdom å kjøpe brukte klær nå enn det det var før. Det har faktisk blitt en del av moten å være miljøbevisst, skyter Selma Thu inn på slutten.
 

Kort om NM i klima

NM i klima arrangeres i samarbeid med Ducky som har utviklet konseptet og den tekniske plattformen til konkurransen. Verktøyene er bygget på NTNU-forskning og klimapsykologi og grunntanken er at handling skaper endring. 

Statsministerhilsen

Se den inspirerende videohilsenen fra Statsminister Jonas Gahr Støres til deltakerne i årets NM i klima.