Historiske gatefasader vekker ny interesse

Dokumentasjon og visualisering av historiske gatefasader på Nærbø og på Sand har inspirert både huseiere og lokalsamfunn til å se verdien av bygninger som historiebærere. 

Grafikk som viser en husrekke med ulike historiske fasader.  - Klikk for stort bildeProsjektheftene "Historiske gatefasadar på Nærbø" og "Historiske gatefasadar på Sand" er nå tilgjengelige digitalt. Lenker finnes i bunnen av saken.

Som en del av Rogaland fylkeskommunes satsing på å bevare og utvikle fylkets rike kulturarv, har prosjektet "Opptegning av historiske bygningsmiljøer" skapt engasjement i kommunene Hå og Suldal. 

Gjennom dokumentasjon og visualisering av historiske gatefasader i Nærbøgata på Nærbø og Gata og Bakkadn på Sand, har prosjektet inspirert både huseiere og lokalsamfunn til å se verdien av bygninger som bærer på historien til stedene deres.

Mimmie Svennsson og Athene Reigstad måler et vindu på et grønt trehus. - Klikk for stort bildeMimmie Svennsson og Athene Reigstad i sving under kartleggingen. Begge har vært sentrale i prosjektet.

Dokumentasjon som ressurs for fremtiden

Prosjektet er en del av fylkets regionalplan for kulturmiljø 2023–2035  og har som mål å øke kunnskapen om tilbakeføring og restaurering av historiske bygningsmiljøer. 

Fire arkitekturstudenter ble engasjert for å dokumentere bygningene, både i deres nåværende tilstand og slik de kan se ut tilbakeført til sitt opprinnelige uttrykk. Arbeidet inkluderer detaljerte tegninger og forslag til historisk fargesetting.

Seksjonssjef for bygnings- og fartøyvern i Rogaland fylkeskommune, Lars Riese, understreker betydningen av prosjektet:

– Dette prosjektet viser hvordan kulturarv kan brukes som en ressurs i stedsutvikling. Ved å dokumentere og visualisere historiske bygninger, inspirerer vi til bevaring og samtidig styrker stedets identitet og estetiske kvalitet, sier Riese.

Engasjement fra lokale aktører

Et viktig mål med prosjektet har vært å bygge samarbeid mellom fylkeskommunen, lokale myndigheter og innbyggerne. 

På Sand har Suldal kommune vært en aktiv samarbeidspartner, mens Hå kommune har støttet arbeidet i Nærbøgata. Begge kommuner har lagt til rette for studentenes arbeid og bidratt med lokalhistorisk kunnskap.

Marthe Holgersen Kjørkleiv, rådgiver for plan og kulturmiljø i Rogaland fylkeskommune, legger til:

– Vi ønsker å vise at kulturminner ikke bare er noe man ser tilbake på, men noe som kan skape fremtidige verdier. Det handler om å bruke historien som et grunnlag for å bygge fellesskap og tilhørighet, samtidig som vi skaper økonomisk vekst gjennom kulturarven, sier hun.

Resultater som inspirerer

Tegningene og dokumentasjonen fra prosjektet har allerede blitt presentert på åpne møter i Hå og Suldal. På Nærbø møtte flere historieinteresserte, huseiere og andre engasjerte opp for å se de detaljerte tegningene av bygningene i Nærbøgata. Mange ble inspirert til å vurdere tilbakeføring av egne bygg.

På Sand var det også stor oppslutning om møtet, også fra huseiere fra Gata og Bakkadn. Arkitektstudentene har gjennomført et stort arbeid og trekker frem spesielt gleden ved å møte menneskene som bor i området og høre deres historier om husene.

Det ble arrangert åpne møter i forbindelse med prosjektet. Her fra møtet på Nærbø

Et verktøy for fremtidig utvikling

Prosjektet er mer enn en visualisering – det er et verktøy for fremtidig stedsutvikling. Tegningene og dokumentasjonen vil bli brukt til å informere huseiere om restaureringsmuligheter, og fylkeskommunen har også samlet informasjon om tilskuddsordninger for tilbakeføring av bygninger. 

På Nærbø og Sand kan dette bidra til at flere huseiere velger å tilbakeføre sine eiendommer, noe som styrker de historiske miljøene.

Historiker Lisabeth Risa, som deltok på det åpne møtet i Hå, mener prosjektet har stor betydning:

– Endelig skjer det noe. Dette er en viktig måte å synliggjøre lokal historie på. Det gir både oss som bor her, og kommende generasjoner, et mer helhetlig bilde av stedets utvikling, sier hun.

Veien videre

Prosjektet har nådd en milepæl, men arbeidet med å dele kunnskap og engasjere lokalsamfunn fortsetter. Heftene “Historiske gatefasadar på Nærbø” og “Historiske gatefasadar på Sand” er nå tilgjengelige digitalt på fylkeskommunens nettsider. 

Disse heftene fungerer både som inspirasjon og praktiske verktøy for huseiere og fagfolk som ønsker å videreføre arbeidet med bygningsvern i Rogaland.

– Om vi kan få bare én huseier til å se på bygningen sin med nye øyne, er det verdt innsatsen. Disse historiske miljøene er ikke bare bygninger – de er historier som fortjener å bli fortalt, avslutter Kjørkleiv.

Les heftet “Historiske gatefasadar på Nærbø” (PDF, 40 MB)

Les heftet “Historiske gatefasadar på Sand” (PDF, 26 MB)