Deler ut 30 000 gratis bøker – og 2000 lydbøker

Forfatter Mímír Kristjánssons og forsiden av boken hans «Mamma er trygda».   - Klikk for stort bilde Forlaget Manifest Lørdag 17. september går startskuddet for utdelingen av 30 000 bøker og 2000 lydbøker. Årets bok i Hele Rogaland leser er Mímír Kristjánssons «Mamma er trygda».  

Hele Rogaland leser er et litteraturformidlingsprosjekt i regi av Rogaland fylkeskommune. Målet er å gi befolkningen i Rogaland en felles leseopplevelse, og øke interessen for litteratur fra fylket. Prosjektet startet i 2008 og hvert år velges det ut en bok som deles ut gratis ved fylkets folkebiblioteker. I år blir årets bok for første gang også tilgjengelig som lydbok.

Totalt 30 000 gratiseksemplarer av Mímír Kristjánssons bok «Mamma er trygda» skal fra 17. september deles ut gratis til innbyggere i Rogaland. I tillegg er det kjøpt inn 2000 e-lydbøker til Allbok som også blir gratis å lytte til.

Turné med Tom Hetland

– Jeg er stolt og beæret over at "Mamma er trygda" er valgt ut til Hele Rogaland leser. Jeg håper mange trygda bruker anledningen til å lese boka. I høst er den gratis, så nå har dere ingen unnskyldning, sier Mímír Kristjánsson.

I perioden 26. september – 17. oktober skal Mímír på turné sammen med Tom Hetland, journalist, kommentator og tidligere sjefredaktør i Stavanger Aftenblad. De skal besøke åtte folkebiblioteker, fire videregående skoler og Universitetet i Stavanger.  Se oversikt nederst i saken.

Mímír Kristjánsson har skrevet en rekke bøker, han har hatt flere politiske verv og vært en aktiv samfunnsdebattant i media. Han har vært aktiv i lokalpolitikk og er nå stortingsrepresentant for Rødt. Mamma er trygda kom ut i 2019 og har klare selvbiografiske trekk. Boken fikk svært god mottakelse av anmelderkorpset.  

Rørende forhold mellom mor og sønn

Hele Rogaland leser markerte i 2020 40-årsdagen for Kielland-ulykken med utdelingen av boken «Plattformen som ikke kunne velte», og i 2021 var det «Steinauge», en roman med handling på Jæren, som ble delt ut. I år skal vi til skjæringspunktet mellom biografi og sakprosa.

Mímír skildrer forholdet til sin egen mor som ble kreftsyk da han var barn. Siden har moren vært kronisk syk og levd med sterke smerter og krevende medisinsk behandling. Dermed kunne hun ikke lenger arbeide som lærer og ble uføretrygdet. Det utløste mange like vanskelige runder med Trygdeetaten og senere NAV. Hva skjer med en familie som gjennomgår dette?

Intelligens og galgenhumor

– Det er rundt 360 000 mennesker i landet som er uføretrygdede og drøyt 1,5 millioner som er pårørende. Derfor er det viktig at vi deler ut Mamma er trygda i Hele Rogaland leser. Boken skildrer et rørende forhold mellom mor og sønn samtidig som den også beskriver hvor vanskelig det kan være å leve med alvorlig sykdom i nær familie. Boken gjør dette med varme, ærlighet, intelligens og galgenhumor, sier Inghild Vanglo, leder av regional- kultur- og næringsutvalget i Rogaland fylkeskommune.  

Sterk stemme for de minst pengesterke

Hele Rogaland leser har siden oppstarten i 2008 delt ut over 450 000 bøker til innbyggerne i fylket.  Prosjektet begynte som "Hele byen leser" i Stavanger i kulturhovedstadsåret. Fra 2010 ble prosjektet utvidet til å gjelde hele fylket, hvor Rogaland fylkeskommune har prosjektansvaret og dekker bokinnkjøpet.

LO Rogaland støtter årets prosjekt økonomisk og har en vært en viktig samarbeidspartner helt fra prosjektets oppstart i 2008.

– I "Mamma er trygda" gir Mímír Kristjánsson en viktig stemme til de minst pengesterke i landet vårt. Dette er ekstra viktig i en tid der forskjellen mellom fattig og rik øker. Det gir sterk inspirasjon til å fortsette kampen for de som trenger det aller mest, sier Eirin Kristin Sund, regionleder i LO Rogaland.

Turnéoversikt Hele Rogaland leser 2022

Hele Rogaland leser turné høsten 2022
Sted Dato Klokkeslett
Haugaland videregående skole 26. september 13.00
Haugesund folkebibliotek 26. september 19.00
St. Svithun videregående skole 27. september 12.00
Ryfylkebiblioteket Strand 27. september 18.00
Ølen videregående skole 28. september 11.00
Ryfylkebiblioteket Sauda 28. september 14.00
Vindafjord folkebibliotek 28. september 18.00
Hå folkebibliotek 29. september 16.30
Sølvberget, Stavanger bibliotek 29. september 19.00
Dalane videregående skole 30. september 10.00
Eigersund folkebibliotek 30. september 12.00
Time bibliotek 1. oktober 13.00
Universitetet i Stavanger, Universitetsbiblioteket 17. oktober 13.30