Matsentralen Rogaland får Miljøvernprisen 2020

Mann holder brett med youghurt - Klikk for stort bildeTor Jan Bredenbekk er daglig leder i Matsentralen Rogaland. Marit Mjølsneset, Misjonstidende De hjelper vanskeligstilte mennesker og sparer miljøet på samme tid. Det er det ikke mange som kan skilte med. Men det kan Matsentralen Rogaland.

Det sa fylkesordfører Marianne Chesak, som delte ut Rogaland fylkeskommunes Miljøvernpris 2020 til Matsentralen Rogaland, i det digitale fylkestinget 8. desember.

I år deler Matsentralen Rogaland ut nær én million måltider. Fra mat som ellers ville blitt kastet eller brukt som dyrefor. Og det helt gratis!

– Det er enormt hvor mye mat som kastes hvert år. Mat som er fullt spiselig! Vi får inn matvarer som har kort holdbarhet, som altså ikke engang har gått ut på dato. Men det er faktisk bare en liten del av totalen. Det skal ikke mer til enn en feil i strekkoden, eller en liten feil i fargen på emballasjen, før en vare ikke kan selges i butikken. Tidligere ville dette blitt kastet, men nå leveres det heller til oss før det blir omfordelt til ideelle organisasjoner, forteller en engasjert Tor Jan Bredenbekk, daglig leder av Matsentralen Rogaland.

Matsentralen Rogaland ble opprettet i 2018, som en av sju Matsentraler i Norge. Matsentralen er en veldedig organisasjon basert på frivillighet, som bekjemper matsvinn og hjelper vanskeligstilte mennesker.

Konseptet bak Matsentralen er å motta fullt brukbare matvarer fra produsenter, grossister og store butikkjeder. Fra Matsentralen Rogalands 800 kvadratmeter store lager i Sandnes kan så en rekke frivillige organisasjoner hente ut igjen matvarene helt gratis. Matvarene blir deretter bearbeidet til måltider, eller delt ut som matpakker til ulike grupper vanskeligstilte mennesker. I dag har rundt 50 ulike frivillige organisasjoner fra hele fylket avtale med Matsentralen Rogaland.

2020 sprenger alle rekorder

Mann sitter oppe på palle med drikkevarer - Klikk for stort bildeTor Jan Bredenbekk deler ut nær 500 tonn med ulike matvarer til frivillige organisasjoner i Rogaland. Marit Mjølsneset, Misjonstidende – Vi kommer til å dele ut rundt 500 tonn med mat i løpet av 2020, bare fra vårt lager i Sandnes. Det tilsvarer en butikkverdi på nær 40 millioner kroner, sier Bredenbekk.

I takt med velstandsøkningen har matsvinnet i Norge blitt svært stort og ligger nå på rundt 400 000 tonn årlig. Det tilsvarer en klimagassbelastning på nærmere én million tonn CO2 i året. Det er rundt en fjerdedel sammenlignet med de totale utslippene fra den norske bilparken. Matsentralenes arbeid bidrar i betydelig grad til å redusere den delen av matsvinnet som kommer fra dagligvarebransjen.

– I tillegg til den åpenbare miljøgevinsten, gir Matsentralens virksomhet en mer effektiv logistikk, tryggere fordeling med tanke på matsikkerhet og ikke minst en rettferdig distribusjon til de som trenger hjelpen mest. Dessuten gir den daglige driften av Matsentralen meningsfylte arbeidsplasser til mennesker med særskilte behov for arbeidstrening. Dette er helt i tråd med FN`s bærekraftmål om miljømessig, økonomisk og sosial bærekraft, sier en tydelig imponert fylkesordfører.

Dette er Miljøvernprisen

Rogaland fylkeskommunes miljøvernpris deles ut hvert år til en bedrift, frivillig organisasjon, offentlig organ, institusjon eller enkeltperson(er) som har gjort en særskilt aktiv innsats for miljøet i Rogaland. Prisen består av et diplom, en «bronsehubro» og 50 000 kroner.

Les mer om Miljøvernprisen.