Delprosjektleder Annika Lie i Rogaland fylkeskommune undersøker forholdene i Hålandsvatnet.
Thor Erik Waage
En rekke tiltak for å bedre forholdene i Hålandsvatnet står på trappene gjennom samarbeidsprosjektet «Bedre vannkvalitet i Hålandsvatnet», og noen er allerede satt i gang.
Et av delprosjektene, «Innsjøinterne tiltak i Hålandsvatnet», ledes av Annika Lie fra Rogaland fylkeskommune. Målet med delprosjektet er å finne mulige tiltak som kan gjennomføres i selve innsjøen.
– Dette er viktig ettersom tiltak i vannet har potensial til å redusere tiden det tar før innsjøen når en bedre økologisk tilstand uten giftige algeoppblomstringer, sier Lie, som er rådgiver i plan-, miljø- og samfunnsavdelingen i fylkeskommunen.
Thor Erik Waage
Populært vann i dårlig tilstand
Hålandsvatnet er et velkjent, viktig, godt tilrettelagt og populært friluftsområde i et gammelt og aktivt jordbrukslandskap.
Innsjøen er et godt kjent «problemområde» som har hatt ulike utfordringer knyttet til vannkvalitet i en årrekke.
Hålandsvatnet, som ligger både i Randaberg og Stavanger kommune, har i dag dårlig økologisk tilstand og har de senere årene vært preget av årvisse oppblomstringer av giftproduserende blågrønnalger (cyanobakterier).
Innspill til løsninger og informasjonsmøte
For å finne de beste løsningene håper delprosjektlederen å nå ut til folk og næringsliv med gode ideer. Det gjøres på flere måter:
- Det blir et digitalt informasjonsmøte tirsdag 18. juni kl.13.00. Her vil du få høre mer om de interne utfordringene som tiltakene skal rettes mot, samt retningslinjene for prosessen
- Tirsdag 18. juni vil det også åpnes for løsningsforslag til innsjøinterne tiltak her.
Vurderer ulike tiltak
Delprosjektleder Annika Lie i Rogaland fylkeskommune.
Thor Erik Waage
Alle innsjøer er ulike, dermed er det variasjon i hvilken effekt ulike innsjøinterne tiltak har for hver.
Derfor skal ulike mulige tiltak nå kartlegges og vurderes spesifikt opp mot forholdene i Hålandsvatnet.
– For å sikre effektivitet samtidig som økologien blir ivaretatt, må derfor løsningsforslagene nøye vurderes og utarbeides, sier Annika Lie, som håper på god respons og mange innspill til det viktige arbeidet.
- Utfordringene i Hålandsvatnet er at den økte næringstilførselen over tid har ført til at sedimentet er svært rikt på næringsstoffer (fosfor er viktigst her).
- Under rette betingelser som oppstår sesongvis og under algevekst (som oksygenfritt bunnvann og/eller høy pH), lekker fosfor ut fra sedimentene til innsjøens vannmasser.
- Dette gir økt næringstilgang til algevekst som igjen fører til ytterligere utlekking. På denne måten går fosfor i syklus internt i innsjøen og har en selvforsterkende effekt.
- Denne interngjødslingen er viktig for utviklingen av den høye algebiomassen i man observerer i Hålandsvatnet om våren og sommeren.
- I tillegg kan denne prosessen forsinke effekten av tiltakene for redusert tilførsel som gjennomføres i nedbørsfeltet.
Fakta: Vannkvalitet i Hålandsvatnet
- «Bedre vannkvalitet i Hålandsvatnet» er et samarbeidsprosjekt mellom Statsforvalteren, Rogaland Fylkeskommune, Randaberg kommune og Stavanger kommune med flere.
- Delprosjektet «Innsjøinterne tiltak i Hålandsvatnet» ledes av Rogaland fylkeskommune og starter nå.
- Informasjonsmøte om delprosjektet blir tirsdag 18. juni kl. 13.00. Møtet er digitalt.
- Tirsdag 18. juni åpnes det for å sende inn løsningsforslag til «Innsjøinterne tiltak i Hålandsvatnet» her