Nytt verktøy: Gjør arbeid med bærekraft enklere

Den nye statistikkportalen «Rogaland i tall» gir kommunene i Rogaland tilgang til detaljerte lokale data og rapporter, og hjelper dem med å jobbe mer effektivt for å nå FNs bærekraftsmål.

Anette Bærheim og Heidi Victoria Skeiseid på kaien i Stavananger med Vågen, Skagenkaien og Valbergtårnet i bakgrunnen. - Klikk for stort bildeAnette Bærheim (t.v.) er prosjektleder for Bærekraftsfylket Rogaland i Rogaland fylkeskommune, og Heidi Victoria Skeiseid som er prosjektleder for Rogaland i tall. Thor Erik Waage, Rogaland fylkeskommune

Hvordan ligger Rogaland an i arbeidet med FNs bærekraftsmål? Hvor har vi de største utfordringene – og hva går i riktig retning? Disse spørsmålene har vært sentrale i prosjektet Bærekraftsfylket Rogaland, som nå har resultert i den nye statistikkportalen «Rogaland i tall» som er til bruk for alle kommunene i fylket. 

Portalen samler lokale data og gir kommunene oversikt over status for bærekraft i sin egen kommune og i fylket som helhet. Målet er å gjøre det lettere jobbe målrettet med FNs bærekraftsmål og prioritere tiltak der de trengs mest.

Indikatorene, som er utviklet i samarbeid med KS Bærekraftsnettverk, er et resultat av prosjektet Bærekraftsfylket Rogaland, som ble vedtatt av fylkestinget i juni 2023.  

– Vi har laget portalen for at kommunene skal få en oversikt av status for bærekraft i kommunen, kunne følge utviklingen over tid og prioritere innsatsen der den trengs mest. Det er et verktøy for alle som jobber med bærekraft i Rogaland, sier Anette Bærheim, prosjektleder for Bærekraftsfylket Rogaland. 

Bærekraftsfylket Rogaland er et satsingsprosjekt vedtatt av fylkestinget i juni 2023, og er forankret i blant annet utviklingsplanen for Rogaland 2025-2028

Skjermbilde av forsiden på nettsiden Rogaland i tall - Klikk for stort bildeSlik ser forsiden på den ferske statitistikkportalen Rogaland i tall ut.

Kommunene får egne bærekraftsrapporter 

Et sentralt formål med utviklingen av statistikkportalen har vært å gjøre data tilgjengelig og nyttig i kommunenes daglige arbeid. Gjennom portalen får hver kommune sin egen bærekraftsrapport som gir et raskt overblikk over status for bærekraftsmålene. 

– Vi har utviklet et sett med indikatorer knyttet direkte til FNs bærekraftsmål. Rapportene viser status for alt fra klimagassutslipp og naturressurser til sosial ulikhet og utdanning, forteller Heidi Victoria Skeiseid, som er prosjektleder for «Rogaland i tall». 

Indikatorene bygger på offentlige og kvalitetssikrede data fra blant annet SSB, Miljødirektoratet og Utdanningsdirektoratet.  

Etterspurt verktøy

Portalen ble lansert under webinaret Bærekraftsfredag: Ikke noe snikk snakk. Gi meg statistikk, takk!

Oppslutningen var stor, både fra offentlig og privat sektor. 

–Det var inspirerende å se hvor mange som ønsket å lære mer om bruken av dataene. Vi mottok også verdifulle innspill til videre utvikling, noe som bekrefter at dette er et verktøy folk setter pris på, sier Anette Bærheim.   

«Rogaland i tall» er et resultat av over et års forarbeid med å strukturere datainnsamling. Et bredt nettverk har bidratt i arbeidet. Ambisjonen er at også andre fylker og kommuner kan ta i bruk indikatorene fremover. 

Rogalands viktigste bærekraftsutfordringer 

Selv om Rogaland kommer godt ut på mange bærekraftsmål i global sammenheng, peker prosjektlederne på at store utfordringer gjenstår på noen områder om målene skal nås innen 2030: 

– I Norge, og Rogaland, handler de største utfordringene våre om nedbygging av natur og matjord, feilernæring, uansvarlig forbruk og høye klimagassutslipp. Dette er områder hvor vi må prioritere innsatsen for å nå målene, sier Heidi Victoria Skeiseid. 

Kartleggingen viser samtidig hvordan bærekraftsmålene henger sammen: Økonomiske, sosiale og miljømessige forhold påvirker hverandre. 

– Derfor er det så viktig med helhetlig kunnskap som kan brukes aktivt i kommunenes arbeid, sier Bærheim. 

Oversikt over status for FNs klimamål i Rogaland.  - Klikk for stort bildeStatus for bærekraft i Rogaland.

Videre arbeid: Samlinger, samarbeid og forankring 

I løpet av 2025 skal det arrangeres flere samlinger for kommunene i Rogaland, med mål om å dele erfaringer, styrke samarbeidet og utvikle nye løsninger. 

– Vi skal lære mer om strategisk bruk av virkemidler, innovasjon i offentlig sektor og hvordan vi håndterer målkonflikter, sier Bærheim. 

Samtidig blir det viktig å forankre arbeidet politisk.  

– For at denne kunnskapen virkelig skal bli brukt, må bærekraft være en integrert del av planlegging og prioriteringer i både fylke og kommuner. Her blir politisk ledelse helt avgjørende, avslutter Bærheim. 

Les mer om Bærekraftsfylket Rogaland