Ny plan tar form – med bakgrunn i folkehelse og universell utforming

Rogaland fylkeskommune er i gang med å lage en ny regionalplan for helsefremmende og inkluderende samfunn (HIS-planen). Planarbeidet er en direkte oppfølging av det langsiktige utviklingsmålet helsefremmende og inkluderende samfunn i Utviklingsplan for Rogaland 2025–2028. 

Voksen og barn holder hender. Foto - Klikk for stort bilde Øyvind Nesvåg

HIS-planen skal samle og erstatte flere gjeldende planer, blant annet for folkehelse, universell utforming, inkludering, friluftsliv, selvmordsforebygging og integrering. Fylkestinget har bedt om en bredere og mer helhetlig plan som kan møte store samfunnsutfordringer som at mange står utenfor skole og arbeidsliv, økende ensomhet og en aldrende befolkning.

Planen skal bidra til mindre sektorisering og en mer samordnet tilnærming til både utfordringer og løsninger i samfunnet. 

Lærdom fra 15 år med folkehelsearbeid

Fylkeskommunen har jobbet aktivt med folkehelse og universell utforming siden 2008. På oppdrag fra fylkeskommunen har Østlandsforskning laget en rapport som oppsummerer erfaringer og resultater fra arbeidet de siste 15 årene. Rapporten bygger på dokumentanalyse og intervjuer med representanter fra kommuner, fylkeskommunen, NAV, frivillige organisasjoner og andre offentlige aktører.

Den viser at arbeidet har ført til:

  • Økt bevissthet
  • Bedre samarbeid
  • Konkrete tiltak som har forbedret hverdagen for mange innbyggere

Samtidig peker rapporten på behov for forbedringer – særlig når det gjelder bedre samarbeid på tvers av sektorer og forvaltningsnivå, tydeligere rollefordeling og sterkere politisk forankring.

– Vi ser at det er behov for enda tydeligere roller og mer forpliktende samarbeid mellom forvaltningsnivåene. I tillegg er det viktig å styrke den politiske forankringen og sikre at arbeidet integreres i både økonomiplaner og budsjett, sier Signe Opsahl, rådgiver i Rogaland fylkeskommune. 

Viktige anbefalinger for videre arbeid

Innsikten fra rapporten tas med inn i arbeidet med HIS-planen, som skal gi en samlet og oppdatert retning for regionens arbeid med inkludering, helse og deltakelse.

Her er noen av de viktigste rådene i rapporten:

  • Samle og oppdatere planene: Planene bør bli tydeligere og mer konkrete. HIS-planen skal gi en helhetlig retning for arbeidet.
  • Styrke politisk forankring: Planarbeidet bør kobles tettere til økonomiplaner og budsjett, og politikere må få bedre innsikt i hvordan dette arbeidet påvirker samfunnsutviklingen.
  • Klare roller og bedre samarbeid: Det må bli tydeligere hvem som gjør hva – både i kommuner, fylkeskommunen og staten. Samarbeidet med frivillig sektor, næringsliv og akademia bør også styrkes.
  • Forenkle tilskuddsordninger: Søknadsprosesser og rapportering må gjøres enklere. Tilskudd bør målrettes for større effekt

– Vi tar med oss innsikten fra rapporten i det videre arbeidet med ny regionalplan. Dette gir oss et godt grunnlag til å forsterke og videreutvikle arbeidet for et mer helsefremmende og inkluderende samfunn, sier Opsahl.

Les hele rapporten 

Mer om planarbeidet

Det er opprettet en egen side for HIS-planen, med mer informasjon om planen, fremdriftsplan og mer. 

Gå til plansiden