Hele Rogaland leser "Mamma er trygda"

Mamma er trygda av Mímír Kristjánsson  - Klikk for stort bildeMímír Kristjánsson Kagge forlag  Mímír Kristjánssons bok "Mamma er trygda" er årets bok i Hele Rogaland leser og 30 000 gratiseksemplarer skal deles ut. Kommende år blir det flere barne- og ungdomsbøker og lydbøker på programmet.

– Jeg er stolt og beæret over at "Mamma er trygda" er valgt ut til Hele Rogaland leser. Jeg håper at mange trygda bruker anledningen til å lese boka. Nå er den gratis, så nå har dere ingen unnskyldning, sier Mímír Kristjánsson.

Mímír Kristjánsson har skrevet en rekke bøker, har hatt flere politiske verv og vært en aktiv samfunnsdebattant i media. Han har vært aktiv i lokalpolitikk og er nå stortingsrepresentant for Rødt. Mamma er trygda kom ut i 2019 og har klare selvbiografiske trekk. Boken fikk svært god mottakelse av litteraturanmeldere.  

Rørende forhold

Kristjánsson skildrer forholdet til sin egen mor som ble kreftsyk da han var barn. Siden har moren vært kronisk syk og levd med sterke smerter og krevende medisinsk behandling. Dermed kunne hun ikke lenger arbeide som lærer og ble uføretrygdet. Det utløste mange vanskelige runder med Trygdeetaten og senere NAV. Hva skjer med en familie som gjennomgår dette?

Utdeling i september

Startskuddet for utdelingen av bøkene i Hele Rogaland leser er tradisjonen tro helgen før Kapittel-festivalen. I år starter bokutdelingen lørdag 17. september.

– "Mamma er trygda" er en varm og viktig bok om samfunnets syn på sykdom, som vi er veldig glade for at hele Rogaland nå får lese. Mímir Kristjánsson skriver rørende og opprørende om livets mange avbrudd. Boka kan gjerne leses som et oppspark til årets Kapittel, som går av stabelen 21. – 25. september med temaet «Brudd», sier Kapittelsjef Siri Odfjell Risdal.

Biografi og sakprosa

Hele Rogaland leser markerte i 2020 40-årsdagen for Kielland-ulykken med utdelingen av boken «Plattformen som ikke kunne velte», og i 2021 var det «Steinauge», en roman lagt til Jæren, som ble delt ut.

I år skal vi til skjæringspunktet mellom biografi og sakprosa.

– Det er rundt 360 000 mennesker i landet som er uføretrygdede og drøyt 1,5 millioner som er pårørende. Derfor er det viktig at vi deler ut "Mamma er trygda" i Hele Rogaland leser. Boken skildrer et rørende forhold mellom mor og sønn samtidig som den også beskriver hvor vanskelig det kan være å leve med alvorlig sykdom i nær familie. Boken gjør dette med varme, ærlighet, intelligens og galgenhumor, sier Inghild Vanglo, leder av regional- kultur- og næringsutvalget i Rogaland fylkeskommune.  

Sterk stemme

Hele Rogaland leser har siden oppstarten i 2008 delt ut over 450 000 bøker til innbyggerne i fylket. Målet med prosjektet er å gi befolkningen i Rogaland en felles leseopplevelse og øke interessen for litteratur. Prosjektet begynte som Hele byen leser i Stavanger i kulturhovedstadsåret og ble i 2010 utvidet til å gjelde hele fylket. Rogaland fylkeskommune har prosjektansvaret og dekker bokinnkjøpet.

LO Rogaland støtter årets prosjekt økonomisk og har en vært en viktig samarbeidspartner helt siden prosjektets oppstart.

– I "Mamma er trygda" gir Mímír Kristjánsson en viktig stemme til de minst pengesterke i landet vårt. Dette er ekstra viktig i en tid der forskjellen mellom fattig og rik øker. Det gir sterk inspirasjon til å fortsette kampen for de som trenger det aller mest, sier Eirin Kristin Sund, regionleder i LO Rogaland.

Lydbøker og barne- og ungdomsbøker Stig Beite Løken, prosjektleder for Hele Rogaland leser - Klikk for stort bildeStig Beite Løken, prosjektleder for Hele Rogaland leser 

Fylkestinget vedtok i forbindelse med budsjettbehandlingen for 2022  at Regional-, kultur og næringsutvalget (RKNU) skulle skissere forslag til hvordan barn og unge som målgruppe kunne forsterkes i prosjektet Hele Rogaland leser. RKNU vedtok 24. mars at Hele Rogaland leser skal veksle annet hvert år med bøker for voksne og bøker for barn og unge når det er mulig.

– Barn som leser og blir lest for tilegner seg et større vokabular og øker sjansen for at de lykkes med lesing i skolen. Leseferdigheter er avgjørende nær det gjelder skolemestring. Samtidig er barne- og ungdomslitteraturen egne kunstfelt som er rike på gode forfattere og spennende litterære opplevelser. Dette blir en ekstra viktig del av Hele Rogaland leser framover og det er jeg glad for, sier Stig Beite Løken, prosjektleder i Hele Rogaland leser.

Hele Rogaland leser skal kommende år også tilby utvalgte bøker som lydbok for å inkludere flere synshemmede, eldre og personer med dysleksi.