Har du sett en sånn dott?

Visste du at skumdotter blir lagt igjen i veibanen, for å fortelle at her er det nymalt veimerking?

Et bilhjul med en skumdott forran - Klikk for stort bildeDu kan gjerne kjøre på skumdotten, men ikke på den nymalte veimerkingen. Da kan du være uheldig å få maling på bilen.

– Skumdottene er den eneste måten vi kan advare om nymalt vei. Dottene kommer fra en skumbeholder på veimerkingsbilen med 3-4 sekunders mellomrom, og blir liggende til malingen tørker, sier operatør i Visafo Ole Bohnhorst. Visafo er en entreprenør som jobber med veimerking på fylkesveiene i Rogaland.

Skumdotter kan du støte på overalt og i alle fylker. Men det er på veinettet rundt byområdene at sjansen er størst for å treffe på dem. Veiene med mest trafikk blir merket om natten.

vei uten gul midtlinje får nye hvite striper fra en stor bil som merker veier. - Klikk for stort bildeHer får en fylkesvei på Jæren ny veimerking.

Bohnhorst forteller at når det er varmt tørker malingen raskt etter 10 minutter, og skumdottene forsvinner etter 15 minutter. Men er det kaldt tar det lenger tid før malingen er tørr, og du kan gjerne finne skumdottene dagen etter.

Få kjenner til skumdotten

Skumdotter har blitt brukt for å markere nymalt vei siden 2006, men folk er ikke klar over hva de betyr, i følge Bohnhorst.

– Vi får hele tiden høre at vi legger igjen klumper med maling. Men det er det ikke, det er ren skum. Det spiller ingen rolle om folk kjører oppi skumdottene, det som er viktig er at de ikke kjører i malingen, sier Bohnhorst.

Rogaland fylkeskommune får hvert år klager fra bileiere, som har kjørt på de nymalte stripene og fått maling på bilen. Skjer det deg, har Bohnhorst et godt råd.

– Det er vannbasert maling som går bort med vindusspylervæske og vann, og en liten svamp. Men det må bort ganske fort. Folk må under ingen omstendigheter bruke avfetting på malingen for da blir det betong.