Dobbelt så mange lærlinger i fylkeskommunen

Gruppebilde med over 40 nye lærlinger og fylkesordfører Marianne Chesak fyl - Klikk for stort bildeFylkesordfører Marianne Chesak (i midten forran) hadde et kjekt møte med de nye lærlingene som kom fra hele fylket, fra Sokndal i sør til Sauda og Vindafjord i nord.På noen år har vi klart å øke antall læreplasser fra 50 til 100, og vi fortsetter å ha en jevn økning. Nylig deltok i overkant av 40 ferske lærlinger på introduksjonsdagen.

– Det er dere unge som skal forme morgendagens arbeidsliv. Dere bidrar til at vi fornyer oss, sa fylkesordfører Marianne Chesak da hun ønsket våre nye lærlinger velkommen til Rogaland fylkeskommune.

Under introduksjonsdagen 13. september fikk lærlingene servert alt som er nyttig å vite for en ny lærling. Fagopplæringen, mobbeombudet, personal- og organisasjonsavdelingen og flere stilte opp. Harald Eide Ellingsen som er leder for utvalgssekretariatet og stand-up komiker kom ikke for å fortelle om fylkesting og folkevalgte, men om at det er lov med humor på jobben. Det var fylkeskommunen sitt eget lærlingkontor som arrangerte dagen.

fire jenter som er lærlinger - Klikk for stort bildeBak til venstre er Åse Malin som er lærling i hestefaget, Rebekka og Emma er lærlinger i barne- og ungdomsarbeiderfaget og Maja som er forran til venstre er helsefagarbeiderHjelpe og legge til rette

Lærlingkontoret har vært en pådriver til den positive utvikling i antall lærlinger. Lærlingkontoret ble opprettet for ett og et halvt år siden, og består av Gry Skogland og Thor Eirik Gilje. Duoen hjelper og støtter både faglige ledere og lærlinger, og legger til rette for at fylkeskommunen får enda flere læreplasser.

– Vi har jobbet med å motivere hele fylkeskommunen til å ta inn flere lærling og tilby nye lærefag. De videregående skolene vil gjerne ha lærlinger og opplever at lærlingene raskt blir en ressurs og er viktige for det faglige og sosiale arbeidsmiljøet. Bryne videregående skole har i dag rundt 15 lærlinger og ønsker flere, sier Gry Skogland som er fagkoordinator på lærlingkontoret.

Opptatt av kvalitet

Skogland forteller at det er flest læreplasser i service- og administrasjonsfaget og IT-driftsfaget. Nå har byggdrifterfaget og barne- og ungdomsarbeiderfaget størst vekst i de videregående skolene. Det er 12 nye lærlinger innen barne- og ungdomsarbeiderfaget i år.

– Vi synes det er kjekt med flere læreplasser, men vi er også opptatt av kvalitet i opplæringen. Nå får vi for eksempel et nettbasert oppfølgingsverktøy for lærlinger, OLKWEB. Her skal lærlingene dokumentere sin opplæring og sine erfaringer i læretiden. Vi tror det vil bli et godt verktøy for både lærlinger og faglige ledere, sier Skogland.

Vil du søke læreplass i fylkeskommunen? Her finner du informasjonen du trenger

flere lærlinger som sitter og hører på et foredrag - Klikk for stort bildeFra introduksjonsdagen