Nye skilt skal gi bedre fremkommelighet for busser og biler

Færre røde lys er målet; nå er de første skiltene montert opp på bussveien. Skiltene har fått en viktig ny presisering, nå er det bare «buss i rute» som har lov til å kjøre i den midtstilte bussveien.

To arbeidere monterer veiskilt - Klikk for stort bildeDet første skiltet som sier at det kun er buss i rute som kan kjøre i den midtstilte bussveien ble montert ved Gausel stasjon. Øyvind Nesvåg

Vinn-vinn for fremkommeligheten

– Hovedårsaken til at vi setter opp disse skiltene er at bussveien hele tiden har vært tenkt å være forbeholdt buss i rute. Vi vil sikre fremkommeligheten for rutebussene, sier Anne Margrethe Skretting, seksjonsleder for bussveien (nord). 

Men så er hun rask med å legge til:

– De nye skiltene er jo også vinn-vinn for framkommeligheten langs hele bussveien, både for buss i rute og for ordinær trafikk. Når det nå bare blir buss i rutetrafikk som kjører på bussveien vil det bli færre røde lys i de lysregulerte rundkjøringene og kryssene. Da blir det færre stopp og bedre flyt for alle, sier Skretting.

Liten, men viktig endring

Mann og dame holder et veiskilt mellom seg. - Klikk for stort bildeSvein Ystanes, fagleder for universell utforming i Kolumbus og Anne Margrethe Skretting, seksjonsleder for bussveien (nord) ser fram til at de nye skiltene kommer på plass.

På de gamle skiltene stod det «Gjelder ikke buss». På de nye skiltene står det «Gjelder ikke buss i rute». Det betyr at alle andre busser som ikke er i rutetrafikk, som turbusser, shuttlebusser, maxitaxier og private minibusser med åtte seter eller mer, nå må kjøre sammen med den ordinære trafikken. 

– Det har vært en del som har kjørt i bussveien som ikke burde vært der. Og vi vet at dette blant annet har skapt unødig mang røde lys langs bussveien. Nå når Statens vegvesen, som er skiltmyndighet, har åpnet for at vi kan ta i bruk disse skiltene ønsket vi å få dem på plass så fort som mulig, sier Skretting.

De nye skiltene blir montert på bussveien fra Kvadrat i sør til Hillevåg i nord denne uken. Etter hvert som nye delstrekninger åpnes vil de ha de nye skiltene allerede være på plass.

Dyrt å kjøre feil

Skulle du være uheldig å kjøre feil, eller sniker med vilje, koster det deg 8 200 kroner i forenklet forelegg.

Politibetjent ser på at veiskilt blir hengt opp - Klikk for stort bildePolitibetjent Aleksander Naley (t.h.) ved trafikkseksjonen ved Stavanger politistasjon håper og tror at folk vil respektere de nye skiltene.

– Vi håper og tror at folk respekterer de nye skiltene. Det er viktig å huske på at de er der av en grunn. Og skilter kan endre seg. Så det er viktig at du som sjåfør følger med på skiltene selv om du gjerne kjører samme strekning hver dag, sier politibetjent Aleksander Naley ved trafikkseksjonen ved Stavanger politistasjon.

– Politiet kommer til å følge med på at skiltene blir overholdt. Og å få et forenklet forelegg på 8 200 kroner for å kjøre i strid med påbudt kjørefelt er jo skikkelig sure penger, legger han til.