Opplæring i barneverns- og helseinstitusjoner

Barn og unge ved barneverns- og helseinstitusjoner har samme rettigheter til opplæring som alle andre. 

Plikten til grunnskoleopplæring gjelder også barn og unge i institusjoner, jf. opplæringsloven § 2-2. Hvis det ikke er mulig å gå på hjemskolen, skal elevene få et tilbud på en skole i nærheten av institusjon eller på en skole tilknyttet selve institusjonen. Se oversikt med lenke til kommuner i Rogaland.

Rogaland fylkeskommune er faglig, juridisk og økonomisk ansvarlig for at barn og unge som er beboere eller pasienter i institusjon får oppfylt sine rettigheter etter opplæringsloven, jf. §§ 28-3 og 28-4. Ansvaret omfatter barn og unge som er bosatt i barnevernsinstitusjoner i Rogaland, og som den statlige regionale barnevernsmyndighet (Bufetat) har ansvaret for og som er godkjent etter barnevernsloven § 10-17.

Barn- og unge bosatt i barnevernsinstitusjoner i Rogaland

Den ansvarlige kommunale barnevernstjenesten skal melde fra til ansvarlig skolemyndighet om inn- og utflytting fra barnevernsinstitusjon, jf melderutiner - Bufdir. I Rogaland fylkeskommune ønsker vi dette skjer i eget digitalt skjema – vedlagt samtykkeskjema og dokumentasjon knyttet til elevens tidligere opplæring.

Digitalt skjema: Melding om inn- og utflytting fra barnevernsinstitusjon

I skjema for melding om flytting er det også mulighet for å velge en digital versjon av «samtykkeskjema» - da legger en inn e-post til vedkommende som skal samtykke. NB! Flyttemelding vil ikke bli sendt før samtykke er signert digitalt.

Dersom det er mer hensiktsmessig med papirskjema for samtykke, kan en velge denne versjon i skjema for melding om flytting – du laster da ned papirversjon av samtykkeskjema (PDF, 162 kB), skriver under og laster dette opp som vedlegg i skjema for melding om flytting.

Barn- og unge i grunnskolealder som bor på barnevernsinstitusjoner har rett til å gå på sin nærskole. For noen elever kan det i en periode være hensiktsmessig å ha deler eller hele sin opplæring i alternative opplæringsarena. Dette vurderes etter innsendt dokumentasjon i overføringsmøte – og med tilrådning i sakkyndig vurdering.

Møllehagen skolesenter og Hollenderhaugen skolesenter er to alternative opplæringsarenaer i Rogaland fylkeskommune.

Det er den fylkeskommunale PP-tjenesten som er sakkyndig instans og som skal vurdere om eleven har behov for individuelt tilrettelagt opplæring. Rogaland fylkeskommune ved seksjon oppæring i skole fatter alle vedtak knyttet til elevens opplæringstilbud.

Utfyllende informasjon om den enkeltes ansvar og oppgaver og hvordan dette arbeidet gjennomføres - vil du kunne finne i egen rutine. 

Rutine - opplæring for barn- og unge som bor i barnevernsinstitusjoner i Rogaland.

Barn og unge som er innlagt i helseinstitusjoner i Rogaland

For barn og unge som er innlagt i helseinstitusjoner i Rogaland fylke og som får spesialisthelsetjenester finansiert av staten, har fylkeskommunen plikt til å oppfylle retten til grunnskoleopplæring, forberedende opplæring for voksne og videregående opplæring. Fylkeskommunen skal også oppfylle denne retten for barn og søsken til innlagte i helseinstitusjoner når institusjonsoppholdet trolig vil føre til mer enn fjorten dagers fravær per skoleår for barnet eller søsknene, jf. opplæringsloven § 28-4.

I Rogaland fylkeskommune er det Hollenderhaugen skolesenter (nordfylket) og Møllehagen skolesenter (sørfylket) som koordinerer og legger til rette for denne opplæringen.   

Barn under opplæringspliktig alder

Barn under opplæringspliktig alder som er bosatt i barnevernsinstitusjon eller pasient i helseinstitusjoner, og som har særlig behov for spesialpedagogisk hjelp, har rett til hjelp. Her har respektiv kommune et spesielt ansvar. Dersom barnet er innlagt i helseinstitusjon, så er det fylkeskommunen som skal oppfylle retten. (Barnehageloven § 31).