Det var god stemning da russen var samlet, selv om temaene som ble diskutert er alvorlige.
Michelle Folgerø
– Markedsaktørene oppsøker oss aktivt og er til stede på vorspiel. De bygger opp statuskulturen, som fører til større forskjeller, mer press og mer ekskludering. Dette bidrar til å forsterke gruppekulturen, noe vi ønsker å motarbeide, sier Ida Selsvik Thorstensen fra Gand videregående skole.
Også Trude Sirevåg, russepresident ved Bryne videregående skole, peker på hvordan kommersielle krefter hindrer inkludering.
– Det er vanskelig å inkludere alle når markedsaktørene oppmuntrer til en kultur der det er status å tilhøre spesifikke gjenger. For oss er det viktig å jobbe imot dette og sørge for at alle føler seg velkomne, uansett om de er med i en gruppe eller ikke.
Ida Selsvik Thorstensen og Mari Kaspersen jobber begge for en mer inkluderende avgangsfeiring.
Michelle Folgerø
Representanter fra russestyrene og elevrådene ved flere av de videregående skolene i fylket var nylig samlet i Haugesund, Stavanger og Bryne for å dele erfaringer om årets russekull så langt. De diskutere også hvordan de skal gjøre siste del av russetiden så trygg og inkluderende som mulig. Flere av ungdommene uttrykker bekymring for hvordan kommersielle aktører bidrar til å skape gruppepress og ekskludering.
Russen tar ansvar
Til tross for utfordringer jobber flere russestyrer aktivt for å gjøre russetiden mer inkluderende. Ved Vågen videregående skole har samarbeidet mellom elevrådet og russestyret vært avgjørende for å skape en åpen og inkluderende feiring.
– Hos oss er det ingen russebusser og lite gruppedannelse, noe som bidrar til et sterkt samhold. Vi har arrangert skoleball, Luciatog, og på Valentinsdagen delte vi ut over 200 roser. I tillegg har vi engasjert hele skolen – ikke bare russen – i å samle inn penger til Kreftforeningen. Målet vårt er at alle på skolen skal oppleve feiringen som positiv, ikke bare tredjeklassingene. Vi ønsker å gå foran med et godt eksempel, slik at kommende kull også føler seg inkludert og inspirert til å gjøre det samme, sier russepresident Uma Instebø
Festsjef Ida Hognestad Liland og russepresident Trude Sirevåg er fornøyde med å ha gjennomført flere inkluderende arrangementer på Bryne vgs.
Michelle Folgerø
Ved Bryne videregående skole jobber de også målrettet for å styrke fellesskapet.
– Vi oppfordrer alle til å arrangere klassevors, slik at ingen blir stående utenfor. Siden alle tilhører en klasse, blir det en naturlig arena for å samle folk og inkludere flere, sier Trude Sirevåg
Flere understreker at direkte kontakt er avgjørende for å få med alle.
– Spør folk fysisk, ikke bare via telefonen. Du kan invitere noen på sosiale medier, men du føler deg mer sett og inkludert hvis noen tar direkte kontakt, sier Jonas Olsen, elev ved Øksnevad videregående skole.
Økonomisk støtte kan styrke fellesskapet
Nå får russen støtte fra Rogaland fylkeskommune, som har satt av 800 000 kroner til tiltak som skal styrke fellesskapet og dempe kommersielt press.
Saken behandles i opplæringsutvalget 25. mars, hvor politikerne skal bestemme hva russen kan søke midler til. Flere av deltakerne på samlingene mener tiltaket er et viktig steg i riktig retning.
– Vi kommer til å feire uansett, så det er veldig bra at politikerne jobber sammen med oss for å finne løsninger, heller enn å kritisere. Når de nå setter av penger til å støtte inkluderende tiltak, viser det at de tar utfordringene våre på alvor. Hvis midlene for eksempel brukes til felles russegenser for hele avgangskullet, vil det redusere markedsaktørenes innflytelse og bidra til å samle oss som én gruppe, sier Mari Kaspersen fra Vågen videregående skole.
Langsiktig arbeid for en trygg russetid
De siste tre årene har fylkeskommunen arrangert regionale samlinger for russ og elevråd to ganger i året. Arbeidet for en trygg og inkluderende russetid i Rogaland er en felles innsats mellom russen, skolene, politiet, fylkeskommunen og flere. Gjennom dialog og samarbeid utvikles det stadig nye tiltak for å redusere utenforskap og skape en feiring der alle føler seg velkomne.
Elevene hadde flere gruppearbeid for å diskutere hva som skal til for en god avgangsfeiring.
Michelle Folgerø