Elevene former Den kulturelle skolesekken

Rekordmange elever skal være med på å bestemme hvilke kunst- og kulturopplevelser de skal få gjennom neste års program i Den kulturelle skolesekken (DKS).

Unge mennesker holder i farget tau. Foto - Klikk for stort bildeOver 90 elever og kulturkontakter var til stede på Tou Scene for å velge ut DKS-program for neste skoleår.

Den Kulturelle Skolesekken er et statlig kunst- og kulturprogram som sikrer at alle skoleelever i Norge får oppleve profesjonell kunst og kultur. Nylig var over 90 elever og kulturkontakter fra videregående skoler i Rogaland samlet på Tou Scene for å få presentert de ulike kulturtilbudene som skal være en del av programmet til høsten. En av deltakerne, Albert Bang Frantzen fra Katedralskolen, mener det er viktig at elevene får være med på å bestemme hva de skal få oppleve.

Ung gutt sitter rundt et bord. Foto - Klikk for stort bildeAlbert Bang Frantzen var begeistret for de mange tilbudene de fikk presentert.

– Når vi får velge det som engasjerer oss mest, tror jeg flere får godt utbytte av tilbudet, sier han.

Mangfoldige kulturuttrykk

Programmet i Den Kulturelle Skolesekken favner et bredt spekter av kunstformer, inkludert scenekunst, musikk, visuell kunst, litteratur, kulturarv og film. Elevene fikk i år se utdrag fra flere spennende forestillinger, som en skotsk teateradaptasjon av Erlend Loes Doppler, som utforsker individets forhold til samfunnet og naturen. En annen forestilling som engasjerte, var En pappeske med historie, som handler om en kvinne adoptert fra Kina og hennes liv med spørsmål om identitet, etnisitet og tilhørighet. Gjennom humor og personlige refleksjoner belyser forestillingen temaer som mange elever kan relatere seg til.

Thea Lindanger Soland fra Vardafjell videregående er spesielt opptatt av hvordan de ulike tilbudene kan knyttes til pensum og aktuelle samfunnsspørsmål. 

– Det er spennende å se hvordan de ulike forestillingene tar opp viktige temaer på en måte som treffer oss. Mange av tilbudene kan vi knytte til det vi lærer på skolen og opplever i hverdagen, som for eksempel forestillingen om kvinnen fra Kina. Den handler om å være annerledes og føle seg utenfor, noe mange kan kjenne seg igjen i, sier Soland.

To jenter smiler. Foto - Klikk for stort bildeSigne Skjølingstad og Thea Lindanger Soland reiste fra Haugesund for å delta på programutvelgelsen.

Elevene som beslutningstakere

Elevene hadde en aktiv rolle under arrangementet, der de gikk rundt til ulike stasjoner hvor produsenter og utøvere presenterte de kommende kulturtilbudene. De fikk muligheten til å stille spørsmål og diskutere med medelever hva som fenget mest. Leder for DKS-programmet i Rogaland, Anne-Kristin Sæther, understreker at elevmedvirkningen har fått mer fokus år for år. 

– Ved å inkludere elevstemmen i utvelgelsen, sikrer vi at innholdet engasjerer og appellerer til dem. Den Kulturelle Skolesekken handler ikke bare om å vise frem kunst – det handler om å skape en felles opplevelse der elevene føler eierskap til kulturen de er en del av, sier hun. 

Signe Skjølingstad, elev ved Vardafjell videregående, er enig og fremhever at det å få være med på valgprosessen gjør programmet mer relevant for elevene:

– Ofte har vi ungdommer andre interesser enn de voksne, og da er det viktig at vi får være med og velge selv. Det gjør at programmet føles mer relevant for oss.

Dame synger og mann spiller gitar. Foto - Klikk for stort bildeMaria Solheim sang utvalgte sanger fra sitt bidrag til DKS.

Kunst og kultur i alle uttrykk

Elevene fikk også oppleve musikk og visuell kunst. Artisten Maria Solheim delte utdrag fra konserten sin, som handler om å følge drømmene sine. I tillegg ble de introdusert for Elle Májjá, en samisk artist som kombinerer tradisjonell joik med moderne musikkuttrykk som pop, rock og blues. På skjermen fikk de også en forsmak på kunstneren Michael Rakowitz’ kommende utstilling på Stavanger Kunstmuseum, samt portrettutstillingen Skeive ikoner

Samarbeid på tvers av avdelinger

Rogaland fylkeskommune har ansvaret for å gjennomføre DKS i tråd med nasjonale føringer og administrerer ordningen i fylket.  DKS-lederen, som er ansatt i fylkeskommunen, forteller at DKS-programmet er et resultat av tett samarbeid internt i fylkeskommunen og med eksterne aktører.

– Vi jobber tett med skoler, kunstnere og kulturaktører for å sikre et variert program som både utfordrer og inspirerer elevene. Gjennom dialog med skolene og de ulike kulturinstitusjonene i fylket, er målet at tilbudet speiler både lokale, nasjonale og internasjonale kunst- og kulturuttrykk, sier Anne-Kristin Sæther. 

En gruppe mennesker står sammen. Foto - Klikk for stort bildeAnsatte i de to seksjonene kunst og kulturutvikling og skoleutvikling samarbeider tett om DKS. Øverst fra venstre: Hilde Blesvik, Gudrun Karina Opheim, Sigbjørn Håland, Elin Hetland, Anne Kristin Høiland, Camilla Apeland, Susanne Viste Bie, Anne-Kristin Sæther og Arild Wold Hoem.