Åtte av ti besto eksamen på Sommerskolen

Av elevene som gjennomførte årets Sommerskole, oppnådde åtte av ti bestått eksamen. For Nik og Freja betyr tilbudet en lysere utsikt for fremtiden.

To elever i klasserom - Klikk for stort bildeFreja Leimanzik og Nik Nasseri tar opp eksamen i matematikk på Sommerskolen.

– Jeg synes det er et veldig bra tilbud. Dersom man sliter med matematikk og føler man ikke får til noe, så er det greit å få en ny sjanse på Sommerskolen, sier elev på Sommerskolen 2023, Freja Leimanzik. 

Ny karakter på ni dager 

Hilde Blesvik - Klikk for stort bildeLeder for Sommerskolen, Hilde Blesvik, er imponert over innsatsen i årets Sommerskole. Maren Ege Tjoflåt

Sommerskolen er et gratis tilbud til alle elever, tidligere elever eller lærlinger med stryk eller ikke bestått (IV) i et fag.

Gjennom ni intensive dager med undervisning får elevene en ny sjanse til å få standpunktkarakter. 

– Vi er svært stolte av årets resultater. Elevene startet med et krevende utgangspunkt, men har lagt ned betydelig innsats og arbeidet intenst i ni dager. Nå kan de ta en velfortjent sommerferie, sier Hilde Blesvik, leder for Sommerskolen 2023. 

I år hadde Sommerskolen 120 påmeldte elever, mens elever som møtte opp var 63. Dette er litt færre en tidligere. 

– Elevene melder seg på Sommerskolen før de får standpunktkarakter. Dermed er det flere som trekker seg før Sommerskolen starter, fordi de allerede har bestått, sier Blesvik: 

– Vi tenker derfor antallet er litt lavere, fordi skolene jobber godt med å følge opp elevene som står i fare for å ikke få vurdering. 

Nye læreplaner 

Det var 31 elever som tok eksamen i naturfag, historie og religion. Resten av elevene (32) skal ta eksamen i matematikk og engelsk i november. Elevene kunne tidligere ta eksamen på Sommerskolen, men på grunn av de nye læreplanene i Kunnskapsløftet, må de vente til høsten. 

– Det går fint å ta eksamen i november. Vi har forberedt oss godt og har gode notater fra Sommerskolen som vi bruke i høst, sier elev på Sommerskolen 2023, Nik Nasseri. 

Jobber i mindre grupper 

Både Nik Nasseri og Freja Leimanzik har meldt seg på matematikk på Sommerskolen i år. De synes det er fint å jobbe i mindre grupper sammen med elever på samme nivå. I tillegg er de veldig fornøyd med lærerne som både motiverer og engasjerer dem. 

– Det har vært veldig gøy på Sommerskolen. Lærerne forstår meg og vi har det kjekt sammen, forteller Nik. 

Nøkkelen til suksess 

Solveig Ege Tengesdal - Klikk for stort bildeSolveig Ege Tengesdal Elisabeth Tønnessen

Flere av fagene er delt inn i grupper basert på utdanningsprogram og utfordringer som elevene har. Gjennom hele skoledagen får elevene en til en oppfølging og de har den samme læreren hver dag. 

– Jeg tror forutsigbare rammer, trygge omgivelser og direkte veiledning er nøkkelen til suksess. I tillegg møter de andre elever som har samme utgangspunkt som dem selv, sier Blesvik. 

Etablert for 15 år siden 

Rogaland fylkeskommune har lenge jobbet etter en nullvisjon, der målet er at alle elever fullfører videregående skole. Sommerskolen ble etablert for 15 år siden med bakgrunn i denne målsetningen. I dag er Rogaland en av de beste i landet på gjennomføring. 

– Jeg blir alltid imponert over engasjementet og innsatsen fra ungdommene som stiller på Sommerskolen. De møter opp selv om de helst ville hatt sommerferie. Samtidig er tilbakemeldingene deres at dette er fine uker, ikke minst med mye god prat og mat! Takk til lærerne og alle som stiller opp for ungdommene disse ukene, sier leder for opplæringsutvalget, Solveig Ege Tengesdal, og fortsetter: 

– Jeg er veldig glad for at vi har prioritert midler til Sommerskolen og hatt mulighet til å tilby dette i Rogaland. Den utgjør virkelig en forskjell for de som stiller opp her.

– Vel utført og gratulerer til de som nå er i mål med vitnemål eller teorifagene til fag-/svennebrevet! Til de som ikke klarte det; prøv igjen! 

Dette er Sommerskolen 2023

  • Gratis tilbud til alle elever, tidligere elever og lærlinger med stryk eller ikke bestått (IV) i et fag 
  • To intensive undervisningsuker (fra 16. juni til 29. juni) 
  • Undervisning på to videregående skoler: Bergeland og Bryne 
  • 120 påmeldte, 63 elever gjennomførte (31 elever tok religion, naturfag og historie, 32 elever tok matematikk og engelsk) 
  • 8 av 10 (84 prosent) besto eksamen