Fylkeskommunen sa ja til Pøbel-bildet. - Helsearbeidere fortjener virkelig en påskjønnelse - Rogaland fylkeskommune

Fylkeskommunen sa ja til Pøbel-bildet. - Helsearbeidere fortjener virkelig en påskjønnelse

Klikk for stort bildeDen anonyme kunstneren Pøbel hyller helsearbeiderne på fylkeskommunens betongvegg i UllandhaugveienEt motiv som viser helseminister Bent Høie i full størrelse der han løfter en helsearbeider med maske og beskyttelsesutstyr dukket natt til torsdag opp på en betongvegg langs fylkesveien som leder inn til universitetssykehuset.

– Jeg syns verket er tøft, og midt i tidsånda, sier seksjonssjef Eivind Stangeland på drift og vedlikehold Sør-Rogaland.

En hyllest

Før jul søkte Pøbel, via en mellommann, om lov til å dekorere en vegg i Ullandhaugveien.

«Motivet vil være en hyllest til våre helsearbeidere som har ekstra lange dager nå i forbindelse med pandemien», heter det i henvendelsen.

– Vi vurderte at dette ikke er trafikkfarlig, og tenkte det kunne være greit å pynte den grå veggen, forteller Eivind Stangeland.

Det er ikke første gang den anonyme kunstneren hyller helsearbeiderne. Før jul laget han, på oppdrag fra Helse Vest, illustrasjoner til julekort fra ledelsen til ansatte, der han via en QR-kode på kortene også sendte en personlig videohilsen til helsevesenet, som jobber ekstra hardt under pandemien. Kunstverket langs veien skulle også være hans egen takk til dem. 

Ifølge Stavanger Aftenblad mente Pøbel at det måtte være en vegg som ansatte på sykehuset ser når de kjører på jobb.

Kunst = mindre hærverk?Klikk for stort bildeSamarbeid med gatekunstfestivalen Nuart i undergangen ved Rogaland teater 

Eivind Stangeland og medarbeiderne på drift og vedlikehold er slett ikke fremmed for å samarbeide med gatekunstnere. Våren 2019 skrev Statens vegvesen, som da hadde ansvaret for fylkesveiene, under en avtale med gatekunstfestivalen Nuart. Vegvesenet betalte 200.000 kroner for dekorering av underganger i sentrum.

Undergangen i Kannik i Stavanger ble den første i sentrum som ble usmykket med gatekunst. Gatekunstneren «Dotmaster» forvandlet en mørk og nitrist betongundergang til et farge-fyrverkeri.

Samarbeidet den gang var et pilotprosjekt for å gjøre undergangene finere ved å la gatekunstnere utfolde seg på store flater.

– Vi bruker store summer hvert eneste år på å vaske og fikse hærverk i underganger og på betongvegger vi eier. Håpet er at kunstverkene bidrar til å hindre vandalisme og tagging. Når kunstverkene i tillegg har så viktige budskap som det ved sykehuset, er det veldig kjekt, sier Eivind Stangeland.

Klikk for stort bildeDe som kjører Ullandhaugveien til jobb på SUS kan se Pøbel sitt kunstverk på støyveggen. 

Til toppen