Vant pris for bærekraftig handel og gjenbruk

Byens skomaker og NMS Gjenbruk er årets vinnere av miljøprisen. ­­– Et alternativ til bruk-og-kast-mentaliteten. 

Fire mennesker som holder diplom og blomster. Foto - Klikk for stort bildeFra venstre: Monica og Kjetil Bertelsen fra Byens skomaker, Kristine Byberg og Siri Lindtveit fra NMS Gjenbruk. Øyvind Nesvåg

– Prisvinnerne gjør det lettere for folk å ta mer miljøvennlige valg, slik at hver enkelt av oss kan bidra til å redusere utslipp. De viser vei mot en mer sirkulær og tjenesteorientert handel, og er et alternativ til bruk-og-kast-mentaliteten, sa fylkesordfører Ole Ueland under prisutdelingen i fylkestinget tirsdag 11. desember. 

Fornøyde vinnere

Byens skomaker har i over 30 år vært en representant for bærekraft og kvalitet. Bedriften holder til i Stavanger, og drives av ekteparet Kjetil og Monica Bertelsen. I tillegg til å tilby reparasjon av sko og vesker, er de opptatt av å skape bevissthet rundt forbruksvaner ved å fronte produkter med lang levetid og informere om hvordan man kan ta vare på skoene sine. 

– Aldri før har vi følt oss så verdsatt og kjent på en sånn anerkjennelse for den jobben vi gjør. Like viktig som å reparere sko, er det å øke kompetansen til folk. Det blir ikke et grønt skifte og bærekraftig samfunn før forbrukerne stiller krav, sa Monica Bertelsen da hun mottok prisen.

Prisens andre vinner, NMS Gjenbruk, er landets største gjenbrukskjede, med elleve butikker bare i Rogaland. Butikkene drives av frivillige, og overskuddet går blant annet til rent vann, utdanning og kvinner og barns rettigheter. Siri Lindtveit, daglig leder i NMS Gjenbruk Norge, var svært glad for å motta prisen. 

– På vegne av 2200 frivillige har jeg lyst å takke for tildeling av prisen. NMS har et stort engasjement i fylket vårt, og en stolt historie i Rogaland. Vi synes det er enormt kjekt å drive butikk. Butikkene er viktige møteplasser for frivillige, kunder og de som leverer varer. Tusen takk for at dere også vil være med å gjøre verden til et bedre sted, sa hun fra scenen. 

Om miljøprisen

Rogaland fylkeskommunes miljøpris deles ut årlig til en bedrift, frivillig organisasjon, offentlig organ, institusjon eller enkeltpersoner som har gjort en særskilt innsats for miljøet i Rogaland. Prisen består av et diplom og 50 000 kroner. Prisen har vært delt ut siden 1988, og i år hadde prisen for første gang to vinnere.  Beløpet ble delt mellom de to vinnerne. 

Fristen for å foreslå kandidater er 15. oktober hvert år. 

Les mer om miljøprisen.