Hålandsvatnet: Siste frist for løsningsforslag nærmer seg

Det siste delprosjektet for å bedre tilstanden i det populære Hålandsvatnet er i full gang – fristen for å bidra til løsninger nærmer seg.

Utsikt over Hålandsvatnet fra Randabergsiden en fin vårdag - Klikk for stort bildeFristen for å sende inn løsningsforslag for bedring av vannkvaliteten i Hålandsvatnet er 1. desember. Thor Erik Waage, Rogaland fylkeskommune

En rekke tiltak for å bedre forholdene i Hålandsvatnet er i gang gjennom samarbeidsprosjektet «Bedre vannkvalitet i Hålandsvatnet», som er et treårig samarbeidsprosjekt mellom Statsforvalteren, Rogaland Fylkeskommune, Randaberg kommune og Stavanger kommune med flere.

Et av delprosjektene, «Innsjøinterne tiltak i Hålandsvatnet», ledes av Annika Lie fra Rogaland fylkeskommune. 

For å finne de beste løsningene åpnet Rogaland fylkeskommune i juni 2024 en kanal der personer, organisasjoner og bedrifter kunne delta i delprosjektet ved å levere løsningsforslag.

Annika Lie med Hålandsvatnet i bakgrunnen. - Klikk for stort bildeDelprosjektleder Annika Lie i Rogaland fylkeskommune

Send inn forslag – før det blir for seint

Delprosjektleder Annika Lie oppfordrer alle med relevant erfaring til å bidra.

– Bli med på arbeidet for en bedre vannkvalitet i Hålandsvatnet. Vi ser frem til å motta flere innovative og effektive løsningsforslag til innsjøinterne tiltak som kan hjelpe oss med å oppnå bedre vannkvalitet.

Målet med dette delprosjektet er å finne mulige tiltak som kan gjennomføres i selve innsjøen.

Frist for løsningsforslag er 1. desember – og nå går tiden fort.

Send løsningsforslag her

Det overordnede målet med prosjektet er å forbedre vannkvaliteten i Hålandsvatnet, som i dag lider av dårlig økologisk tilstand og gjentatte oppblomstringer av giftproduserende blågrønnalger.

Dette skal oppnås igjennom tiltak som reduserer og begrenser tilførelsen, og sirkulasjonen av næringsstoffer.

Sammen med tre andre delprosjekt som går på landbruk, avløp, og natur og friluftsliv vil delprosjekt innsjøinterne tiltak jobbe med å legge til rette for gjennomføring av mulige tiltak.

Det kan ta flere tiår før effekten fra tiltak på land kan observeres. Innsjøinterne tiltak har derimot potensiale til å redusere tiden det tar før man oppnår en bedre økologisk tilstand. Delprosjektet jobber derfor med utredning av mulige tiltak som kan implementeres internt i innsjøen.

Lager tiltaksplan for vatnet

I tillegg til å etablere et kunnskapsgrunnlag og samler delprosjektet inn mulige løsningsforslag til innsjøinterne tiltak. 

Tiltakene skal sammenfattes og gjennomgå en faglig vurdering i lys av effekt, pris og kompleksitet av en ekspertgruppe i løpet av 2025.

Endelig leveranse vil være en tiltaksplan for mulige innsjøinterne tiltak i Hålandsvatnet.