Gladmaten: Feiring av lokalmat, kunnskap og kultur

Mange benyttet anledningen til å tyvstarte sommeren i Stavanger sentrum da Gladmatfestivalen ble åpnet.

Fylkesordfører Ole Ueland på Torget i Stavanger.  - Klikk for stort bildeFylkesordfører Ole Ueland holdt tale under den offisielle åpningen av Gladmat 2025. Thor Erik Waage, Rogaland fylkeskommune

De neste dagene forvandles Stavanger igjen til et pulserende matmekka når Gladmatfestivalen går av stabelen for 27. gang.

– Festivalen er mer enn fire dager med god mat og fest – det handler om å bygge fellesskap, skape arenaer for våre lokale mat- og drikkeprodusenter, og ikke minst formidle vår matkultur og våre verdier videre til neste generasjon, sier fylkesordfører Ole Ueland. 

Folkemengde mellom teltene under Gladmatfestivalen.  - Klikk for stort bildeMye folk på åpningsdagen for Gladmat 2025. Matfestivalen går av stabelen 25. juni-28. juni. Thor Erik Waage, Rogaland fylkeskommune

Norges største

Onsdag talte han, og blant annet Stavanger-ordfører Tormod Wilson Losnedal og kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun, da Gladmat 2025 ble offisielt åpnet med brask og bram på Torget i Stavanger. 

Festivalen er Norges største matfaglige publikumsfestival og samler hvert år over 250 000 besøkende til en smakfull opplevelse fylt med lokalmat, kokkekunst, debatter og aktiviteter for hele familien.

Gladmatfestivalen venter rundt 250 000 besøkende til festivalområdet i løpet av de fire dagene. Thor Erik Waage, Rogaland fylkeskommune

Selve hjertet av festivalen er og blir bodene – her bugner det av kortreist mat, lokale råvarer og ekte matglede.

Tradisjonelt og moderne

Festivalområdet langs Vågen fylles med utstillere som tilbyr alt fra tradisjonelle retter til moderne street-food. Dette er en unik mulighet til å møte produsentene, smake på det beste regionen har å by på, og støtte opp om norsk matproduksjon.

Daglig leder i Gladmat, Stine Lillesund, ønsket velkommen på festival. Stavanger-ordfører Tormod W. Losnedal og fylkesordfører Ole Ueland gjør seg klar til sine taler i bakgrunnen. Thor Erik Waage, Rogaland fylkeskommune

I tillegg til matbodene byr festivalen på et innholdsrikt program 25.-28. juni:

  • Kokepunktet: Debatter og fagprat om mat og samfunn
  • Barnas Gladmat: Aktiviteter og matglede for de minste
  • Langbord i Pedersgata: En smakfull opplevelse i Stavangers mest mangfoldige matgate
  • Kokkekunst og konkurranser: Blant annet lærlingkonkurranser onsdag til fredag
  • Eple & Humle: Et eget område for bryggeri og sideri
  • Se hele programmet og mer info på Gladmat sine nettsider

Lokale råvarer og mattradisjoner

Gladmatfestivalen er også et utstillingsvindu av lokale råvarer, mattradisjoner og kokkekunst for alle de tusenvis av besøkende som er innom festivalen i løpet av disse fire hektiske dagene.

Mye av det som tilberedes og serveres under Gladmat er lokalt. Her fra Solatorgets telt. Thor Erik Waage, Rogalanf fylkeskommune

Og matglede og matberedskap er ikke motsetninger. Tvert imot – de henger sammen.

– Veldig mye av det tilberedes i teltene her er produsert her i vår region. Råvarene er virkelig kortreiste, i ordets rette betydning. Vi kan være utrolig stolte av alle de fantastiske produsentene vi har rundt om i fylket vårt, sier Ueland og legger til:

– Gladmaten er også viktig for mer enn bare matglede. Vi lever i en tid hvor matberedskap har blitt et mye omtalt tema. Det handler ikke bare om kornlagre og kriseplaner. Det handler også om kunnskap, kultur, og kapasitet. Om å kjenne til lokale produsenter. Om å kunne bruke det som vokser rundt oss, sier Ole Ueland.

Folk foran Suldal sin stand under Gladmatfestivalen.  - Klikk for stort bildeMed kjærleik frå Suldal. Gladmatretten i Suldal-teltet er populær. Thor Erik Waage, Rogaland fylkeskommune

Mat hele året

Det er også verdt å merke seg forskjellen mellom Gladmat og Gladmatfestivalen.

Gladmat er organisasjonen som jobber året rundt med å fremme lokalmat og matglede, mens Gladmatfestivalen er det årlige høydepunktet – en fire dagers folkefest som samler produsenter, kokker, og matentusiaster nysgjerrige ganer i hjertet av Stavanger.

Samarbeidspartner

Rogaland fylkeskommune er en viktig samarbeidspartner for Gladmat.

Gjennom en samarbeidsavtale med Gladmat AS støtter fylkeskommunen nettverksarbeid, rekruttering og tiltak som styrker lokalmatproduksjon og koblingen mellom lokalmat og reiseliv.

I år har fylkeskommunen blant annet også gitt støtte til gjennomføringen av Barnas Gladmat og Kokepunktet gjennom tilskuddsordningen Regionale tilretteleggingsmidler.

Mye folk mellom matteltene da Gladmat åpnet. Thor Erik Waage, Rogaland fylkeskommune