Grønhaug på Karmøy.
Arkeologisk museum, Universitetet i Stavanger.
-
Praktisk informasjon
- Adkomst: natursti
- Turavstand: ca. 100 meter
- Universell utformet adkomst: nei
- Parkering: nei
Oppdag skipsgravene
Grønhaug er en av to monumentale skipsgraver ved Karmsundet. Den andre er Storhaug som ligger omtrent 1,5 kilometer lenger nord. Storhaug og Grønhaug, datert til henholdsvis 779 og 790, er de eldste skipsgravene vi kjenner til i Norge.
Monumentale skipsgraver som dette var trolig kultiske handlinger som viste at den døde hadde guddommelig opphav, og sikra at gudene fikk overført sin velsigning til den neste herskeren. Skipsgraver ble også sett i sammenheng med opphavsmyter, som viste at slektningene til den døde hadde en gudegitt rett til å herske.
Kart over Grønhaug og Storhaug på Karmøy.
Illustrasjon: Arkikon.
Grønhaug
Grønhaug ble undersøkt i 1902. I graven lå det rester etter en mann i et 15 meter langt skip. Det ble gjort funn av klær, tepper, dyner, voks, trekar, skåler og deler av et engelsk glassbeger. Graven har vært plyndret kort tid etter gravleggingen. Det er derfor uvisst hvilke andre skatter som lå i graven, men en vet fra andre skipsgraver at de ofte har vært rikt utstyrt med blant annet edelt metall og våpen.
Skipsgraven i Grønhaug.
Illustrasjon: Arkikon.
Grønhaug er bygd opp av myrjord og torv, med en kjerne av rullestein der skipet lå. Haugen er 30 meter i diameter og 4 meter høy. Bare de mektigste i samfunnet fikk æren av å bli lagt i en så stor haug, godt synlig fra Karmsundet.
Eldre foto fra utgravning av Grønhaug i 1902.
Universitetet i Bergen.
Plantegning av Haakon Sheteligs utgravning fra 1902.
Universitetet i Bergen.
Adkomst
Grønhaug ligger nord på Karmøy, like ved hovedveien til Haugesund. Den er ikke tilrettelagt med parkeringsplass, men man kan besøke den fra skolen i nærheten. Adkomst via Torvastadvegen. Ta hensyn til nærmiljøet når du besøker kulturminnene.
Kulturminner i nærområdet
- Avaldsnes
- Storhaug
- Bautasteinene, «De fem dårlige jomfruer»
Mer informasjon
Oppdag flere kulturminner på kulturminnesøk.no
Kontakt
Hjelp oss å ta vare på kulturminnene. Dersom du oppdager skader på kulturminnene, ta kontakt med Rogaland fylkeskommune på epost arkeologi@rogfk.no.