På vindusrestaureringskurs i Sogndalstrand

Dalane folkemuseum sitt bygg på Stranda fungerer godt både som fiskerimuseum og verksted.

Tittelen kan høres  ut som en sang av Tønes, men det er helt sant at det har skjedd: Andre helgen i oktober var det vindusrestaureringskurs i det gamle fiskerimuseet i Sogndalstrand. 

DeTina Tønnesen (t.h.) er til daglig byggesakssjef i Eigersund og var med på kurset for å lære mer om hva hun krever av huseiere.t hadde vært planlagt å holde et kurs i vindusrestaurering i Sokndal siden i vår. Initiativet kom opprinnelig fra Kultu rhotellet som øn  sket å rette søkelyset mot de gamle vinduene i mange av husene i Sogndalstrand. De fleste vinduer som er mer enn 100 år gamle er laget av materialer som knapt finnes i dag og som oftest er det mye å ta vare på. Etter hvert ble både Dalane folkemuseum og Rogaland fylkeskommune ved seksjon for kulturarv involvert. Da smitteverntiltakene endelig ble lagt vekk, kunne kurset bli arrangDet var hektisk aktivitet da håndverkerne på kurset gikk løs på vinduene første dag av kurset.ert uten å tenke på meteren i begynnelsen av oktober. Slik gikk det altså til at tolv håndverkere og ti private huseiere fikk god opplæring og praktisk erfaring med å restaurere gamle vinduer etter antikvariske prinsipper i løpet to dager i oktober.

Instruktør Rune Johnsen er bygnings antikvar i Karmøy kommune og har holdt fHøvel, håndsag, hoggjern og tvinge er essensielle verktøy når man reparerer vinduer.lere kurs om vindusrestaurering. Dette kurset gikk over to dager med håndverkere den første dagen og private huseiere andre dagen. Vinduene som ble brukt i kurset var hentet fra et eldre hus på Rekeland som fylkeskommunen har vært engasjert i med å gi strakstiltak for å tette taket i fjor. Museumshåndverkerne ved Dalane folkemuseum, Runar Skjærpe og Leif Svela, haSnekker Arnbjørn Line (t.v.) og tømrer Reinhard Svein Eia i diskusjon over en vindusramme.dde forberedt vinduene og lokalet til det store inntoget av deltakere. Ikke minst hadde de sørget for at alle de riktige materialene; linoljekitt, linoljemaling, enkle glass og kjerneved av furu fra Ognedal i Bjerkreim.

Denne fredag morgenen ramlet det ned med regn i strie strømmer og vannstanden i Sokno var unormalt høy. Det overdøvet likevel ikke lyden av hamring, skrapiJohnny Nesvåg har tilpasset et nytt stykke nedre del av rammetreet. Bra gjort!ng, saging og banking som etter hvert bredte seg rundt på Stranda. Noen glassruter gikk i stykker da de ble tatt ut av rammene. Mange av deltakerne fikk erfare at det kan være utfordrende å få løs glassruter som henger fast i falsen av stifter, inntørket kitt og gammel vane. Gamle, løse lag av maling ble skrapet aDatter Helene og mor og far, Ansgar og Torhild Egeland, samarbeider.v, mens fargelag som hang fast, fikk bli for ettertiden. På noen av rammene var det nødvendig å skifte ut nedre del av rammetreet. Da gjelder det å  bytte ut minst mulig og likt for likt med samme treverk. Kvistlakk er et godt triks å pensle ut i falsen av r ammen for å hindre at oljen i kittet trekker inn i treverket. Det kan høres enkelt ut i teorien, men det kreves øvelse og det hjelper å lytte til drevne folk. Både håndverkere og private huseiere fra regionen fikk med seg grunnprinsippene og kunne gå hjem med gode tanker om å restaurere videre på egne prosjekt. Og kanskje h øre litt på Tønes.

    Mange gode samlinger underveis i arbeidet er med å sørge for overføring av kunnskap.