Skamløs blir årets bok i Hele Rogaland leser

 

Rogaland fylkeskommune skal dele ut 30 000 gratiseksemplarer av den slagkraftige og kritikerroste boken Skamløs til fylkets innbyggere. Boken deles ut i alle fylkes biblioteker fra lørdag 14. september.

Skamløs er skrevet av Amina Bile (f. 1998), Nancy Herz (f. 1996) og Sofia Nesrine Srour (f. 1994). De startet bevegelsen som i media blir kalt "De skamløse jentene", og som for alvor satte negativ sosial kontroll på agendaen. For sitt arbeid har de blant annet mottatt Fritt Ords Honnør (2017).

  - Vi synes det er veldig stas at Skamløs har blitt årets bok i Hele Rogaland leser, og vi gleder oss til å møte unge mennesker i hele Rogaland! Skamløs er en bok skrevet for unge, men Sofia Nesrine Srour og Amina Bile Maria Gross   som er aktuell for alle! Enten du selv kjenner på begrensninger rundt det å være den du er, eller kjenner noen som gjør det, så handler dette om deg, sier en stolt Nancy Herz. 

Forfatterne skal på turné i bibliotek og videregående skoler til høsten. Hele Rogaland leser er et viktig fylkeskommunalt tiltak i forbindelse med Bokåret, en markering av at det i 2019 er 500 år siden den første norske boken ble trykket.Hva får en ung muslim som vokser opp i Norge i dag til å føle skam? Er det forskjell på den type skam en jente og en gutt kan pådra seg og familien? I så fall: Hvorfor? Boken serverer leseren samtaler mellom forfatterne, erfaringsbaserte fortellinger og anekdoter iblandet refleksjon og en god dose humor og fandenivoldskhet. Frigjøring og forvandling er nøkkelord. Den er godt illustrert og lett å lese, samtidig som bokens budskap går rett inn i sentrale problemstillinger i Norge anno 2019. Dette gjør den også interessant for voksne.

- Årets prosjekt i Hele Rogaland leser er viktig fordi det gir flere unge muligheten til å lese og høre om skam, æreskultur, og de kreftene som prøver å begrense oss som vokser opp i dag. Det er nok mange som tror at dette er temaer som ikke angår dem, men vi vet at skam er en universell følelse. Vi vet også at det å prøve å finne ut hvem du er når andre hele tiden forteller deg hvem du bør være er noe som angår de fleste av oss, forteller Herz. Nancy Herz Maria Gross     

LO Rogaland viktig samarbeidspartner

Hele Rogaland leser har siden oppstarten delt ut over 380 000 bøker til innbyggerne i fylket. Målet med prosjektet er å gi befolkningen i Rogaland en felles leseopplevelse og øke interessen for litteratur. Prosjektet begynte som Hele byen leser i Stavanger i kulturhovedstadsåret 2008 og ble utvidet til å gjelde hele fylket i 2010. Rogaland fylkeskommune har prosjektansvaret og dekker bokinnkjøpet.

–  Vi er stolte over å stå bak en langvarig satsing på litteraturprosjektet Hele Rogaland leser. Det er ekstra gledelig at prosjektet i 2019 kan løfte agendaen til «de skamløse jentene». Dette er sterke kvinner med viktige stemmer. sier Anja Berggård Endresen, leder for Regional- og kulturvalget, 

LO Rogaland støtter årets prosjekt økonomisk og har en vært en viktig samarbeidspartner helt siden prosjektets oppstart.

 - LO Rogaland er glade for at «Skamløs» blir årets bok. Boken er skrevet av modige kvinnelige forfattere som på en personlig måte stiller presise spørsmål ved begrensninger knyttet til kultur og religion. Boken er skrevet med åpenhet og humor, samtidig som den løfter feminismen og bidrar til debatt og diskusjon for å skape et bedre flerkulturelt samfunn, for alle. Lesing og bøker er viktig. Det fyller hodene, hjertene og kroppene våre og gir kunnskap. Denne boken gjør definitivt det, sier Eirin Sund, distriktsekretær LO Rogaland.