Kvitsøy kommune - Røde skjegg

Dagsturhytta på Kvitsøy. Foto - Klikk for stort bilde Kvitsøy kommune

Se kart

Oppdag Røde Skjegg

  • Åpen: hele året
  • Overnatting: nei
  • Passer for: barn og voksne
  • Turavstand: 2,6 km fra ferjekaien via fyret eller 3,3 km fra ferjekaien via Håland. 
  • Universell forma tilkomst: nei
  • Toalett: ja
  • Bålpanne: nei
  • Opplyst sti: nei
  • Vedovn: inne i hytta, ta gjerne med egen ved

Tilkomst og parkering

Det er ikke etablert egen parkeringsplass for dagsturhytta. Kvitsøy kommune er et lite samfunn med smale veier og begrenset parkeringskapasitet. Vi oppfordrer derfor besøkende til å parkere på ferjekaien på Mekjarvik og utforske øya til fots eller med sykkel. 

Fra ferjekaien er det 1,6 km langs vei til tursti som starter ved fyret, og 1,8 km til startpunkt på Håland.

Les mer om hvordan du kommer deg rundt på Kvitsøy

Dersom du reiser kollektivt, kan du ta Kolumbus bussrute 15 fra Stavanger sentrum til Mekjarvik ferjekai, denne korresponderer med ferjeavgangene. 

Les mer om gratis ferje og ferjerutene til og fra Kvitsøy

Turbeskrivelse til hytta

Dagsturhytta ligger i tilknytning til turstien Vest som går gjennom beite- og kulturlandskapet helt vest på øya. Turstien har startpunkt både ved fyret i Ydstebøhavn og ved det innerste gårdsbruket på Håland, noe som gir mulighet for en rundtur for de som ønsker det.  

Alternativ 1

Korteste veien til dagsturhytta fra ferjekaien på Kvitsøy går langs fylkesvei 4692, Ydstebøveien til fyret i Ydstebøhavn. Følg gang-/sykkelsti, det er skiltet til både dagsturhytta og fyret langs veien. Ikke ta til høyre opp til Håland, men fortsett langs hovedveien inn mot Ydstebøhavn og skilting mot fyret. Fra fyret til dagsturhytta er det 1 km merket tursti i beitemark, dette er den korteste og enkleste ruten til dagsturhytta. Stien går vestover fra fyret ut til sjøen ved Skiftesvik. Her er det litt småkupert med noen våte og glatte partier. Stien dreier mot nord ved Skiftesvik og går videre over gjerdeklyver, da kommer hytta til syne oppe til høyre. Følg skilt og rødmerket sti de siste 220 meter opp. Gå samme vei ned igjen til sjøen og returner tilbake til fyret eller gå videre på turstien mot Håland. 

Alternativ 2

Et litt lengre alternativ er å gå via Håland. Da går man også langs fylkesvei 4692, Ydstebøveien mot Ydstebøhavn, men tar av til høyre hvor det står skiltet til Håland, turstien Vest og dagsturhytta. Følg skilting til dagsturhytta, og gå over gjerdeklyver rett før den innerste gården. Følg den merkede turstien og skilting mot dagsturhytta. Denne ruta er litt lengre og mer kupert. Det kan også være våte partier, og steder hvor berget er glatt når det er vått. Returner samme vei, eller gå videre mot fyret og Ydstebøhavn. 

Husk båndtvang!

Til og fra ferjekaien er det også et fint alternativ å velge Skjeraveien via Naustvollvågen og Skjeravågen i stedet for å følge Ydstebøveien. Rett ved ferjekaien, ved badestranda i Sandrenna, kan man gå inn på Kyststien som fører til Naustvollvågen, og videre ut på Skjeraveien mot Ydstebøhavn.

Den merkede turstien går i innmark hvor det går beitedyr hele året. All ferdsel skal skje langs merket sti og hunder skal alltid holdes i bånd. Det anbefales ikke å gå turen når det er kraftig vind og høye bølger. 

Avstand

Tid: 40-60 minutt alt etter hvilken vei man velger og hvor fort man går

Avstand: 2,6 km fra ferjekai via fyret og 3,3 km fra ferjekai via Haaland. 

Hytta ligger 18 meter over havet

Kontakt Kvitsøy kommune:

  E-post: post@kvitsoy.kommune.no

Les mer om andre turmuligheter på Kvitsøy