Utvandrerjubileet markeres i Rogaland i år

Det er 200 år siden båten Restauration, med 52 personer om bord, seilte fra Stavanger til New York. Det ble starten på den organiserte utvandringen fra Norge. Over hundre arrangementer er planlagt i Rogaland i anledning utvandrerjubileet.

Seilbåten Restauration på havet. Foto - Klikk for stort bildeRestauration anno 2023. Frode Skarstein

Restaurations reise i 1825 var den første planlagte gruppeutvandringen fra Norge i moderne tid, og ble starten på en folkevandring som i stor grad har preget norsk historie. Dette skal markeres både nasjonalt, regionalt og lokalt.

- Målet er å løfte Rogalands utvandringshistorie og skape en markering som ikke bare minnes fortiden, men også belyser migrasjonens betydning for vår samtid. Migrasjon har berørt Rogaland gjennom hele historien og er en viktig del av fylkets identitet, sier Jon Inge Zazzera, seksjonsleder kunst- og kulturutvikling i Rogaland fylkeskommune. 

I perioden 1825 til 1910 var det 57 712 registrerte personer som emigrerte fra Rogaland til andre land. Rogaland var et av fylkene med høyest utvandring til Nord-Amerika, både før og etter 2. verdenskrig. 

Kongeparet kommer

Rogaland fylkeskommune har en sentral rolle i jubileet som koordinator og pådriver for å koble lokale, regionale, nasjonale og internasjonale initiativ.  

- Foreløpig er det over hundre planlagte arrangementer i Rogaland. Selve hovedmarkeringen skjer i Stavanger 4. juli, når båten Restauration legger fra kai i Vågen for å seile til New York, hvor den skal ankomme 9. oktober. Kongeparet deltar, og det blir arrangementer både i Domkirken, i Vågen og i konserthuset. Nå i mars gleder vi oss til å vise filmen “På høye hæler i Amerika”, forteller Vibeke Rullestad, prosjektleder i Rogaland fylkeskommune. 
Les mer om filmen nederst i saken.

Rogaland fylkeskommune har satt av 1,9 millioner kroner til utvandrermarkeringen i Rogaland. 

Paralleller til dagens migrasjon

Markeringen belyser migrasjon som både historisk og aktuelt tema, med paralleller til dagens migrasjonsbølger. Utvandringen til Amerika var drevet av håp om bedre fremtid, økonomiske muligheter og frihet. I dag ser vi lignende migrasjonsmønstre, drevet av faktorer som krig, klimaendringer og økonomiske utfordringer.   

- Dette gjør markeringen aktuell, og gir rom for refleksjon over Norges utvikling fra utvandrings- til mottakerland, sier Jon Inge Zazzera.

Illustrasjon fra seilskute til gummibåt - Klikk for stort bildeFra utvandring med seilbåten Restauration til flyktninger i gummibåt. Illustrasjon og foto: Anno Norsk Utvandrermuseum og Mstylav Chernov
  • Dokumentarfilm om motet til å dra 

    Bilde av to damer i filmen "På høye hæler i Amerika". Foto - Klikk for stort bildeTo av damene i filmen "På høye hæler i Amerika". Them girls film

    «På høye hæler i Amerika» er en historisk dokumentarfilm om motet til å dra, friheten til å leve og hvordan drømmen om New York forandret alt. Filmen er basert på boka med samme navn, skrevet av Siv Ringdal.

    I forbindelse med årets utvandrermarkering vises filmen «På høye hæler i Amerika» i Sauda 24. mars, Haugesund 25. mars, Stavanger 26. mars, Bryne 27. mars og Egersund 28. mars. Det blir «forsnakk» før filmvisningen med kulturhistoriker, forsker og forfatter Siv Ringdal sammen med regissør og dokumentarfilmskaper Gunhild Westhagen Magnor.

    Siv Ringdal skal i tillegg holde en rekke foredrag om boka på bibliotekene i Rogaland i samarbeid med Rogaland Fylkesbibliotek.

    Filmen har nylig hatt premiere i Kvinesdal og Farsund, med fulle kinosaler.

    Filmen vises på NRK høsten 2025. Se Filmwebs omtale av “På høge hæler i Amerika”.

Nasjonal markering

Det nasjonale jubileet Crossings 200 har tre konkrete mål: Å skape større kjennskap til norsk utvandring, å bedre forstå prosesser om innvandring og tilpasning i dagens norske samfunn, og å skape transatlantisk samarbeid med utgangspunkt i felles kulturarv for samarbeid innen kultur, turisme, næringsliv og forskning. Crossings 200, ledes av Anno Norsk utvandrermuseum i samarbeid med Kultur- og likestillingsdepartementet. Arrangementene i Rogaland og andre fylker inngår i det nasjonale jubileet Crossings 200.  

Se oversikt arrangementer i utvandrerjubileet 

Crossings 200 er også en del av Stavanger 2025, sammen med 900 års markeringene for Domkirken og Bispedømmet.