UKM fylkesfestival med økt deltakelse

Ung kultur møtes (UKM) samler nær 200 ungdommer fra hele Rogaland til fylkesfestival i Sandnes.   

Ungdommer på fylkesfestival. Foto - Klikk for stort bildeUKM fylkesfestival arrangeres i Sandnes 21. - 23. april med økt antall deltakere. (Akrivbilde fra UKM 2022 i Sauda) Rune Håheimsnes

Etter at de fleste kommunene i Rogaland i vinter har gjennomført lokalmønstringer og valgt ut sine bidrag, samles i helgen 191 ungdommer i alderen 13-20 år til årets UKM fylkesfestival. Årets fylkesfestival arrangeres i Sandnes og antallet deltakere er 30 flere i fjor, noe arrangør Rogaland fylkeskommune er veldig godt fornøyd med.

Talentene blomstrer

– I fjor ble fylkesfestivalen arrangert i Sauda, og Sauda er en av kommunene som har opplevt en blomstring av unge talenten. Eigersund kommune har ikke deltatt på mange år, men er tilbake i år og flere kommuner har hatt god økning i antall deltakere på sine lokale arrangementer i år, forteller arrangementsansvarlig og produsent Knut Finsaas-Kleiberg i Rogaland fylkeskommune.

Årets fylkesfestival inneholder blant annet kunstutstilling og tre sceneshow, sju workshops og konsert med Hagle.  

Ønsker unges innstill til regionalplan

I tillegg blir ungdommene invitert til å påvirke framtidens kulturtilbud i Rogaland. Fylkeskommune utarbeider nå en ny plan for kultur og idrett som skal gjelde fra 2024 til 2036. Dette blir en viktig plan for de som er unge i dag.

– Vi ønsker derfor at de unge deltar i utformingen av planen og arrangerer et eget kulturplan-verksted under UKM fylkesfestivalen, forteller Anders Jaarvik, regionalplanens prosjektleder.

Verkstedet er et pilotprosjekt for ungdoms medvirkning i en regional plan, og er et samarbeid mellom Rogaland fylkeskommune, Ungdom og fritid og UKM Norge.

Program

Program for UKM fylkesfestival, 21. – 23. april 2023 i Sandnes:

  • Åpning kunstutstilling, lørdag klokka 17.30 - 18.00, i foajeen på Vågen videregående skole.
  • Forestilling nr 1 i Vågensalen på Vågen vgs, lørdag klokka 18.00 – 20.00
  • Forestilling nr 2 i Vågensalen på Vågen vgs, søndag klokka 11.00 – 13.00
  • Forestilling nr 3 i Vågensalen på Vågen vgs, søndag klokka 15.00 – 17.00

Landsfestival i Trondheim i juni

En jury vil i etterkant av årets regionale arrangement gjøre et utvalg av deltakere som får representere Rogaland under UKM landsfestival i Trondheim i juni. Mellom 500 og 600 ungdom deltar hvert år med alt fra sceneopptredener til arrangørvirksomhet, medieproduksjon, litteratur og kunst. 

Det er gratis for ungdommene å delta på UKM fylkesfestivalen, og det er gratis for publikum som ønsker å delta på forestillinger eller se kunstutstilling. Rogaland fylkeskommune har ansvar for arrangementet sammen med Sandnes kommune.