Stor glede for de fem første dagsturhyttene

Bjerkreims varaordfører Tone Vaule sammen med Line Pettersen, dagsturhyttas prosjektleder i Bjerkreim kommune.Velkommen Åmodtshytto, Gauksomhytta, Søsterhytta, Kaurebu og Fisketjørnbu.

De fem første dagsturhyttene har ankommet sine vertskommuner Sandnes, Gjesdal, Bjerkreim, Sokndal og Lund. I begynnelsen av januar kommer hyttene til Hå, Klepp, Eigersund og Vindafjord.

Lykkerus

– Det har vært litt vanskelig å forholde seg til prosjektet ettersom vi bare har sett bilder av dagsturhyttene i Vestland fylke. Nå er jeg helt sjokkert over hvor fin dagsturhytta faktisk er. Jeg er også imponert over de flinke folka og hvor fort det gikk å få hytta levert med helikopteret. Jeg er helt i lykkerus, og jeg gleder meg til åpningsfest på nyåret, sier Line Pettersen, prosjektleder i Bjerkreim kommune.

Marit Høie, leder i utvalg for kultur og samfunn og Tore Glette Iversen, samfunnsplanlegger og folkehelsekoordinator i Gjesdal kommune Hun var i hyttetomta fredag morgen sammen med Bjerkreims varaordfører Tone Vaule.

I løpet av tre dager i uke 45 ble fem dagsturhytter sine levert med helikopter på sine utvalgte hyttetomter.  

Søsterhytta står ved Dalevågen i Sandnes kommune, Åmodtshytta ligger en spasertur fra Hauge i Dalane i Sokndal kommune, Gauksomhytta er plassert ved Sætra i Lund kommune, mens Kaurebu ligger ved Ørsdalsvatnet i Bjerkreim og Gjesdal kommune har valgt navnet Fisketjørnbu til sin Dagsturhytte som er plassert i Madlandsheia.

Takknemlig for dugnadsinnsats

Lund kommune fikk sin hytte fraktet fra Rekefjord kai til Gauksom ved Moi med helikopter.  

Dagsturhytta i Lund - Klikk for stort bildeSvein Holte og Arvid Medby fra Moi idrettslag sammen med Lunds varaordfører Gro Helleland og Lise Moen, kommunalsjef oppvekst og kultur.– Vi vil gi en ekstra stor takk til Moi Idrettslag som har gjort en stor dugnadsjobb for å gjøre klar til dagsturhyttas ankomst og for at de skal hjelpe oss ferdigstille hytta. De har også bygget utedoen som skal stå ved hytta vår, forteller Lise Moen, kommunalsjef oppvekst og kultur i Lund kommune.

Moen var i hyttetomta lørdag morgen sammen med varaordfører Gro Helleland, Svein Holte og Arvid Medby fra Moi idrettslag.

Moen gleder seg til åpningsfest på nyåret, som vil bli feiret sammen med skoleelevene i Lund.

– Dagsturhytta vil bety masse for innbyggerne våre. Hytta ligger midt i det beste skiterrenget vårt, og vi skal kjøre tråkkemaskinen helt fram til hytta, forteller Moen.

Omfattende prosjekt

Atle Skrede, seniorrådgiver i Vestland fylkeskommune, er innleid som prosjektleder for Dagsturhytteprosjektet i Rogaland fylkeskommune. Han lanserte dagsturhytte-ideen i tidligere Sogn- og Fjordane fylkeskommune i 2016. Prosjektet ble en suksess og har blitt videreført til nye Vestland fylke som i løpet av våren 2022 vil ha totalt 56 dagsturhytter.  Torstein Plener, Rogaland fylkeskommune, Ellen Instefjord, Sparebankstiftelsen SR-Bank og Atle Skrede, Rogaland fylkeskommune

– En ting er selve hytta som installasjon. Men det viktigste er det vi klarer å    skape rundt, når innbyggere i aldre kan møtes her. Dette blir en viktig møteplass, og alle de ringvirkningene som skapes rundt denne installasjonen er det som blir spennende framover, sier Atle Skrede.

Det er bare 14 måneder siden kommunene i Rogaland ble presentert for Dagsturhytteprosjektet.

– Dette er et stort og omfattende prosjekt. Men det flyter godt fordi alle samarbeider så bra og alle ser hvilke muligheter og ringvirkninger denne hytta kan gi. Vi opplever et stort engasjement og det er mange som kan ta eierskap til dagsturhyttene. Det er fellesskapet som bygger dagsturhyttene, alle har plutselig blitt hytteeiere, påpeker Atle Skrede.

Stor begeistring

– Jeg synes dagsturhytta ser fantastisk bra ut, jeg er helt sikker på at dette   skal bli vellykka. Nå gleder vi oss til å få innredet hytta med bøker og møbler. Det er ei veldig fin og solrik tomt Nils Jacobsen og Merete Grimestadvi har fått til hytta vår. Vi har 15 grunneiere som er veldig positive til prosjektet og har stilt tomten til disposisjon, forteller nærings- og eiendomssjef Nils Jacobsen i Sokndal kommune.

Han var på kaia i Rekefjord sammen med kollega Merete Grimestad, kommunalsjef oppvekst og kultur. De gleder seg til å fortsettelsen.

– Jeg er helt sikker på at dette kommer til å bli tatt godt imot av innbyggerne i Sokndal og at dagsturhytta vår skal bli vellykka, sier Jacobsen begeistret etter fredagens helikopterleveranse som gikk over all forventning.

Nå skal tømrere fra Stad Kystbygg og Lyngstad bygg ferdigstille de fem første hyttene før de blir åpnet for publikum.Helikopterpilot Thomas Haaland, prosjektleder Atle Skrede og Audun Laugaland i Sandnes kommune.

– Dette har vi jobbet for i over et år og vi gleder oss til å åpne når den er ferdig montert. Vi håper at folk blir flinke til å bruke hytta, og at de tar godt vare på den. Skoene tas av utenfor og det er ikke lov å overnatte inne i dagsturhytten, sier Audun Laugaland rådgiver friluftsliv og prosjektleder for dagsturhytta i Sandnes kommune.

Roser samarbeidet

Ellen Instefjord, gave- og kommunikasjonssjef i Sparebankstiftelsen SR-Bank overvar helikoptertransporten av Søsterhytta i Sandnes.

–  Sparebankstiftelsen SR-Bank ønsker å bidra til trivsel, vekst og nyskaping i regionen. Vi har stor tro på at Dagsturhytta kan bidra til at enda flere tar turen ut i naturen. Dette er kjempespennende og vi er en stolt bidragssgiver, sier Ellen Instefjord.

Jon Inge Zazzera, seksjonssjef Allmenn kultur i Rogaland fylkeskommune roser samarbeidet mellom kommunene, Sparebankstiftelsen SR-Bank, Stad Kystbygg og fylkeskommunen.

– Det er gledelig at de fem første dagsturhyttene har ankommet de respektive kommunene og at de har fått så god mottakelse. Det har vært et meget godt samarbeid med mange parter og vi ser frem til at de resterende 21 dagsturhyttene blir ferdig i løpet av 2022. Jeg har tro på at veldig mange i Rogaland vil få glede av å besøke dagsturhyttene, forteller en engasjert Jon Inge Zazzera.