Uprisen er en kåring av Norges beste ungdomsbok. Sammen med Norsk Litteraturfestival tok Foreningen !les i 2006 initiativet til prisen, hvor ungdommene selv leser og vurderer utvalgte ungdomsbøker og episke tegneserier/billedbøker. Uprisen deles ut under Norsk Litteraturfestival på Lillehammer siste torsdag i mai.
For første gang har skoleelever fra Rogaland deltatt som kritikere og jury. Niendeklassinger fra hele landet har anmeldt og skrevet kritikker av bøkene, de har nominert vinnerkandidater og de har juryert hvem som vinner. Elever fra Finnøy sentralskule har skrevet bokanmeldelser og levert disse videre til nominasjonsjuryen som velger ut fem finalister. Til slutt er det juryklassene som kårer den endelige vinnerboka. Totalt er 11 niendeklasser med i årets jury, og Høyland ungdomsskole er en av disse.
Leser som bare det
– Jeg er veldig glad i å lese og jeg synes dette leseprosjektet er veldig gøy. Jeg gleder meg veldig til å dra til Lillehammer, sier Jens Christian fra 9B ved Høyland ungdomsskole.
Norsklæreren hans, Renate Hamre roser elevene for innsatsen de har gjort med lesingen.
– Det virker som elevene liker godt å jobbe med oppdraget fra U-prisen. De leser som bare det! Jeg prøver innimellom å lage litt kos rundt lesingen, og i faget mat og helse har elevene bakt kaker som vi koste oss med på bokvake 5. april. Da hadde vi høytlesning og stillelesing og bokdiskusjoner utover kvelden, forteller Hamre.
Lystbetont lesing
Som første Upris-jury fra Rogaland har Høyland ungdomsskole samlet mange gode erfaringer.
– Jeg vil sterkt anbefale andre lærere til å melde på klassen sin og delta i dette prosjektet. Det går an å knytte prosjektet opp mot mange kompetansemål, og det er en fin måte å gjøre lesing mer lystbetont for ungdom, ettersom deres stemme i stor grad blir hørt i alle ledd av dette prosjektet. Nå gleder de seg veldig til å reise til Lillehammer og overvære festivalen og prisutdelingen, sier Renate Hamre ved Høyland ungdomsskole.
Søknadsfrist 9. mai
9. mai er søknadsfristen for ungdomsskoler som ønsker å bli med å kåre årets ungdomsbok i 2023.
– Kommende niendeklassinger som har lyst til å anmelde ungdomsbøker neste år vil få minst 20 bøker de kan velge mellom. De forplikter seg til å anmelde alle bøkene, men alle må ikke lese alle bøkene. Vi har hatt et fint samarbeid med Finnøy sentralskule og Høyland ungdomsskole i Sandnes, og jeg har inntrykk av at de har kost seg veldig, forteller Gudrun Karina Arntsen i Den kulturelle skolesekken (DKS) Rogaland som er samarbeidspartner til Uprisen.
Ungdom som ressurs
Målet med Uprisen er å synliggjøre ungdomslitteraturen, skape positive møter mellom elevene og litteraturen og ikke minst ta ungdom på alvor ved å anerkjenne dem som en ressurs i vurderingen av litteratur skrevet for dem.