Honnør til dagsturhyttene

Dagsturhyttene har mottatt den hyggelige utmerkelsen «Månedens trebygg», som en honnør for valget av fornybare løsninger.

Dame med hund foran Dagsturhytta i Sandnes - Klikk for stort bilde

– For å få til det grønne skiftet, må vi bruke mer tre og norsk tre. Slik lyder oppfordringern fra den nasjonale organisasjonen Tenk Tre som er et felles bransjeinitiativ fra skog- og trenæringen i Norge. Sammen ønsker de å vise hvordan skog og tre kan bidra i klimakampen.

Hver måned velger redaksjonen i Tenk Tre ut et trebygg i Norge som vi mener fortjener ekstra oppmerksomhet. Byggene har ulike funksjoner og er fra forskjellige steder i landet. Dagsturhytteprosjektet, som nærmer seg 100 identiske hytter i Rogaland og Vestland, ble i april kåret til månedens trebygg. 

Glir inn i omgivelsene

Dagsturhytta er tegnet av arkitektkontoret Rojo arkitekter i Trondheim. Da de skulle designe hyttene tok de utgangspunkt i en trekant-form. Utformingen gjør at hytta kan roteres og tilpasses for den enkelte tomt, samtidig som at sol- og utsiktsforhold ivaretas.

For å gli naturlig inn i omgivelsene er hyttene bygget i tre. Innvendig er det mye eksponert treverk. Vegger og himling er kledd med furufinér, gulvene er i heltre av furu og alt av møbler er også laget i tre. Utvendig er hyttene kledd med malmfuru som er brent. Hyttene er satt sammen av fire moduler som produseres ferdig på fabrikken til Stad kystbygg. 

Les hele artikkelen på Tenk Tre sin nettside

Dagsturhytteprosjektet i Rogaland er et samarbeid mellom kommunene, Sparebankstiftelsen SR-Bank, frivillige organisasjoner og Rogaland fylkeskommune. Så langt er 22 dagsturhytter i 20 kommuner åpne, og seks nye kommer i løpet av 2023.

Les mer om dagsturhytteprosjektet i Rogaland