Bragdprisen: En unik matgründer

Årets Bragdpris går til Torill Renaa – en gründer og bedriftsleder som har satt Rogaland på verdenskartet gjennom sin unike innsats for matfaget og måltidsturisme.

Torill Renaa ble hedret med Bragdprisen. Fylkesordfører Ole Ueland sto for utdelingen i fylkestinget 9. desember. Øyvind Nesvåg, Rogaland fylkeskommune

Bragdprisen er en honnør til personer som har gjort en særskilt innsats innen et samfunnsområde og markert seg utover det vanlige nasjonalt og internasjonalt. Vinneren skal ha bidratt til å markedsføre Rogaland på en positiv måte. 

Fylkesordfører Ole Ueland var full av lovvord om matgründeren fra Klepp da han overrakte prisen.

– Gjennom sitt arbeid har hun i en årrekke vært en positiv ambassadør for Rogaland, både som matfylke og som reiselivsdestinasjon. Måltidsturisme er en av de mest innbringende formene for turisme, og folk reiser hit fra hele verden for å oppleve et måltid på RE-NAA. Torill Renaa har dermed bidratt betydelig til regionens attraktivitet og verdiskaping, sier Ueland.

Tre Michelin-stjerner – en historisk bragd

Det som først og fremst peker seg ut i Torill Renaa sitt virke, er at Restaurant RE-NAA i Stavanger har oppnådd tre Michelin-stjerner. 

Restauranten driver hun sammen med ektemann og stjernekokk Svein Erik Renaa. Det finnes kun 157 restauranter i verden med denne statusen –  én av dem ligger i hjertet av Rogaland. Dette er stort..

– Torill Renaa er ikke bare en prisvinnende leder – hun er en inspirasjon for alle som har en drøm og et mål. Hun viser at med engasjement og arbeidsvilje kan man oppnå det mest utrolige, sier Ueland. 

Mer enn mat

Prisvinneren selv var glad for anerkjennelsen fra fylkeskommunen, og hadde tatt med seg mor og far for anledningen. 

– Mor og far er med fordi de er mye av gunnen til at jeg står her.  Fordi de har gitt meg trygghet og selvtillit å stå dette livet som jeg har valgt. For meg personlig er prisen en anerkjennelse av Renaa, av Svein Eriks unike talent men også av hele teamet vårt. Alle som jobber hver dag for å bidra til en opplevelse utenom det vanlige, sier Toril Renaa. 

For Renaa er klar på at en restaurantopplevelse handler om mer enn maten. 

Hos RE-NAA skal gjestene føle seg som de viktigste personene i rommet, og kvaliteten skal gjennomsyre alt. 

Det krever et sterkt lag, og prisvinneren har en klar filosofi: topprestasjoner skapes ikke gjennom kjeft og press, men ved å bygge opp stolte og ambisiøse fagfolk. 

Torill Renaa i fylkestinget - Klikk for stort bildeTorill Renaa fikk Bragdprisen. - En stor motivasjon for videre arbeid, sier hun.

Topp på lærlinger

Torill Renaa har i en årrekke lagt ned en formidabel innsats for å styrke mat- og restaurantfaget, og vært en viktig bidragstyter til at fylket vårt har utdannet mange dyktige fagfolk. 

Det er en grunn til at hennes lærlinger i dag jobber på topprestauranter over hele verden.

I tillegg har Renaa vært en viktig ambassadør for Rogaland som matfylke, og løftet frem det lokale skattekammeret av gode råvarer og dyktige produsenter som finnes i fylket vårt.  

Det harmonerer veldig godt med Rogaland fylkeskommune sine satsinger innae både mat, reiseliv og kompetanse. 

– Takk til alle som har trodd på oss, samarbeidet med oss, og vært gjester hos oss. Dette gir en enorm motivasjon, til å fortsette, sier Torill Renaa.

Rogaland fylkeskommune har delt ut Bragdprisen siden 1994. Prisen består av en statuett av Kristoff Nasilowski, samt 100 000 kroner. Årets pris ble delt ut i fylkestinget 9. desember.