2,7 millioner til videreutvikling av dagsturhyttene

Rogaland fylkeskommune har fått 2,7 millioner kroner i gave fra Sparebankstiftelsen SR-Bank til videreutvikling av dagsturhyttene i Rogaland. 

Dagsturhytta på Kvitsøy. Foto - Klikk for stort bildeDagsturhytta på Kvitsøy er en av de 25 åpne dagsturhyttene du kan besøke i Rogaland nå.

Pengegaven skal gi kommunene mulighet til å søke om inntil 100 000 kroner i støtte for hver av hyttene, til å gjennomføre aktiviteter og utvikle uteområdene ved dagsturhyttene. 

– Vi er veldig takknemlig. Denne gaven vil bidra til at flest mulig kommer seg ut på tur, og at dagsturhyttene blir arena for kultur, kunnskap og lokale stedskvaliteter, sier Torstein Plener, prosjektleder i Rogaland fylkeskommune. 

Ønsker tilrettelegging og aktiviteter

Plener forteller at dagsturhyttene har blitt godt tatt imot av Rogalands innbygger. 

Fem personer inne i ei dagsturhytte. Foto - Klikk for stort bildeFra venstre Aina Hovden Lunde i Stavanger kommune, prosjektleder Torstein Plener (RFK), Ellen Instefjord fra Sparebankstiftelsen SR-Bank, Jon Inge Zazzera og Jostein Salvesen, begge fra Rogaland fylkeskommune.

– Samtidig er det en rekke forbedringsbehov for å tilbudet skal bli enda bedre. Dette gjelder spesielt fysisk tilrettelegging ved hyttene, som for eksempel opparbeiding av parkering og uteområde eller merking, skilting og friluftsutstyr. Vi ønsker også at det skapes flere aktiviteter ved hyttene, slik at hyttene blir gode møteplasser for både natur- og kulturopplevelser, sier Plener.

På nyåret vil alle kommunene bli invitert til et møte for å få mer informasjon om den nye muligheten for videreutvikling av dagsturhyttene. 

25 hytter er åpne – foreløpig

Det var Sparebankstiftelsen SR-Bank som i 2020 tok initiativet til å etablere dagsturhytter i Rogaland. Rogaland fylkeskommune er prosjektleder og alle kommunene ble med i samarbeidsprosjektet som også involverer frivillige organisasjoner og utallig gode naboer som bidrar til at dagsturhyttene blir tatt godt vare på. 

Foreløpig er det 25 åpne dagsturhytter i 21 kommuner i Rogaland. Tre nye hytter åpner i 2024. 

Se kart og oversikt over alle åpne dagsturhyttene

– Vi er imponert over engasjementet, stort aktivitetsnivå, høye besøkstall og ønsket om enda bedre tilrettelegging av konseptet dagsturhyttene, sier Ellen Instefjord, gave- og kommunikasjonssjef i Sparebankstiftelsen SR-Bank. 

Viktige møteplasser

Aina Hovden Lunde i Stavanger kommune, som har dagsturhytter både på Fogn og på Hundvåg, synes gaven er kjærkomne midler som vil hjelpe kommunene til å kunne tilrettelegge bedre rundt hyttene eller fylle de med mer aktivitet.

– På vegne av alle kommunene i Rogaland må jeg få si et stort takk for at Sparebankstiftelsen SR-Bank nok en gang støtter dagsturhytteprosjektet, sier hun og fortsetter:

– Dagsturhyttene er et fantastisk prosjekt, som bidrar til at flere kommer seg ut på tur. De er også viktige møteplasser både for nærmiljøet og tilreisende. Dette var en veldig hyggelig førjulsgave, som mange vil få stor glede av framover, sier Aina Hovden Lunde.