Rekordmange kultur- og idrettsstipend

Kulturstipendvinnere innen musikk og litteratur, fra venstre: Morten Abel Knutsen, Kristin Auestad Danielsen, fylkesordfører Marianne Chesak, Terje Torkildsen, Tone Myklebust og Håvard Ersland.

Med én million kroner ekstra i potten, delte fylkeskommunen ut rekordmange kultur- og idrettsstipend i år. Her kan du se hvem som fikk de 18 stipendene.  

De fylkeskommunale kulturstipendene er arbeidsstipend som skal bidra til at idrettsutøvere og profesjonelle kunstnere i Rogaland kan videreutvikle seg innenfor sine områder. De skal stimulere og inspirere til fortsatt innsats for kulturlivet i fylket vårt ved at det frigjøres tid til fordypning innen arbeidsfeltet.

Normalt deler vi ut fem kulturstipend på 100 000 kroner hver innen kunstfeltene litteratur, musikk, scenekunst og visuell kunst, samt to stipend på 50 000 kroner på idrettsfeltet – til sammen 600 000 kroner.

En million kroner ekstra

– Det er med stor glede og stolthet at jeg kan vise til at i år har fylkestinget vedtatt å øke stipendpotten med en million kroner. Dermed kan vi dele ut totalt 1,6 millioner kroner til 18 stipendvinnere, sier fylkesordfører Marianne Chesak som hadde invitert til stipendutdeling på Stavanger konserthus tirsdag 22. juni.

Det frie kunstfeltet og idretten er blant de sektorene i samfunnet som har vært hardest rammet av koronasituasjonen.

– Nå går det forhåpentligvis mot lysere tider, men det vil nok ta en stund før alt er tilbake der det var før mars 2020. Da er det gildt å kunne dele ut stipend som gi mottakerne et større økonomisk handlingsrom og mulighet for videre utvikling, sier fylkesordføreren.

Det var totalt 69 personer som søkte på fylkeskommunens kultur- og idrettsstipend i år.

Idrettsstipendvinnere:

Mathea Selebø

Matea er fra Hauge i Dalane og begynte med motorcross som 9-åring. Nå er hun på landslaget,

Mathea Selebø

   og har blitt Norgesmester 6 ganger. I tillegg har hun en bronse fra EM 2018, og tiendeplass fra en VM runde i 2019. Planene for 2021 er store og ambisiøse med deltakelse i 15 konkurranser inkludert EM, VM og Vestlandsmesterskap.

Motorcross er en kostbar idrett med dyrt utstyr og mange reiser, og Mathea må ut og konkurrere og trene på banene i Europa for å bli blant de beste. Et idrettsstipend vil derfor være et viktig bidrag i hennes videre utvikling som motorcrosskjører.

 

– Matea er en dedikert utøver og et godt forbilde for jenter som ønsker å begynne med idrettsgrener som er dominert av gutter og menn, sa fylkesordfører Marianne Chesak i sin gratulasjon til stipendvinner Selebø.

Oda Steinsvåg

Oda er fra Bømlo, men er nå bosatt på Sand i Suldal hvor hun er med i prosjektet «Morgendagens

Oda Løvø Steinsvåg

 Olympiere». Dette er en trenings- og konkurransearena for de beste rekruttene i landet i sandvolleyball - i tett samarbeid med Olympiatoppen. Oda fant kjærligheten - til volleyball - som 14 åring, og gikk videregående skole på ToppVolley Norge på Sand. Deretter spilte hun et år i tysk bundesliga. Hun har 30 landskamper som junior og senior i volleyball, og sølv og bronse i NM U19. Og hun er fortsatt bare 20 år...

Norge er i verdenstoppen i sandvolleyball, og der ligger også Oda sitt ambisjonsnivå.  Målet er å kjempe om medaljer i OL i 2024.

 

– Du jobber hardt og har gode resultater å vise til. Vi håper stipendet vil bidra til å realisere de ambisiøse målene dine, og gleder oss til å følge med på deg videre, sa fylkesordfører Marianne Chesak i sin gratulasjon til stipendvinner Steinsvåg.

Sivert Wiig

Sivert kommer fra Ålgård, men bor store deler av året på Lillehammer. Han gikk sitt første skirenn 

Sivert Wiig

  som 3-åring for Gjesdal IL, fikk sin internasjonale debut i 2015, han ble tatt ut til World Cup-renn i Falun i 2021, og som reserver til sprintdistansen i ski-VM i Oberstdorf 2021.

 

– Langrenn er en stor idrett i Norge, og det er imponerende at et av Norges største talenter i sprintlangrenn kommer fra Rogaland. Sivert blir ranket som nummer en i verden i sin aldersklasse, og har gode muligheter til å bli en av verdens beste langrennsløpere. En utøver på ditt nivå må ha de beste treningsforhold, og vi har da forståelse for at du må være på Lillehammer, sa fylkesordfører Marianne Chesak i sin gratulasjon til stipendvinner Wiig.

Ingrid Elise Borgstrøm

Stavangerkvinnens store drøm er å bli en internasjonal toppsvømmer. Siden 2015 har hun tatt  medaljer i NM og andre nasjonale mesterskap, blant annet sølv i NM kortbane for senior i 2019. Hun har lagt en ambisiøs plan med trening i ulike land fram mot OL i Paris 2024, og vil bruke stipendet til å finansiere den.

– Ingrid Elise har vært et talent i flere år. Nå står hun foran en internasjonal satsing som kan bringe henne langt, og samtidig hjelpe til å løfte frem lokale svømmeklubber og talenter. Vi håper et idrettsstipend vil være et godt bidrag til hennes videre utvikling som toppidrettsutøver, sa fylkesordfører Marianne Chesak i sin gratulasjon til stipendvinner Borgstrøm.
Ingrid Elise var ikke til stede på stipendutdelingen på grunn av treningsleir i Bergen.

 

Idrettsstipendvinnere fra venstre: Oda Løvø Steinsvåg, Matea Selebø, fylkesordfører Marianne Chesak og Sivert Wiig.

Kulturstipend, litteratur: 

Kristin Auestad Danielsen

Kristin Auestad Danielsen kommer fra Ålgård, men bor i Stavanger. I 2005 debuterte hun med  

Kristin Auestad Danielsen

diktsamlingen Alle i Norge, i tre, i hengekøyer på Gyldendal forlag. Siden det har hun gitt ut både diktsamlinger, skuespill og en roman. Flere av stykkene hennes har blitt oppført på Det Norske Teatret. Kristin skal bruke stipendet til å skrive sin første barnebok.

 

– Det blir da enda et tilskudd til et allerede bredt anlagt forfatterskap. Ved å gi kulturstipendet til deg, Kristin, vil Rogaland fylkeskommune også bidra til at du kan utforske en ny sjanger, sa fylkesordfører Marianne Chesak i sin gratulasjon til stipendvinner Auestad Danielsen.

Tone Myklebust

 

Tone Myklebust

Tone Myklebust kommer fra Egersund, og debuterte som forfatter av bøker for voksne   med novellesamlingen Det stopper ikkje her på Cappelen Damm i 2020. Da hadde hun alt gitt ut en eventyrbok: Gutten med trollpikken (2017). Hun har ellers bidratt med essays, dikt og noveller til ulike kultur- og litteraturtidsskrift. Stipendet vil gi Tone økonomisk rom til å jobbe videre med skjønnlitterær skriving, og til å utvikle seg som forfatter. Å skrive kan man begynne med hele livet.

 

– Du var jo voksen da du begynte, men vi kaller deg likevel lovende her i dag – en ny og spennende forfatterstemme vi gjerne vil høre mer fra, sa fylkesordfører Marianne Chesak i sin gratulasjon til stipendvinner Myklebust.
 

Terje Torkildsen

Stavangermannen Terje Torkildsen debuterte i 2008 med ungdomsromanen Marci Marco, og har  

Terje Torkildsen

siden fulgt opp med en rekke ungdomsbøker. Terje har bygget seg opp et betydelig publikum for ungdomsbøkene sine, og har også markert seg som formidler i Den kulturelle skolesekken og som leder for Rogaland forfatterlag.
Terje skal bruke stipendet til frikjøp av tid i forbindelse med et nytt prosjekt. Det nye prosjektet representerer en spennende vending i forfatterskapet: Han skal skrive en spenningsroman for voksne.

 

– Ved å gi kulturstipendet til deg, vil vi bidra til at en kjent og kjær forfatter utvikler en ny retning i forfatterskapet, sa fylkesordfører Marianne Chesak i sin gratulasjon til stipendvinner Torkildsen.

Kulturstipend, musikk: 

Håvard Ersland

Håvard Ersland kommer fra Vindafjord, og er pianist med utdannelse fra Fakultet for utøvende

Håvard Ersland

 kunstfag ved Universitetet i Stavanger. Håvard er en svært aktiv og allsidig musiker som spiller i flere band innen flere sjangre. Som bandmedlem har han gjort innspillinger, vunnet flere priser, og spilt på klubber og festivaler Norge rundt. 
I stipendperioden vil Håvard fordype seg i Hammond B3 og de mulighetene dette instrumentet gir, både innen det tradisjonelle orgeltrioformatet og i mer utradisjonelle besetninger og konstellasjoner.

 

– Vi har lagt vekt på at Håvard har et høyt aktivitetsnivå, og selv om han allerede er en solid artist, har han både vilje og potensial til å utvikle seg videre. Med stor sjangerbredde og stå-på-vilje, er du en musiker vi tror vi vil komme til å se og høre mye til fremover, sier fylkesordfører Marianne Chesak i sin gratulasjon til stipendvinner Ersland.

Morten Abel Knutsen

Morten Abel Knutsen kommer opprinnelig fra Bodø, men må vel regnes som en naturalisert Stavanger-gutt. Han er 

Morten Abel Knutsen

en velkjent skikkelse i norsk kultur- og musikkliv som musiker, komponist, produsent, skuespiller, billedkunstner og forfatter. Morten vil bruke stipendet til å komponere et verk til Stavanger sitt byjubileum i 2025. Her vil inngå både scenekunst og musikk. Verket skal fremføres sammen med Stavanger symfoniorkester.

– Vi har lagt vekt på at du styrer utenom dine kjente karrierevalg med dette prosjektet både når det gjelder sjanger og format, og går for et verk som bør bli et betydelig bidrag i Stavanger sitt jubileum, som også har regional interesse, sier fylkesordfører Marianne Chesak i sin gratulasjon til stipendvinner Abel.

 

Hilde Selvikvåg

Hun kommer fra Time, og er sanger og pianist. Siden 2016 har hun vert musiker på heltid, og kan vise til en solid karriere som med flere albumutgivelser, radio-hits, TV-opptredener og Norgesturneer.

Hilde vil bruke stipendet til å fordype seg i låtskriving, og da særlig tekst. Hun skriver allerede mye av tekst og musikk selv, men ønsker å ta enda større ansvar på dette området fremover. Hilde har imponert med sin fremgangsrike karriere. – Når du skriver og synger på dialekt, er du en god ambassadør for Jæren og Rogaland, sa fylkesordfører Marianne Chesak i sin gratulasjon til stipendvinner Selvikvåg.

Hilde Selvikvåg er for tiden på turné og var forhindret fra å møte til stipendutdelingen.   

Kulturstipend, scenekunst: 

Even Eileraas

Han kommer fra Haugesund, og er danser med utdannelse fra Kunsthøgskolen i Oslo. Han har sin 

Even Eileraas

  base i Oslo, men er likevel aktiv i Kompani Haugesund, både som danser, koreograf og styremedlem.

Even jobber hovedsakelig med samtidsdans, og gjerne i prosjekter på tvers av kunstfeltene. Han vil bruke stipendet til å videreutvikle seg som danser i en periode hvor koronarestriksjoner begrenser mulighetene til å produsere og vise forestillinger, mellom annet ved studieopphold i utlandet. – Vi har lagt særlig vekt på at du vil være mer i Haugesund og jobbe med og for Kompani Haugesund, og slik bidra til å heve dansekunsten på Haugalandet, sa fylkesordfører Marianne Chesak i sin gratulasjon til stipendvinner Eileraas.

 

Marie Ronold Mathisen

Hun kommer fra Stavanger, og er danser med utdannelse fra Northern School of Contemporary

Marie Ronold Mathisen

 Dance i Leeds og Kunsthøgskolen i Oslo. Hun jobber frilans i Stavanger både med egne produksjoner og som danser for andre koreografer og dansekunstnere.

Marie vil bruke stipendet til å utvikle sitt uttrykk som danser, men ikke minst til å utvikle strategier og metoder for å nå et bredere publikum med dans. Det kan være ved hjelp av digitale plattformer overfor et allment publikum, men òg spesifikt med eldre mennesker som målgruppe.

– Vi har lagt vekt på at Marie er en høyt kvalifisert og aktiv danser med virke hovedsakelig i Stavanger. Du er en viktig bidragsyter til dansemiljøet, både som utøver og organisasjonsmenneske, og du har et spennende prosjekt med å nå ut til et bredere publikum, sa fylkesordfører Marianne Chesak i sin gratulasjon til stipendvinner Mathiesen.

 

Marie Kallevik Straume

Hun kommer fra Stavanger, og er skuespiller med utdanning fra École de Théâtre Jacques Lecoq i 

Marie Kallevik Straume

  Paris og fra London. Marie har bodd og arbeidet mye i Paris, men ønsker nå å etablere seg i Stavanger. Hun er medstifter og bidragsyter i de to gruppene MÅGÅ og Hennes Majestet, og har ellers spilt i kortfilm, og har erfaring både på og bak scenen.
Marie vil bruke stipendperioden til å fordype seg i klovneteknikk for teater, noe vi har nokså lite av i Norge.

 

– Vi liker at kunstnere som Marie, med internasjonal utdanning og erfaring, kommer tilbake til Rogaland og vil bo og arbeide her. Du er en driftig og aktiv scenekunstner med et spennende prosjekt, og vi ser fram til å se flere klovnestreker på teaterscenene fremover, sa fylkesordfører Marianne Chesak i sin gratulasjon til stipendvinner Kallevik Straume.

 

Kulturprisvinnere scenekunst fra venstre Marie Kallevik Straume, Marie Ronold Mathisen, fylkesordfører Marianne Chesak og Even Eileraas.

Kulturstipend, visuell kunst:

Anette Gellein

Anette Gellein kommer fra Stavanger, er billedkunstner, og arbeider med video, performance,

Anette Gellein

 tekstil, tegning og tekst. De siste årene har hun bodd og virket i Glasgow, Lofoten og på Svalbard, men er nå tilbake i hjembyen.  

Anette vil bruke stipendet til å arbeide med to ulike publikasjoner og en solo-utstilling som skal vises neste år. Denne inkluderer arbeid med tekstil og silketrykk, i tillegg til filming og dokumentasjon av verket.

 

– Du ønsker å fordype deg i flere kunstneriske uttrykk, og du har mange spennende prosjekter på gang. Vi ønsker deg lykke til, sa fylkesordfører Marianne Chesak i sin gratulasjon til stipendvinner Gellein.

Eirin Bjørsland Hansen

Eirin Bjørsland Hansen kommer fra Elverum men bor i Haugesund. Hun er glassblåser med 

Eirin Bjørsland Hansen

  utdanning fra Riksglasskolan i Orrefors og Det Kongelige Danske Kunstakademi. I 2015 tok hun fagbrev i glassblåserhåndverket, og flyttet til Haugesund etter flere år i utlandet.

Eirin å bruke stipendet til å fordype seg i og utforske fargeteknikker innenfor glassblåsing, og har som mål å posisjonere seg tydeligere som glasskunstner i Norge og Skandinavia. Hun er dessuten en av tre som eier og driver Formbar i Haugesund, et kombinert verksted, atelier og utsalg hvor publikum kan se glassblåserne i aksjon.

 

– Du fremviser handlekraft og autentisitet i arbeidene dine, og vi håper stipendet vil bidra til at du får videreutviklet ditt kunstneriske uttrykk, sa fylkesordfører Marianne Chesak i sin gratulasjon til stipendvinner Bjørsland Hansen.

Silje Salomonsen

Silje Salomonsen er fra Randaberg, bor i Stavanger, og har vært en sentral skikkelse i filmmiljøet i R

Silje Salomonsen

ogaland siden midten av nittitallet – både foran og bak kamera. Hun regidebuterte i 2020 med «Tottori! - sommeren vi var alene», og ble med det den første kvinnelige regissøren fra Rogaland. Filmen fikk strålende mottagelse og anmeldelser, har fått 14 internasjonale priser og er nominert til 3 Amandapriser, inkludert nominasjon for beste regi.  

Stipendet Silje bruke til å videreutvikle seg som filmskaper med vekt på manus og regi.

 

– Vi har lagt særlig vekt på at hun ønsker å satse i Rogaland, og at hun vil være med å videreutvikle filmmiljøet slik at flere talenter kan velge å bli i regionen. Du er en positiv og drivende kraft, og vi ser fram til mange nye, rogalandsbaserte filmprosjekter fra din hånd, sa fylkesordfører Marianne Chesak i sin gratulasjon til Salomonsen.

Dan Skjæveland

Dan Skjæveland kommer fra Time, arbeider med fotografi og har siden 2016 hatt sin base i 

Dan Skjæveland

  Trondheim. Han er en produktiv kunstner og kunstformidler, ikke minst i hjemfylket, med avholdte og planlagte utstillinger ved Bryne kunstforening, Klepp kunstforening, Hå Gamle Prestegard 2022, Studio K og Galleri ni. De to sistnevnte er han dessuten med og driver.

Dan vil bruke stipendet til å utvikle sitt kunstnerskap, og mellom annet jobbe med sin første fotobok, en separatutstilling på Hå gamle prestegard, og en portofoliovisning ved Review Santa Fe i USA.

 

– Vi har vektlagt at du er aktiv og produktiv både lokalt, nasjonalt og internasjonalt, og at du stadig har prosjekter i Rogaland som du ønsker å videreutvikle, sa fylkesordfører Marianne Chesak i sin gratulasjon til Skjæveland.

Sandra Vaka Olsen

Sandra Vaka Olsen kommer fra Stavanger, har sin utdannelse fra Det Kongelige Danske Kunstakademi og Kunsthøgskolen i Oslo, og hun har bodd og arbeidet i København og Berlin, med kunstneropphold i New York og Paris.

Sandra vil bruke stipendet til å arbeide med kommende kunstprosjekter, her nevnes tre kommende solo utstillinger og flere gruppeutstillinger nasjonalt, og en bok om fotokunst.

– Olsen har en interessant internasjonal bakgrunn, og i tillegg til det som alt er nevnt, et spennende formidlingsprosjekt på Internett og jærstrendene, sa fylkesordfører Marianne Chesak i sin gratulasjon til Vaka Olsen.

Sandra er for tiden i Bergen opptatt med kunstutstilling og var forhindret i å delta på stipendutdelingen.

 

Kulturprisvinnere visuell kunst, fra venstre:Anette Gellein, Eirin Bjørsland Hansen, fylkesordfører Marianne Chesak, Silje Salomonsen og Dan Skjæveland.