– Her er årets bok!

Stig Beite Løken, prosjektleder for Hele Rogaland leser Fra lørdag 18. september kan du hente årets gratisbok i Hele Rogaland leser i ditt nærmeste bibliotek. Totalt 30 000 eksemplarer skal deles ut, og i november blir det turné med forfatteren Oda Malmin.

I helgen går startskuddet for utdelingen årets bok i prosjektet Hele Rogaland leser. Tradisjonen tro skjer dette helgen før Kapittel-festivalen.
– Vi er veldig glade for at det er den sterke debutboka til Oda Malmin hele Rogaland skal få lese i år. "Steinauge" handler jo i stor grad om å vende hjem, og slik sett blir årets Hele Rogaland leser et fint startskudd for årets Kapittelfestivalen som har temaet «Hjem», sier Kapittel-sjef Siri Odfjell Risdal.

Kapittel arrangeres 22. – 26. september i Stavanger.

Gratis bok ved alle bibliotek

– Alle bibliotekene i Rogaland har Oda Malmins bok tilgjengelig for utdeling, så det er bare å hente seg sitt gratiseksemplar, presiserer fylkesbibliotekets rådgiver Stig Beite Løken som er prosjektleder for Hele Rogaland leser.

Oda Malmin er fra Stavanger, men bor i Oslo. Hun vant i 2018 Aschehougs debutantstipend for romanen «Steinauge. Boken ble også nominert til Tarjei Vesaas´ debutantpris 2018 og den har mottatt flotte kritikker. Tidligere i år ga Malmin ut sin andre roman Skinliv.

Fylkesturné i november

I perioden 1. – 7. november skal forfatteren besøke 11 folkebibliotek og fire videregående skoler i Rogaland for å presentere boken og møte publikum.

– Jeg er stolt og veldig glad for at min bok ble valgt ut til årets Hele Rogaland leser. Jeg gleder meg masse til å reise rundt til bibliotekene i høst for å snakke om boken, sier forfatter Oda Malmin.

Skrevet med kjærlighet til Jæren

I den prisbelønte romanen «Steinauge» følger vi to søskenbarn, Randi og Ingeborg, som vokser opp på nabogårder på Jæren. Handlingen begynner på 1940-tallet og går fram til i dag. Gårdslivet skildres levende og overbevisende, det samme gjør et tap som begge opplever i barndommen, og som påvirker forholdet deres livet ut. Malmin tegner et nært og varmt portrett av de to kvinnene, men også av det jærske kulturlandskapet. Tittelen «Steinauge» viser til blikket til en erfaren steingjerdebygger, som fort kan se hvor en stein passer inn i et gjerde.

– Boken er skrevet med en stor kjærlighet til Rogaland. Særlig den jærske naturen, både steingjerder, hav, himmel og vind har vært en viktig ramme, og det er viktige elementer i livet til de to hovedkarakterene. Jeg gleder meg til at enda flere rogalandinger skal få lese om Ingeborg og Randi, sier Oda Malmin.

Fjortende gang med gratis bok

Hele Rogaland leser har siden oppstarten i 2008 delt ut over 400 000 bøker til innbyggerne i fylket. Målet med prosjektet er å gi befolkningen i Rogaland en felles leseopplevelse og øke interessen for litteratur. Prosjektet begynte som Hele byen leser i Stavanger i kulturhovedstadsåret og ble i 2010 utvidet til å gjelde hele fylket. Rogaland fylkeskommune har prosjektansvaret og dekker bokinnkjøpet.

Les mer om Hele Rogaland leser

Forfatterturné Hele Rogaland leser 2021: 

Turné Hele Rogaland leser 2021
Sted Dato
Gjesdal folkebibliotek 1. november
Sandnes bibliotek 1. november
Haugesund bibliotek 2. november
Sola bibliotek 2. november
Sandnes videregående skole 3. november
Ryfylkebiblioteket Strand 3. november
Ryfylkebiblioteket Sauda 3. november
Ølen videregående skole 4. november
Skeisvang videregående skole 4. november
Karmøy bibliotek 4. november
Randaberg folkebibliotek 5. november
Dalane videregående skole 5. november
Eigersund folkebibliotek 5. november
Time bibliotek 6. november
Klepp bibliotek 7. november