Vaffelfisken deles ut til 30 000

Tretti tusen gratiseksemplarer av bildeboken «Vaffelfisken» av Bjørn Rørvik og Per Dybvig deles ut fra og med lørdag 16. september.

Illustratør og forfatter av boken Vaffelfisken. Foto - Klikk for stort bildeTegneren Per Dybvig (til venstre) og forfatter Bjørn Rørvik. Jonas Ersland og Erik Brandsborg

"Vaffelfisken" er årets bok i prosjektet Hele Rogaland leser, og utdelingen av gratisbøkene skjer i folkebibliotekene i Rogaland. 

Den absurde og humoristiske boken skildrer Reven og Grisungen som skal fiske seg en vaffelfisk, en type fisk som består av pur vaffel og er V. G. M. S. – Veldig God Med Syltetøy. På turen tar de med seg fiskestang med spagetti bolognese som agn og selvsagt mange sorter syltetøy i påvente av den velsmakende fangsten. 

En av favorittene 

Bokforside. Illustrasjon - Klikk for stort bildeForsiden av boken Vaffelfisken.

– Jeg ble veldig glad da jeg fikk vite at Vaffelfisken skulle bli årets bok. Reven og Grisungen-bøkene er en serie som har fulgt meg i mange år, og akkurat Vaffelfisken er en av favorittene. Det er også ei bok som tegneren Per Dybvig liker veldig godt, sier forfatter Bjørn F. Rørvik.

Rørvik debuterte i 1996 med den første boken i serien om Reven og Grisungen, Reddikhaien, også den illustrert av Per Dybvig. Siden har Rørvik skrevet en rekke bøker for barn og er kanskje mest kjent for Bukkene Bruse på badeland. Per Dybvig kommer fra Stavanger og regnes som en av de fremste barnebokillustratørene i Norge. Han har illustrert en rekke bøker og deltatt på utstillinger i Norge og utlandet.

Deltar på Kapittelfestivalen

Illustratør Dybvig og forfatter Rørvik skal samles til et arrangement på Kapittel-festivalen, søndag 24. september, klokken 14.00. Her skal Dybvig tegne mens Rørvik leser fra boken, med andre ord et perfekt arrangement for store og små.

På kryss og tvers i Rogaland

Forfatter Rørvik skal på fylkesturné med Vaffelfisken i oktober og november. Til sammen blir det hele 20 arrangementer i bibliotek og skoler i hele fylket. Dato, sted og klokkeslett i parentes:

 • Torsdag 26. oktober: Sola bibliotek (10.00) og Kielland-senteret (19.00)
 • Fredag 27. oktober: Rennesøy bibliotek (09.00) og Finnøy bibliotek (11.30)
 • Lørdag 28. oktober: Time bibliotek (10.00) og Hå bibliotek (13.00)
 • Mandag 30. oktober: Klepp bibliotek (10.00 og 12.00) 
 • Tirsdag 31. oktober: Utsira bibliotek (klokkeslett ikke fastsatt)
   
 • Onsdag 1. november: Karmøy bibliotek (09.00) og Tysvær bibliotek (13.00)
 • Mandag 20. november: Åkrehamn vgs (09.00) og Haugesund bibliotek (12.30)
 • Tirsdag 21. november: Dalane vgs (08.30) og Lund bibliotek (11.30)
 • Onsdag 22. november: Vindafjord bibliotek (12.30) og Suldal (17.00)
 • Torsdag 23. november: Randaberg bibliotek (09.30) og Hjelmeland (12.30)
 • Fredag 24. november: Gjesdal bibliotek (10.00)

Prioriterer barne- og ungdomsbøker

Prosjektleder Hele Rogaland leser. Foto - Klikk for stort bildeStig Beite Løken, prosjektleder for Hele Rogaland leser.

For et år siden bestemte regional-, kultur- og næringsutvalget i Rogaland fylkeskommunet at prosjektet Hele Rogaland leser annet hvert år skal ha bøker for barn og unge, når det er mulig.

– Barne- og ungdomslitteraturen er egne kunstfelt som er rike på gode forfattere og spennende litterære opplevelser. Dette blir en viktig del av Hele Rogaland leser framover, sier prosjektleder Stig Beite Løken.

LO Rogaland støtter årets prosjekt økonomisk og har en vært en viktig samarbeidspartner helt siden prosjektets oppstart.

– Barns leseferdigheter er viktig for skole- og livsmestring, samt framtidig samfunnsdeltakelse. Arbeiderbevegelsen har lang tradisjon for å fremme leseferdigheter. Dette er viktig for oss i LO, sier Eirin Kristin Sund, regionleder i LO Rogaland.

Leselyst for store og små

Forskningen påpeker hvor stor betydning lesemiljøet i hjemmet har for barns leseferdigheter og ordforråd. Foreldre som er glade i å lese, får barn som er flinke lesere. Høytlesing er ikke bare leseglede. Det er også foreldreglede. Lesestundene gir nærhet, trygghet og gode minner.

- Et ekstra pluss med å lese sammen, er at denne aktiviteten er mobilfri sone. Når vi leser ei god bildebok sammen, er all oppmerksomhet vendt mot barnet og boka, og det er umulig å scrolle på mobilen samtidig. På denne måten bidrar også høytlesing til å bygge gode og trygge relasjoner mellom voksne og barn – uten konkurranse fra andre medier, sier Trude Hoel, professor ved Lesesenteret, Universitetet i Stavanger.

Har delt ut over 500 000 bøker

Hele Rogaland leser har siden oppstarten i 2008 delt ut over 500 000 bøker til innbyggerne i fylket. Målet med prosjektet er å gi befolkningen i Rogaland en felles leseopplevelse og øke interessen for litteratur. Prosjektet begynte som Hele byen leser i Stavanger i kulturhovedstadsåret og ble i 2010 utvidet til å gjelde hele fylket. Rogaland fylkeskommune har prosjektansvaret og dekker bokinnkjøpet.