– Unikt musikksamarbeid

270 musikkelever fra Skeisvang, Vågen og Stavanger katedralskole har i samarbeid med musikkstudenter fra Universitetet i Stavanger fylt konserthuset fire ganger med mesterverket Carmina Burana.

Konsert Carmina Burana. Foto - Klikk for stort bildeMesterverket Carmina Burana fremført av elever fra Skeisvang, Vågen og Stavanger katedralskole i samarbeid med musikkstudenter fra UiS.

– Det er unikt i nasjonal sammenheng at så mange utdanningsinstitusjoner samles om å framføre et klassisk mesterverk sammen, sier Kristin Storhaug, avdelingsleder for musikk, dans og drama ved Stavanger katedralskole. 

Storhaug berømmer det gode samarbeid mellom de tre videregående skolene, Universitetet i Stavanger og produsent Stavanger konserthus som er i stand til å tenke stort. Se filmopptak av hele konserten nederst i saken.

Minner for livet 

Konsert med elever i konserthuset. Foto - Klikk for stort bildeMusikkelever fra Stavanger katedralskole, fra venstre Eivind, Morten, Lona, Iben, Elvis, Marte og Malene sammen med kordirigent Kateryna Ustyantseva og Kristin Storhaug, avdelingsleder ved Stavanger katedralskole.

– For mange av elevene er det kanskje også et første møte med klassisk musikk og konserthuset. Vi håper det kan gi frukter i form av at morgendagens generasjon også finner veien inn i konserthuset, og til gleden av klassisk musikk. For mange blir det et minne for livet å kunne si at sto på denne scenen og framførte et helt klassisk mesterverk, sier Storhaug som ikke legger skjul på at hun er stolt på elevenes vegne. 

60 elever fra Stavanger katedralskole, 120 elever fra Vågen vgs. i Sandnes og 90 elever fra Skeisvang vgs. i Haugesund har hatt fire intense arbeidsdager i Stavanger konserthus. 

– For disse 270 elevene er det stort å få framføre et klassisk mesterverk på scenen i selveste Fartein Valen-salen i Stavanger konserthus, sier Kristin Storhaug.

Orkesteret består av 40 musikere, hvor de fleste er bachelorstudenter ved Universitetet i Stavanger (UiS) og noen er unge talenter fra regionen. 

Artikkelen fortsetter under bildene.

Roser lærerkollegiet

De tre solistene i årets fremføring av Carl Orffs udødelige verk Carmina Burana har alle tilknytning til studiestedene i samarbeidsprosjektet. Sopran Solveig Bergersen har vært elev ved Vågen vgs., tenor Ole Morten Velde har vært elev ved Skeisvang vgs. og baryton Jone Ølberg har studert ved UIS. Dirigent Bjarte Engeset er professor i dirigering ved Universitetet i Stavanger, og leder for fakultetets dirigentseksjon. Han roser både elever og lærere. 

Forestilling med elever. Foto - Klikk for stort bilde

– Det er helt spesielt dette lærerkollegiet som har jobbet med årets fremføring. Det er der mye av kraften ligger. Jeg har gjort tilsvarende i andre land, men dette er helt spesielt, sier dirigenten.

Han har jobbet med elevene på et profesjonelt nivå, og elevene har jobbet hardt.

– Jeg tror elevene opplever at de klarte noe som de ikke ante at de kunne få til. I hver forestilling har det vært en voldsom energi i både kor og orkester. Musikk får en helt særegen karakter når den framføres av engasjerte ungdommer på et teknisk og kunstnerisk høyt nivå. 

– Viktigere enn noen gang

– Jeg har opplevd så mye vidunderlig som dirigent, jeg vet hvilken kvalitet musikk har for livene våre, jeg vil at det skal leve videre. Musikk har ikke noe med tid å gjøre, musikken lever sitt eget liv. Vi vet hvilken tid vi lever i, derfor føler jeg at dette er viktigere enn noen gang. Det er ungdommene som er framtida, og at ungdommer gjør noe sammen med musikk er både vakkert og kraftfullt, sier Bjarte Engeset.

Konsert med elever i konserthuset. Foto - Klikk for stort bildeSverre Sandve Tellmann og Sigrid Andrea Tellmann fra Skeisvang vgs.

Søskenparet Sverre Sandve Tellmann (vg1) og Sigrid Andrea Tellmann (vg2) fra Skeisvang videregående skole synger på scenen sammen.

– Dette er ikke noe man får oppleve så ofte, så det er en veldig gøy opplevelse, sier Sigrid mens støvrullen fjerner siste rusk fra en sceneklar bror i svart korskjorte. 

Han er enig med søsteren, men innrømmer at det også ble litt slitsomt med forberedelser og fire konserter på to dager.

– Men det har vært gøy, konstaterer Sverre.

1600 elever fikk DKS-konsert

Søndag 17. mars var det to forestillinger for ordinært publikum og mandag 18. mars var det to forestillinger for elever i videregående skole, i regi av Den kulturelle skolesekken (DKS). Den kulturelle skolesekken (DKS) er et statlig kunst- og kulturprogram som sørger for at alle skoleelever i Norge får oppleve profesjonell kunst og kultur. Rogaland fylkeskommune har ansvaret for 

Det er fylkeskommunene som har ansvaret for at DKS blir gjennomført i tråd med intensjonene og som administrerer ordningen. Kulturtanken har det nasjonale ansvaret og fordeler spillemidler til turnévirksomheten til fylkene. 

Medelever ble overrasket 

Elever på konsert. Foto - Klikk for stort bildeSolveig Bårdsen, Angelica Lie og Eline Knudsen fra Stavanger katedralskole.

Solveig Bårdsen, Angelica Lie og Eline Knudsen er elever ved Stavanger katedralskole, vg.1 studiespesialisering. De oppdaget mange kjente fjes på scenen. 

– Jeg ble skikkelig overrasket. Det var en veldig fin konsert, og kjempe kult å få se hva de har holdt på med. De er så flinke, sier Solveig, Angelica og Eline. 

Og legger til:

– Dette var mye kjekkere enn norsktimen! 

Elevmedvirkning fra A til Å

– Den kulturelle skolesekken i Rogaland er stolt over å bidra til at så mange elever får oppleve dette spesielle verket. Her er det elevmedvirkning fra A til Å, Anne-Kristin Sæther, fagleder for DKS og UKM i Rogaland fylkeskommune. 

Det er fremdeles noen DKS-produksjoner som gjenstår dette skoleåret, blant annet skal trioen Søsknene Abraham på turné, det blir improvisert teater og streetdance i vår. 

– Elevene har mye å glede seg til også neste skoleår, sier Anne-Kristin Sæther.

Om Carmina Burana:

Du har kanskje hørt de dramatiske åpningstonene til Carmina Burana på TV eller i en film? Carmina Burana er den største og mest kjente samlingen av middelalderlatinske dikt, overlevert ved et håndskrift fra 1200-tallet. Den inneholder mange satiriske dikt, men er mest berømt for sine drikkeviser og kjærlighetsdikt. Den tyske komponisten Carl Orff brukte på 1930-tallet tekstene som grunnlag for sin verdslige kantate Carmina Burana som hadde urpremiere ved musikkfest i Frankfurt am Main i 1937. (Kilde: Store norske leksikon)