Turperler i Rogaland

Fylket vårt har en rekke flotte turer å tilby: fra vakre strender til majestetiske fjorder og fjelltopper med spektakulær utsikt. Vi har samlet et lite knippe turer til inspirasjon, én fra hver av de fem regionene i Rogaland.

Kvinne og mann står foran flott havutsikt. Foto - Klikk for stort bildeBli med oss på tur i sommer! Michelle Folgerø og Øyvind Nesvåg fra kommunikasjonsavdelingen i fylkeskommunen viser deg noen av de flotte turperlene du kan oppleve i fylket vårt.

Hver uke presenterer vi et nytt turtips. Turene vi har valgt ut passer de aller fleste. De tar rundt én til to timer å gå i rolig turtempo og tilbyr ulike opplevelser og severdigheter. Her er det med andre ord noe for enhver smak. Sjekk gjerne fylkeskommunens Facebook og Instagram for videoer fra turene.

Ryfylke – Gapahuken ved Ritlandskrateret i Hjelmeland

Foto: Dronefoto. Ritlandskrateret. - Klikk for stort bilde

Turen til Gapahuken ved Ritlandskrateret starter på Kleivaland i Vormedalen, en liten kjøretur fra Hjelmeland sentrum. Turen kan både gås som en rundtur eller fram og tilbake samme vei.  

Turen tar rundt to timer, er rundt 3,5 kilometer lang og har 370 høydemeter. 

Første del av turen går gjennom flott beitelandskap. Deretter følger en tratorvei oppover til Gapahuken. Turen er lettgått, men har noen høydemeter. Så her kan det være lurt å ta noen små pustepauser underveis.

Foto: Gapahuk. - Klikk for stort bilde
Foto: Tursti. - Klikk for stort bilde

Oppe ved Gapahuken er det spektakulær utsikt ut over det 2,7 kilometer store krateret, som blei danna da en meteoritt slo ned for rundt 500 millioner år siden. Du kan lese om krateret og meteoritten som traff på et flott informasjonsskilt inne i gapahuken. 

I østenden av krateret ser du en 400 meter høy skrent. Dette er det eneste stedet i Rogaland det er mulig å finne fossiler i fjellet. God skattejakt! 

Les mer om turen og se kart på ut.no.

Dalane – Årosåsen ved Sogndalsstrand i Sokndal

Foto: Årosåsen. Utsikt. - Klikk for stort bilde

Årosåsen er en 178 meter høy fjelltopp helt ut mot havet i Sør-Rogaland. Turen starter ved havna i Sogndalstrand i Sokndal kommune. Første del av turen går oppover i beitelandskap og småskog. Løypa er godt merka med tydelig sti. 

På vei mot toppen anbefales det å ta noen små avstikkere for å nyte den storslagne utsikten. På toppen finner du en stor varde og en fastmontert kikkert. Her har du utsikt helt til Listalandet i sørøst og det historiske seilingsmerket Hådyr i vest. Du får også fugleperspektiv over naturreservatet Fokksteinane (gruppe med små holmer/øyer) ut mot havet og idylliske Sogndalstrand. 

Rundturen er unnagjort på under to timer og er på rundt tre kilometer. 

Foto: Årosåsen. Utsikt. - Klikk for stort bilde
Foto: Årosåsen. Dronefoto. - Klikk for stort bilde

Om du ønsker er det mulig å ta en kjapp avstikker fra havna til badekulpene som ligger helt nede ved sjøen. Du går da sørover fra enden av havna, langs fjellet i sør. Her er det noe ulendt terreng med tau og wire på første del av strekket. Det tar kun et lite kvarter å gå til kulpene. 

Det er også verdt et besøk i den koselige gågata i Songdalstrand. Her kan du kjøpe is eller andre godsaker i Krambua (åpent kl. 12–16 i sommerferien) eller du kan ta en bedre middag i restauranten til Kulturhotellet.

Les mer om turen og se kart på ut.no.

Nord-Jæren – Vassøyturen utenfor Stavanger

Vassøy sett fra luften. Foto - Klikk for stort bildeRundturen starter ved kaien der hurtigbåten legger til. Her finner du også den lokale matbutikken.

Vassøyturen er en enkel fottur i lettgått småkupert terreng. Første del av turen går i bebyggelse på asfaltert vei, mens resten av turen er på merka sti i åpent kystlandskap.

Rundturen er på 4,3 kilometer og tar rundt to timer i rolig tempo. Langs turstien finner du flere gapahuker, grillplasser, badeplasser og volleyballbane. Det er også butikk på Vassøy om du vil kjøpe med deg turmat eller en is.

Vassøy turområde sett fra luften. Foto - Klikk for stort bildeVed "Peisaren" kan du blant annet grille, spille volleyball eller bade.
To personer går over hengebru. Foto - Klikk for stort bildeTa gjerne en liten avstikker over hengebrua ut til øya "Lillekalven".

Du kommer deg enkelt til Vassøy med hurtigbåt fra Fiskepiren i Stavanger sentrum. Se Kolumbus-appen for rutetider. Det går også bilferje om du vil ta med deg bilen.

Se film fra Vassøyturen på facebook

Les mer om Vassøyturen og se kart på ut.no

Turperler som kommer

  • Haugalandet – Holane rundt på Fosen i Karmøy (uke 30)
  • Jæren – Brusand via Ogna til Sirevåg i Hå (uke 31)