Tjuvstart på nytt fylkeshus

Fylkeshusets Bygg A kledd i stillas og presenning - Klikk for stort bildeFylkeshusets bygg A rehabiliteres og får nye vinduer.Akkurat nå blir vinduene på sørsiden av fylkeshusets bygg A skiftet. De nye vinduene har samme utseende som de originale vinduene fra 1897, da bygget var nytt.  

– Vinduene på sørsiden var i dårlig stand med store fuktproblemer, og måtte skiftes. Siden samtlige vinduer skulle byttes, bestemte vi oss for at de nye skulle bli som vinduene fra 1897, forteller Trygve Soland, områdeleder seksjon eiendom. Trygve følger opp vindusprosjektet som startet for to år siden, og som nå er blitt første del av prosjekt nytt fylkeshus

Modellvindu fra Stavanger museum

Å lage nye vinduer har vært et omfattende arbeid. Stavanger museum er tegnet av samme arkitekt som fylkeshuset, og vinduene der har fungert som modell. Fylkeskommunen har brukt bildearkivet og tegningsarkivet til byarkivet, og har samarbeidet med byantikvaren og en arkitekt. Arkeologisk museum og Lars Riese i kultur- og næringsavdelingen har hjulpet med å finne original farge. Den mørkegrønne fargen som er på utsiden av vinduene var en vanlig farge i 1897, og framhever vinduene. Selv om utseende er et gammelt design har vinduene moderne kvaliteter.

bilde av nytt vindu som er satt inn - Klikk for stort bildeIkke svarte men mørkegrønne vinduer. Ornamentene rundt får ny hvit maling 

– De nye vinduene har solavskjermende glass, bedre isolasjon, god lukkefunksjon og barnesikring som hindrer vinduet i å bli åpnet helt, sier Soland.

Vinduene er produsert av den lokale bedriften Vikeså vindu på Vikeså.

Hele fasaden blir rehabilitert

Samtidig som eiendomsseksjonen skifter vinduene blir hele fasaden på sørsiden rehabilitert. Feltene med kalkmalt murstein får ny rødfarge og ornamentene får ny hvit maling. 

Toppen av gavlen, over fylkesrådmannen sitt kontor, mangler i dag. Den skal bygges opp på ny og se ut som på det gamle bildet under.

 

Hvert vindu tar flere uker

Å sette inn vinduene er ikke gjort i en fei. Utfordringer med murverket rundt, gjør at det tar lengre tid å bearbeide åpningen før og etter at et vindu er satt inn. Prosjekt nye vinduer skal være ferdig i januar 2022.

Renoveringen av fylkeshuset starter for fullt i 2023. Alle ansatte i fylkeshuset flytter inn i et midlertidig lokale i januar 2023.

gammelt bilde av fylkeshuset da det var nytt. vi ser gavlen over fylkesrådmannens kontor som skal bygges opp igjen til full størrelse. - Klikk for stort bildeDen øverste delen av gavlen i sirkelen, ble en gang tatt bort. Nå skal den bygges opp igjen og vil se ut som på bildet.

   

Til toppen