Sommerskolen redder Mattias og 200 andre elever

Mattias Alvaer Reece gikk fra stryk til bestått i matematikk. Han er en av flere hundre elever i Rogaland som har fått en ny sjanse til å fullføre videregående.

Tidligere elev på Sommerskolen, Mattias Alvaer Reece,  vil anbefale Sommerskolen til alle. - Klikk for stort bildeTidligere elev på Sommerskolen, Mattias Alvaer Reece, vil anbefale Sommerskolen til alle. Maren Ege Tjoflåt

– Jeg gikk på Sommerskolen i 2021, fordi jeg slet med matematikk. Det ga meg en mulighet til å fornye karakteren, sier elev på Sommerskolen, Mattias Alvaer Reece.

Sommerskolen er et gratis tilbud til alle elever, tidligere elever eller lærlinger med stryk eller ikke bestått (IV) i et fag. Gjennom to intensive uker med undervisning får elevene en ny sjanse til å rette opp karakteren fra tidligere.

(Artikkelen fortsetter under bilde)

Elever har eksamen - Klikk for stort bildeNi av ti elver ved Sommerskolen besto eksamen.

Ny karakter på 10 dager

Helt siden Mattias begynte på skolen har han strevd med matematikk, men på Sommerskolen falt brikkene på plass. Det var Jon Bjarne Bø, lærer på Godalen videregående skole, som forklarte de utfordrende regnestykkene og hjalp Mattias til å knekke matte-koden.

– Jon Bjarne forklarte det på en måte som jeg forsto. Jeg lærte mer på 10 dager enn hele skolelivet mitt. Det er helt sykt, mener Mattias.

Knekker koden

Læreren til Mattias, Jon Bjarne Bø, har undervist på Sommerskolen fire år. Han synes det er givende å hjelpe ungdommer med å fullføre videregående skole. 

Lærer og elev jobber med matematikk - Klikk for stort bildeLærer på Sommerskolen 2021, Jon Bjarne Bø, bruker LIST-oppgaver i undervisningen. Rogaland fylkeskommune, Øyvind Nesvåg

 

– Det som motiverer meg er når elevene får en aha-opplevelse. Når de er frustrert for at de ikke får ting til, men plutselig knekker koden. Da innser elevene at de har lært noe, og får troen på seg selv igjen. Det er grunnen til at jeg gjør dette, forteller lærer på Sommerskolen 2021, Jon Bjarne Bø.

Alle kan få det til

Han mener alle kan få det til, så lenge de får sjansen. Metodene han bruker kommer helt an på eleven. Det viktigste er å bygge selvtilliten, så kommer det andre etter hvert.

– Vi begynner med noe enkelt for å komme i gang. Oppgavene kaller vi for LIST-oppgaver, som har lav inngangsterskel og stor takhøyde. Alle skal kunne arbeide med samme oppgave og oppleve mestring på sitt nivå, samtidig som oppgavene åpner for kreativt arbeid med avansert matematikk, sier Bø.

Leder opplæringsutvalget, Solveig Ege Tengesdal (KrF) - Klikk for stort bildeLeder opplæringsutvalget, Solveig Ege Tengesdal (KrF) Elisabeth Tønnessen

En av de beste i klassen

  I 2015 vedtok fylkestinget i Rogaland en «nullvisjon», der målet er at alle elever fullfører videregående skole. Syv år etter er Rogaland ett av de beste fylkene i klassen, som følge av målbevisst innsats i flere år. Sommerskolen er et av tiltakene som har bidratt til som bidrar til at flere elever gjennomfører.

– Dette er et utrolig godt tilbud til våre elever og lærlinger. Nesten alle består eksamen etter gjennomført sommerskole, sier leder for opplæringsutvalget i Rogaland fylkeskommune Solveig Ege Tengesdal.

Dyktige lærere

Sommerskolen blir gjennomført på tre videregående skoler i fylket, Karmsund, Bergeland og Bryne. Fagene er tilgjengelige på en eller to av skolene, med unntak av matematikkurset som tilbys på alle tre. I år legges det også til rette for digital undervisning for dem som bor langt unna.

– En viktig suksessfaktor for Sommerskolen er dyktige lærere som er svært engasjert i å gi elever mestringsopplevelser. De tilrettelegger undervisningen for hver elev og klarer å lære elevene mye pensum på få dager, sier leder for Sommerskolen Hilde Blesvik.

Hilde Blesvik - Klikk for stort bildeLeder for Sommerskolen, Hilde Blesvik, er imponert over innsatsen i årets Sommerskole. Maren Ege Tjoflåt

Gratis frokost og lunsj

 Blesvik har med seg mange erfarne lærere og assistenter på laget, samtidig som mange nye lærere har ønsker å være med.

– Evalueringen fra i fjor forteller at mange synes det er kjekt på Sommerskolen. Mange elever opplever at de kan senke skuldrene når de er sammen med andre i samme situasjon, forteller Blesvik og fortsetter:

– Det er også et stort pluss at Sommerskolen har gratis frokost og varm lunsj. I tillegg tar assistenter og lærere elevene med på aktiviteter som bryter opp dagen og gjør læringen mer effektivt, sier Blesvik.

Meld deg på Sommerskolen 2023