Deltakere på Trafikksikkerhetskonferansen, fra høyre Aksel Grunnreis Rogland fylkeskommune, Bjørn Harald Sti Novari, Bente Beckstrøm Fugleseth SVV, Arild Lind NMCU, Olea Kvalsvik NMCU og David Tofthagen fra Trygg TrafikkGjennom målrettet innsats og felles ansvar har Rogaland fylkeskommune sammen med politi, Statens vegvesen, Trygg Trafikk og flere andre aktører, styrket trafikksikkerheten i fylket.
– Fylkeskommunen kan ikke jobbe alene for å få færre ulykker på fylkesveiene. Derfor er det så viktig å dele erfaringer og samarbeide om tiltak, sier Grunnreis.
Færre drepte i trafikken i Rogaland
- Fra 2004 til og med 2013 omkom 140 personer i Rogaland.
- Fra 2014 til og med 2024 omkom 83 personer i Rogaland.
Satsing på trafikksikkerhet i Rogaland
Arbeid med trafikksikkerhet står høyt i Rogaland. Det viser igjen i flere tiltak:
- 50 millioner kroner årlig til trafikksikkerhet – fordelt på programområder og tilskuddsordninger.
- 30 millioner kroner ekstra bevilget av Fylkets trafikksikkerhetsutvalg i 2025 til bedre belysning på utfordrende strekninger og områder.
- Egen handlingsplan for trafikksikkerhet, tett koblet til samferdselsstrategien og den nasjonale tiltaksplanen.
- Sykkelsatsing for barn og unge i samarbeid med kommuner og skoler.
I 2024 ble Rogaland godkjent som Trafikksikker fylkeskommune takket være godt arbeid på alle nivå i områdene organisasjon, samfunn, opplæring og samferdsel.
Dette skal vi fortsatt jobbe med fremover
- Trafikksikkerhet i tjenestereiser for alle ansatte i fylkeskommunen
- Trafikksikkerhet i årsplanen til videregående skoler, skriftlige rutiner for turer i skolens regi, samt at trafikksikkerhet er en del av elevrådssamarbeidet.
- Trafikksikkerhet ivaretatt i anbud og bestillinger av kollektivtransport og skoleskyss.
- Pådriver for at andre arbeidsgivere tar økt ansvar for trafikksikkerheten, samt påvirke lag og foreninger til å innarbeide trafikksikkerhet i sin virksomhet.
- Trafikksikkerhet i planarbeid når vi lager regionale planer.
- Trafikksikkerhet blir ivaretatt av fylkeskommunen som utbygger, og trafikksikkerhet er med i utlysning av fylkeskommunale anbudskontrakter.
Fylkesvaraordfører Svein Erik Indbjo sammen med Aksel Grunnreis på TrafikksikkerhetskonferansenMC-sikkerhet viktig tema på årets trafikksikkerhetskonferanse
Selv med gode resultater, finnes det fortsatt utfordringer. En av dem er motorsykkelulykker, der utviklingen de siste årene har gått i feil retning. Nettopp MC-sikkerhet sto derfor sentralt da Rogaland fylkeskommune arrangerte årets trafikksikkerhetskonferanse 19.–20. mai, som samlet fagfolk, fylkeskommuner og organisasjoner fra hele landet.
Mot en ny, kraftfull Nasjonal tiltaksplan
I tillegg til MC-sikkerhet var arbeidet med ny nasjonal tiltaksplan for trafikksikkerhet en viktig del av programmet. Den nasjonale tiltaksplanen for trafikksikkerhet inneholder i dag 179 tiltak og har som mål å redusere antallet drepte i trafikken til under 50 og antallet hardt skadde til under 350 innen 2030. Nå skal planen revideres for perioden 2026–2029. Under konferansen delte Statens vegvesen at planen skal bli mer kraftfull, men fortsatt realistisk. Rogaland fylkeskommune jobber nå med å videreutvikle de 19 punktene som vi har ansvar for å følge opp sammen med de andre fylkeskommunene.
Statens vegvesen leder arbeidet med planen, i samarbeid med Helsedirektoratet, Utdanningsdirektoratet, Trygg Trafikk, fylkeskommunene, åtte storbykommuner og flere aktører.
Her finner du statistikk på antall drepte og skadde i Rogaland og Norge siden 1990.