
Teknologi- og industrifag er det mest søkte yrkesfaglige programmet i år, og slår rekorden fra toppåret i fjor. Nesten én av fem har dette som første ønske. Programmene bygg- og anleggsteknikk og elektro og datateknologi øker begge med mer enn et halvt prosentpoeng. Helse- og oppvekstfag går også noe frem, sammenlignet med i fjor. Nesten halvparten av søkerne til vg1 har ett av disse fire programmene som første ønske.
Helge Eide, avdelingssjef for inntak og voksnes læring.De største ungdomskullene er på full fart inn i videregående opplæring. Avgangskullet fra grunnskolene økte i fjor med rundt 450 fra året før, og i år øker det ytterligere med ca. 150 ungdommer. Elevtallstoppen målt ut fra ungdomsskolenes avgangskull nås i 2026 med rundt 100 flere enn 2025-kullet. De videregående skolene i Rogaland har aldri vært fullere, og søkertallene viser at det kommer til å bli hardere konkurranse om plassene på yrkesfag.
Blant de fem studieforberedende programmene går alle litt ned, med unntak av idrettsfag. Søkingen til studiespesialisering går ned for andre år på rad, men det er likevel store forskjeller i søkingen til de ulike skolene.
Det er små variasjoner innenfor de øvrige utdanningsprogrammene.
Fordeling av søkertall
Totalt har 23 322 søkt videregående opplæring i Rogaland for skoleåret 2025/26, mot 22 699 på samme tid i fjor. Av det totale søkertallet har 20 745 opplæringsrett, mot 20 126 i fjor. Tallene inkluderer søkere til privatskolene i Rogaland, og 1 617 har søkt elektronisk til disse skolene, som er en økning på 170 fra i fjor.
354 ungdommer har søkt om fortrinn til videregående opplæring, og 1 036 har søkt om individuell behandling av søknaden sin.
Tabellen viser eksempler på skoler og programområder som er kraftig oversøkt i forhold til kapasitet. Tabellen viser kun primærsøkere med opplæringsrett.
Påbygg til generell studiekompetanse
Når det gjelder påbygg til generell studiekompetanse i år er det 743 søkere med opplæringsrett mot 725 i fjor. Tallene inkluderer søking til privatskolene. Det er 630 søkere med opplæringsrett til de fylkeskommunale skolene, og vedtatt kapasitet er 445 elevplasser. De som ikke får plass, vil få tilbud om læreplass eller vg3 fagopplæring i skole.
Søkingen til påbygg etter fullført yrkeskompetanse går en del ned for tredje år på rad. I år er det 446 søkere mot 501 i fjor. Nedgangen i søkertallene gjenspeiler trolig de gode tidene i arbeidsmarkedet i regionen. Tilbudet er en rettighet for de som har avlagt fagprøve eller yrkeskompetanse, og som ønsker studiekompetanse i tillegg.
Søkere til læreplass
2 365 har læreplass som første ønske mot 2 487 i fjor, en nedgang på rundt 120. Tallet vil øke etter hvert som avdeling opplæring i bedrift registrerer nye søkere som allerede har fått lærekontrakt. Rogaland er fortsatt landets største fagopplæringsfylke målt i antall lærlinger.
Tabellen viser de 20 mest søkte lærefagene pr. 1. mars.